ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στιούαρτ: Χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση για οδοφράγματα

Είπε ότι οι προετοιμασίες για μια άτυπη συνάντηση σε μεγαλύτερη μορφή βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση στην έδρα του ΟΗΕ.

ΚΥΠΕ

Το μόνο που χρειάζεται για μια συμφωνία για τα οδοφράγματα είναι πολιτική βούληση, δήλωσε την Τρίτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, στη δεξίωση για το τέλος του έτους στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης θα ωφελήσει τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές του νησιού, θα δημιουργήσει θετικές συνθήκες για μία λύση και θα δημιουργήσει θετική ώθηση για τα επόμενα βήματα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στις αρχικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ηγετών, σημειώθηκε μια νέα αισιοδοξία και μια νέα δέσμευση για εξεύρεση συμφωνίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περίπου 15 λεπτά, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ζητά από τον κ. Τατάρ να συναντηθούν.

Ο κ. Στιούαρτ είπε επίσης ότι οι προετοιμασίες για μια άτυπη συνάντηση σε μεγαλύτερη μορφή που θα φέρει κοντά τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση στην έδρα του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι η παραδοσιακή δεξίωση για το τέλος του έτους υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο ήταν επίσης «μια ευκαιρία» να έρθουν κοντά οι δύο ηγέτες σε ένα εορταστικό κοινωνικό περιβάλλον, μαζί με τις ομάδες τους, τη διπλωματική κοινότητα, ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας των πολιτών, και των δύο πλευρών του νησιού και του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η συγκέντρωση, πρόσθεσε, «είναι επίσης μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των όσων επιτεύχθηκαν τον περασμένο χρόνο στο όνομα ενός καλύτερου μέλλοντος για την Κύπρο».

Είπε ότι ενώ ο κόσμος γύρω από την Κύπρο συνεχίζει να επηρεάζεται από άνευ προηγουμένου προκλήσεις, στην Κύπρο διαφαίνονται νέες «αναλαμπές ελπίδας».

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, μια νέα προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, «ασχολήθηκε ενεργά» με τις δυο πλευρές και άλλους βασικούς συνομιλητές, είπε. Με βάση αυτό το έργο, πρόσθεσε, ο Γενικός Γραμματέας παρέθεσε ένα άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου για τους δύο ηγέτες. «Είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα», σημείωσε ο κ. Στιούαρτ, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον Γενικό Γραμματέα να ξεκινήσουν τη διερεύνηση του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, «και είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι στις αρχικές μας συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ηγετών, σημειώσαμε μια νέα ενέργεια, μια νέα αισιοδοξία, μια νέα δέσμευση για εξεύρεση συμφωνίας».

«Στην πραγματικότητα, υπήρχε τόση αισιοδοξία στην αρχή που σκεφτήκαμε ότι θα είχαμε μια ανακοίνωση για εσάς εδώ απόψε. Αλλά αυτά τα πράγματα χρειάζονται λίγο χρόνο. Τίποτα τέτοιου είδους δεν είναι ποτέ γρήγορο και εύκολο, αλλά είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία για τις διελεύσεις, «μπορεί να γίνει με τρόπο που είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές», σημειώνοντας ότι το μόνο που χρειάζεται «όπως πάντα, είναι η πολιτική βούληση».

«Το άλλο σημαντικό πράγμα που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες ήταν να συναντηθούν ξανά ανεπίσημα σε ευρύτερη μορφή που θα φέρει κοντά τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για μια κρίσιμη συζήτηση για την πορεία προς τα εμπρός», είπε ο κ. Στιούαρτ, προσθέτοντας ότι οι προετοιμασίες για μια τέτοια συνάντηση βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση στην έδρα του ΟΗΕ.

Σημείωσε επίσης ότι το 2024 ήταν «έτος ορόσημο» για τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο. «Η 60ή επέτειος της Ειρηνευτικής και Διαμεσολαβητικής παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ήταν μια δυστυχισμένη επέτειος σε μια χρονιά δυστυχισμένων επετείων», είπε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά μας θυμίζουν ότι η διευθέτηση του Κυπριακού έχει καθυστερήσει πολύ.

Ο κ. Στιούαρτ αναφέρθηκε επίσης στο έργο των Τεχνικών Επιτροπών που, όπως είπε, «όπως πάντα» εργάζονται «αθόρυβα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε μια σειρά από καλά έργα».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, το έργο της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης διαφόρων μνημείων και στις δύο πλευρές του νησιού.

Είπε επίσης ότι η Τεχνική Επιτροπή Υγείας συνεχίζει να συνεργάζεται για ασθένειες που μεταφέρονται από τα κουνούπια, ενώ η Κτηνιατρική υποεπιτροπή αναζητά τρόπους για να επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περίπου 15 λεπτά, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ζητά από τον κ. Τατάρ να συναντηθούν.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Πρέσβεις ξένων χωρών, αρχηγοί ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων του νησιού, της κοινωνίας των πολιτών, οι επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου και ο ειδικός εκπρόσωπος του κ. Τατάρ, Γκιουνές Ονάρ, μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση