Του Παύλου Νεοφύτου
Σε μία χρονική στιγμή, όπου τα κόμματα προχωρούν συλλογικά στην αναζήτηση των λόγων που οδήγησαν στα αρνητικά αποτελέσματα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου, όπου καταγράφηκε συνεχής μείωση των ποσοστών τους, εντάσσεται η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ το Σάββατο, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Όπως ισχύει και για άλλα κόμματα, αυτή την ώρα είναι κυρίαρχη και στον ΔΗΣΥ η άποψη για αναγκαίες αλλαγές τους επόμενους μήνες, για να προλάβουν τα χειρότερα στις βουλευτικές του 2026.
Εκτός από τον απολογισμό των διπλών εκλογών, η ατζέντα της συνεδρίας περιλαβάνει την ενημέρωση από την πρόεδρο του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, για το Κυπριακό, αλλά και την εκλογή αξιωματούχων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Για το τρίτο θέμα, η κα Δημητρίου θα ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για τα δύο ταξίδια που πραγματοποίησε μετά της εκλογές της 9ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε σχέση με τις συμμαχίες εντός του Ευρωκοινοβουλίου για στήριξη της υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία, του Πορτογάλου πρώην πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Εσθονής Κάγια Κάλας για ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιλογή τους από τη Σύνοδο Κορυφής, εκκρεμεί η έγκρισή τους από ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο. Η θέση της κας Δημητρίου στο ΕΛΚ ήταν η μη συμμαχία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και την ακροδεξιά πτέρυγα, αλλά με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους, για ανάδειξη των πιο πάνω στα ευρωπαϊκά αξιώματα.
Το ζήτημα των ευρωπαίων αξιωματούχων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε μία περίοδο, όπου η Στέλλα Κυριακίδου γνωστοποίησε στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, την απόφασή της να ολοκληρώσει την υφιστάμενη θητεία της ως Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων και να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος διαδοχής της στη μία θέση επιτρόπου που προορίζεται για την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφόρηση, τα αξιώματα των επιτρόπων, που εξάλλου, θα οριστούν το φθινόπωρο, δε θα περιλαμβάνονται στην ομιλία της κας Δημητρίου, ωστόσο στο τελευταίο μέρος της συνεδρίας, που θα είναι η ανοιχτή συζήτηση, δεν αποκλείεται να τεθεί προς συζήτηση. Όπως έχει διαφανεί, ο ΔΗΣΥ δε βλέπει αρνητικά τον διορισμό ενός προσώπου από τον ΔΗΣΥ, στη θέση της κας Κυριακίδου. Υπενθυμίζεται ότι, ερωτηθείς σχετικά από τον Ανδρέα Κημήτρη και την Καθημερινή (30/06/2024), ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, απάντησε ότι δε θεωρεί ως casus belli το να διοριστεί άτομο από τον ΔΗΣΥ. Σχολιάζοντας τις αναφορές γύρω από το όνομα του βουλευτή του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, είπε ότι «θα ήταν ο καταλληλότερος για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου, όμως τονίζω ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο του προέδρου της Δημοκρατίας ποιον θα διορίσει».
Οι απολογισμοί και οι ευθύνες
Κυρίαρχη θέση στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου θα έχει η συζήτηση για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα ο ΔΗΣΥ ολοκλήρωσε τις κοινές συνεδρίες ηγεσίας με τις διευρυμένες Επαρχιακές Γραμματείες του κόμματος, όπου καταγράφηκε σειρά συμπερασμάτων. Αυτά θα αξιοποιηθούν στη συγκέντρωση του Σαββάτου, για εσωτερική ανάλυση και καθορισμό των επόμενων βημάτων. Ειδικότερα, αφού περάσουν από κόσκινο οι απολογισμοί του αναπληρωτή προέδρου και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Ευθύμιου Δίπλαρου, των επαρχιακών γραμματειών και της διεύθυνσης Οργανωτικού, θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με την επιστράτευση επαγγελματιών συμβούλων. Σύμφωνα με πληροφόρηση, οι παρουσιάσεις των συμβούλων θα περιλαμβάνουν και αναλύσεις δημοσκοπήσεων σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα της Πινδάρου.
Θα ακολουθήσει το μέρος της ελεύθερης συζήτησης, όπου αναμένεται να δοθεί διέξοδος στον προβληματισμό, τα παράπονα και τις εισηγήσεις μελών του Πολιτικού Γραφείου, τα οποία συντηρούνται εδώ και έναν περίπου μήνα. Εδώ ενδιαφέρον θα έχει το κατά πόσο οι επιρρίψεις ευθυνών, όπως για το εκλογικό αποτέλεσμα ή για τον τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής, θα στραφούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναμφίβολα χωράνε η τελική επιλογή υποψηφιοτήτων που δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, έναντι άλλων ονομάτων, αλλά και αναφορές μελών για εσωκομματική λάσπη κατά την προεκλογική, όπως οι γνωστές καταγγελίες του επανεκλεγέντα ευρωβουλευτή, Λουκά Φουρλά.