Του Παύλου Νεοφύτου
Τον «εξάψαλμο» άκουσαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, για το γεγονός ότι χρειάστηκε να παρέλθουν σχεδόν 15 χρόνια, ώστε να αντιδράσουν σε σωρεία παρανομιών από επιχειρηματία στη Συλίκου και την Τριμίκλινη (εναία ανάπτυξη σε εφαπτόμενα τεμάχια), με την εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη και μεταφορά σε παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου, αλλά και παράνομη λειτουργία επιχείρησης εστίασης και χώρων διαμονής επισκεπτών. Όπως προκύπτει από όσα λέχθηκαν ενώπιον της Επιτροπής την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, η κινητοποίηση των Υπηρεσιών έγινε μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας με δημοσίευση έκθεσης.
Για την αποτυχία αποτροπής των παρανομιών από τις Υπηρεσίες ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε ως «πηγή του κακού» την παράνομη παραχώρηση, δηλαδή χωρίς την εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας και Άδειας Οικοδομής, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου στον επιχειρηματία το 2011 από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, διότι χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη άδεια ως άλλοθι και οι άλλες Υπηρεσίες, για παραχώρηση αδειών. Απευθυνόμενος προς τους διευθυντές των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, μίλησε για ρεζίλεμα και υπονόμευση του κράτους από έναν επιχειρηματία, διότι για 15 χρόνια παρανομούσε ανενόχλητος με εξόφθαλμη παραβίαση πολλών νομοθεσιών. Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, για την επίδειξη αυθαιρεσίας τόσο μεγάλου μεγέθους, θα υπήρξαν πολλές πλάτες, για να πει χαρακτηριστικά ότι, είτε εξαιρετικά ανίκανοι ήταν λειτουργοί των κρατικών Υπηρεσιών είτε διεφθαρμένοι. Ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, έθεσε το θέμα παρουσίας στην παράνομη επιχείρηση κυβερνητικών αξιωματούχων στα προηγούμενα χρόνια, με αφορμή κάποιες εκδηλώσεις της. Παράλληλα, και με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, καυτηρίασε το γεγονός ότι «στη χώρα μας έχουμε ένα όμορφο μοτίβο: ''παρανομώ, με την προοπτική ότι θα με αδειοδοτήσουν''».
Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος
Τις υποψίες ξεπλύματος παράνομου χρήματος μεταβίβασε στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), ο Γενικός Ελεγκτής. Όπως ανάφερε, ο ισχυρισμός, τον οποίο, όπως διευκρίνισε, δεν υιοθετεί, είναι για αγροτική οικογένεια με δεσμούς στη Ρωσία, με αποτέλεμα να ξεπλένεται ρωσικό χρήμα. Εκ μέρους της ΜΟΚΑΣ σημειώθηκε ότι συλλέγουν πληροφορίες και μελετούν την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αν προκύψουν θέματα που χρήζουν ποινικής διερεύνησης, οι πληροφορίες θα σταλθούν στην Αστυνομία.
Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει έρευνα για την υπόθεση η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς με αγορά προσωπικού, ανέφερε το μέλος της Αρχής, Νίκος Ζαμπακίδης.
Έδρασαν με καθυστέρηση 15 χρόνων
Από πλευράς Υπουργείων και αρμόδιων κυβερνητικών Τμημάτων, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αντρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι το θέμα ήρθε κοντά τους για πρώτη φορά το 2022, όταν οι αρδευτικές επιτροπές των γύρω κοινοτήτων είπαν ότι δεν είχαν νερό για πότισμα, λόγω αποστράγγισσης του φράγματος της Τριμίκλινης. Σημείωσε ότι το ζήτημα είδε ξανά το φως το καλοκαίρι του 2023 και από πλευράς Υπουργείου δόθηκαν οδηγίες για αποκατάσταση της νομιμότητας. Σημείωσε ότι στις 7 Δεκεμβρίου του 2023, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διορίστηκε τριμελής επιτροπή, η οποία εντός δύο μηνών θα αξιολογήσει τα ευρήματα στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Για επαναξιολόγηση των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή μίλησε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου. Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, είπε ότι και στη διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών το θέμα έγινε γνωστο τον Ιούνιο του 2023, αναμένοντας την έκδοση του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό, για τα περαιτέρω βήματα. Σημείωσε ότι επικοινώνησαν με το ΕΤΕΚ, διότι, πρόσθεσε, για τέτοιες παρανομίες έχουν ευθύνη και οι μηχανικοί που συμμετείχαν στις ανεγέρσεις των παράνομων υποστατικών.
Ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας, Κυριάκος Κούνδουρος, σημείωσε ότι στις 29 Νοεμβρίου 2023 απευθύνθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα για λήψη δικαστικών μέτρων. Πλέον η Νομική Υπηρεσία, με δικηγόρους της Δημοκρατίας, ανέλαβε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, μετά από άρνηση από δύο ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία, είπε ο βοηθός έπαρχος Λεμεσού, Νικόλας Τσιούλλος.
Η περιβαλλοντική διάσταση
Για την περιβαλλοντική διάσταση των παρανομιών μίλησε ο βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, τονίζοντας ότι σύμφωνα με ξένους εμπειρογνώμονες η λεκάνη του ποταμού Κούρη θα έπρεπε να προφυλάσσεται από απόβλητα, όπως αυτά της συγκεκριμένης επιχείρησης. Όπως ανέφερε, οι περιβαλλοντικές συνέπειες στο νερό της λεκάνης του Κούρη -μάλιστα, σημείωσε, το φράγμα του Κούρη, όπου καταλήγει ο ποταμός διοχετεύει τα νοικοκυριά με πόσιμο νερό-, θα απασχολήσουν την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Μακάριος Δρουσιώτης: Να μη φυλαχθεί η υπόθεση σε ένα συρτάρι
Μιλώντας στην «Κ» ο δημοσιογράφος, ερευνητής και συγγραφέας, Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος πρώτος ανέδειξε το θέμα με ανάρτηση σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, τόνισε ότι το σημαντικό είναι η επόμενη μέρα. Αφού πέρασε η υπόθεση στη Νομική Υπηρεσία, πρόσθεσε, πρέπει να μη φυλαχθεί σε ένα συρτάρι, μέχρι να ξεχάσουν οι πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, φάνηκε ότι η περίπτωση των παρανομιών έτυχε προστασίας για 15 χρόνια.
Σχολιάζοντας τη στάση των αρμόδιων Υπηρεσιών απέναντι στις παρανομίες, αναφέρθηκε ενδεικτικά στην πρώτη επικοινωνία του με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Την ίδια ώρα σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο θέμα οι πολίτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι μετά την ανάρτηση που έκανε σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, αυτή προσέγγισε πέραν των 100.000 χρηστών διαδικτύου.