ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο ΕΔΑΔ προσφεύγει το ΕΒΚΑΦ για τη Διανέλλειο Τεχνική Σχολή Λάρνακας

«Ανήκουν σε όλους μας οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ που συμβολίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά»

ΚΥΠΕ

Στο ΕΔΑΔ θα προσφύγει η «διοίκηση βακουφίων» (ΕΒΚΑΦ) για την κατεδάφιση της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, δήλωσε ο «γενικός διευθυντής» του ΕΒΚΑΦ, Ιμπραχίμ Μπεντέρ.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, η Γκιουνές δημοσιεύει σήμερα πρωτοσέλιδα τη γραπτή δήλωση του κ. Μπεντέρ στην οποία υποστηρίζει ότι «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο η πλήρης κατεδάφιση ενός κτιρίου επειδή απλώς είναι μισογκρεμισμένο» και «θα μεταφέρουμε στο ΕΔΑΔ αυτή την παράνομη στάση».

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα εφημερίδας πως δεν θα μπορούσε να κτιστεί ξανά άλλη οικοδομή πάνω στην εν λόγω γη επειδή αυτή ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, ο κ. Μπεντέρ ανέφερε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», θα μπορούσε να προχωρήσει στην αναστήλωση του κτιρίου υποβάλλοντας αίτηση στο ΕΒΚΑΦ για εξασφάλιση άδειας μέσω της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή της UNDP. «Πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και κυρίως προς τους κανόνες του ΕΒΚΑΦ και τους νόμους και τις αρχές του ΕΒΚΑΦ η πλήρης κατεδάφιση επειδή το ένα τμήμα είναι γκρεμισμένο, παραβιάζοντας ευθέως το δικαίωμα ιδιοκτησίας».

Ισχυριζόμενος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιεί παράνομα τα κτίρια και τη γη του ΕΒΚΑΦ από το 1974, ο κ. Μπεντέρ πρόσθεσε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση προβαίνει σε σοβαρές παραβιάσεις από την άποψη της απώλειας χρήσης που προκύπτει εδώ και χρόνια λόγω του σφετερισμού των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ και των ζημιών που προκαλούνται στα άλλα κτίρια των ιδρυμάτων».

Είναι πολύ ξεκάθαρο, υποστηρίζει, «ότι ως αποτέλεσμα των ζημιών που προκύπτουν από τις προσπάθειες κατοχής της ελληνοκυπριακής διοίκησης πάνω στις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ, προκύπτει ευθύνη υλικής και ηθικής αποζημίωσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης προς το ΕΒΚΑΦ».

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «στη βάση ερευνών που κάναμε, η απώλεια εισοδήματος του ΕΒΚΑΦ υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Ούτως ή άλλως, είναι από την αρχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου το γεγονός ότι αφέθηκαν χωρίς φροντίδα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής διοίκησης και κατέρρευσαν κτίρια που ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ».

Αναφέρει περαιτέρω ότι καταδικάζουν «έντονα αυτή την ετσιθελική και έκνομη στάση έναντι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα αγωνιστούμε με κάθε έννοια ενάντια σε αυτή την καταστροφή και κατάρρευση που γίνεται, επιφυλάσσοντας τα νομικά μας δικαιώματα».

Για τον λόγο αυτό, υποστήριξε, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Κοιτάξτε, η άποψη ότι ‘δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσει η πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού από τον ίδιο τον λαό και από τα δικαιώματά του’ αναφέρεται ακόμα και σε θεσμούς όπως στις εκθέσεις των ΗΕ, στην UNESCO, στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR). Τότε, το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Αυτή είναι καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Τούρκων της Κύπρου και επίθεση στους ανθρώπους και στα θεμελιώδη τους δικαιώματα».

Επομένως, είναι σοβαρό ανθρώπινο έγκλημα και αντίθετο προς το πλέον θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η συνολική καταστροφή κτιρίων που ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ για εκατοντάδες χρόνια απλώς επειδή κατέρρευσε ένα τμήμα του, αντί να διασφαλιστεί εκ μέρους της UNDP ή της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο δρόμος της επιδιόρθωσης παίρνοντας άδεια από την Διοίκηση Βακουφιών, προσθέτει.

Επιπλέον, αυτή η ενέργεια είναι αντίθετη προς τον Νόμο περί Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με τον κ. Μπεντέρ, ο οποίος ισχυρίζεται πως αν και η Δημοκρατία δεν έχει καμία αρμοδιότητα πάνω στις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ, δημιούργησε καταστροφικά αποτελέσματα με τις ετσιθελικές της συμπεριφορές. «Αναφέρουμε ότι θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας για αποζημίωση για κάθε μία από τις ζημιές που προκάλεσαν σε αυτά και επιπλέον θα συνεχίσουμε τον νομικό αγώνα μας για τις περιουσίες μας που τυγχάνουν σφετερισμού».

Οι αγωγές που υπέβαλαν σε δικαστήρια στον «νότο» για την περιουσία ενός ιδρύματος παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα, είπε. «Μεταφέρουμε αυτή την έκνομη στάση στο ΕΔΑΔ. Στην εν λόγω υπόθεση, τα ελληνοκυπριακά δικαστήρια συμπεριφέρθηκαν αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο. Ανήκουν σε όλους μας οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ που συμβολίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η επίθεση προς αυτές είναι επίθεση στην τουρκοκυπριακή ταυτότητα, στην κουλτούρα, στα ήθη και τα έθιμα, στην ύπαρξη». Γι’ αυτό, ας μην μείνουμε σιωπηλοί στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X