Του Γιάννη Ιωάννου
Μετά την επιτυχή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, από την ΜΚΟ “World Central Kitchen”, μέσω Κύπρου και την ενεργοποίηση του ανθρωπιστικού διαδρόμου -δια θαλάσσης- «Αμάλθεια» στη Κύπρο συγκεντρώθηκαν πολλαπλοί δρώντες [35 κράτη, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΕΕ, USAID, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), η ΜΚΟ World Central Kitchen και η βρετανική εταιρεία Fogbow] προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια για την ανθρωπιστική ανακούφιση της Λωρίδας της Γάζας -που πέραν του πολέμου απειλείται και από επισιτιστική ανασφάλεια.
Με φυσική παρουσία πέραν των 100 εκπροσώπων όλων αυτών των δρώντων στο συντονιστικό κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα οι διαστάσεις της βιωσιμότητας και της επαύξησης των δυνατοτήτων -μέσω Κύπρου- της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη περιοχή τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της ΚΔ ενώ με ευχαριστήρια επιστολή -που επιδόθηκε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μέσω του προσωπάρχη του αμερικανικού ΣΕΑ (Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας), Κέρτις Ριντ, που βρέθηκε στη Κύπρο εξήρε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Δορυφορική λήψη της Maxar Technologies όπου διαφαίνεται το σημείο του jetty/pier της ΜΚΟ “World Central Kitchen” όπου το ισπανικό πλοίο “Open Arms” παρέδωσε την ανθρωπιστική βοήθεια
Τα ζητούμενα
Από την σύσκεψη στη Λάρνακα προκύπτουν δύο πτυχές σε σχέση με την Αμάλθεια -που αποτυπώθηκαν και στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της ΚΔ, Κωνσταντίνου Κόμπου:
- Η επαύξηση των δυνατοτήτων της «Αμάλθειας» ως προς την ροή και την ασφαλή παράδοση της βοήθειας στη Γάζα -πτυχή που περνά τόσο από οργανωτικές όσο και από τεχνικές διαστάσεις (σ.σ. πλωτά μέσα, εγκαταστάσεις στη Γάζα) και
- Η οικονομική ενίσχυση της πρωτοβουλίας με την σύσταση ταμείου. Υπενθυμίζεται πως η παράδοση του πλοίου “Open Arms” την περασμένη εβδομάδα έγινε με την στήριξη τόσο της ΜΚΟ, “World Central Kitchen”, που οργάνωσε την παράδοση και την μεταφορά της βοήθειας όσο και με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ένα δεύτερο πλοίο αναμένεται, εντός των επόμενων ημερών, να αποπλεύσει από τη Κύπρο και να ακολουθήσει το δρομολόγιο του “Open Arms”, δεδομένου ότι η “World Central Kitchen” έχει εγκαταστήσει, 100χλμ νοτίως της πόλης της Γάζας, ένα πρόχειρο jetty/pier (σ.σ. ένα διάδρομο τύπου «κυματοθραύστη» μήκους 35μ για να ξεφορτώνεται η βοήθεια από την θάλασσα προς την ακτή).
Η μεγάλη εικόνα
Ζητούμενο παραμένει πως ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω Κύπρου θα παραμείνει ζωντανός και αν θα στηριχθεί, απρόσκοπτα, από την διεθνή κοινότητα δεδομένου ότι ο πόλεμος στη Γάζα α. συνεχίζεται και β. μια στρατιωτική επιχείρηση του IDF στη Ράφα (όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων αλλά και τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που το Ισραήλ δεν επιτρέπει να περάσουν στη Γάζα) όχι μόνο περιπλέκει την επί του πεδίου κατάσταση αλλά αποτελεί και σημαντικό αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ -με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν να πιέζει προς πάσα κατεύθυνση τον Ισραηλινό ΠΘ, Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Σε κάθε περίπτωση η «Αμάλθεια» τίθεται στο επίκεντρο της λογιστικής εξίσωσης για την ανακούφιση της Γάζας -σε ανθρωπιστικό επίπεδο- δια θαλάσσης και μένει να διαφανεί αν τις επόμενες εβδομάδες το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό (US Navy) θα μπορούσε να κατασκευάσει, στις νότιες ακτές της Γάζας και δη πέριξ της περιοχής Netzerim, μια πιο μεγάλου μεγέθους αποβάθρα/προσωρινού τεχνητού λιμένα προκειμένου η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο (σ.σ. και αλλού) να αυξηθεί.
Γράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου που περιγράφει πως το δουλεύει το σύστημα JLOTS (Joint Logistics Over-the-Shore) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Το τελευταίο μπορεί να κατασκευάσει ένα προχωρημένο, προσωρινό, λιμένα σε οποιαδήποτε ακτή στην οποία δεν υφίσταται πρόσβαση σε εγκαταστάσεις ελλιμενισμού σε χρόνο που διαρκεί από 30 μέρες μέχρι δύο μήνες