ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σιζόπουλος: Στην ΕΔΕΚ δεν μπορεί κάποιος να είναι και εντός και εκτός

Η απόφαση τερμάτισε τις φημολογίες που σκόπιμα κάποιοι καλλιεργούσαν, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

ΚΥΠΕ

Στην ΕΔΕΚ δεν μπορεί κάποιος να είναι και εντός και εκτός, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, σε σχέση με την προσφυγή του Γραμματέα της Κ.Ε, προσθέτοντας ότι τώρα το κόμμα επικεντρώνεται στο αύριο, στην προσπάθεια για την προώθηση μέτρων προς όφελος των ευπαθών ομάδων και στον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Είπε ότι η χθεσινή απόφαση, η οποία δικαιώνει την ΕΔΕΚ, στην ουσία συμπληρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις του Επαρχιακού Δικαστηρίου, οι οποίες είτε κατακύρωσαν τη δίκη υπέρ της ΕΔΕΚ, είτε προχώρησαν σε ανάκληση διαταγμάτων τα οποία είχαν εκδοθεί και αφορούσαν την πραγματοποίηση του 14ου Τακτικού Συνεδρίου και τη διεξαγωγή της διαδικασίας για την εκλογή της ηγεσίας του Κόμματος. Αυτό, πρόσθεσε, όφειλαν κάποιοι που προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις να το γνώριζαν και να το ελάμβαναν σοβαρά υπόψη προτού τοποθετηθούν δημόσια, εάν ήθελαν να είναι δίκαιοι και αντικειμενικοί όπως προσπαθούν να παρουσιαστούν.

Επίσης, είπε ότι η απόφαση τερμάτισε τις φημολογίες που σκόπιμα κάποιοι καλλιεργούσαν, ότι οι διαδικασίες προκήρυξης και πραγματοποίησης του Συνεδρίου ήταν παράνομες και κυρίως ότι το Μητρώο Μελών ήταν παραποιημένο με προφανή στόχο να ευνοηθούν κάποιοι από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τέλος, η απόφαση επιβεβαίωσε, είπε, τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις κακόβουλες προσφυγές στα Δικαστήρια και την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ξένων προς τα συμφέροντα του Κόμματος. "Επιχείρησαν να πλήξουν την ΕΔΕΚ και να την απαξιώσουν στην κοινωνία και όχι να τη διασώσουν όπως διατείνονται".

Η ηγεσία του κόμματος, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, σε όλη την επίδικη περίοδο, συνειδητά απόφυγε να εμπλακεί σε δημόσια αντιδικία ή αντιπαράθεση με όσους επιχειρούσαν να πλήξουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, να εκθέσουν την ηγεσία και να απαξιώσουν την ΕΔΕΚ στην κοινωνία.

Είπε ότι αυτό, από κάποιους θεωρήθηκε ως αδυναμία και όχι ως υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα να εκτραπούν από κάθε λογική συμπεριφορά και ο δημόσιός τους λόγος να είναι άλλοτε υβριστικός και άλλοτε υπονομευτικός.

Ανέφερε ότι λόγω της "κακόβουλης συμπεριφοράς που επέδειξαν, για να μην τους δοθεί οποιοδήποτε δικαίωμα να προσφύγουν στα Δικαστήρια και να κηρύξουν έκπτωτη την ηγεσία (όπως διατείνονταν), η διαδικασία του 14ου Τακτικού Συνεδρίου έπρεπε να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 6 Μαΐου, όπως προνοεί το καταστατικό".

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών του Συνεδρίου δεν ήταν σκόπιμη, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. "Αναμέναμε, εάν ήταν δυνατόν, να εκδοθούν όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους υπονομευτές. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τον χρόνο έκδοσης της χθεσινής απόφασης. Ως εκ τούτου η όποια περαιτέρω καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Συνεδρίου, εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους".

Δεν υπήρχε άλλο χρονικό περιθώριο, είπε, λέγοντας ότι στη βάση νομικής συμβουλής, αλλά και των δεδομένων που υπήρχαν, όπως της μη αμφισβήτησης της απόφασης της Κ.Ε. της 30ης Ιουνίου 2021, η οποία είχε καθορίσει τόσο τη διαδικασία του Συνεδρίου όσο και το Μητρώο Μελών με το οποίο θα γίνονταν οι εκλογές, της ανάκλησης των δικαστικών διαταγμάτων και της παροχής δυνατότητας ολοκλήρωσης της εκλογικής διαδικασίας, της απουσίας διατάγματος αναφορικά με τη νομιμότητα του Μητρώου Μελών και της καταστατικής πρόνοιας, η οποία καθορίζει ότι η θητεία της ηγεσίας είναι 5ετής, άρα κάποιοι σκόπιμα θα μπορούσαν να επικαλεστούν ότι αυτή λήγει στις 7 Μαΐου.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι στην περίπτωση όπου για την εκλογή του αναπληρωτή Προέδρου κάποιος υποψήφιος δεν συγκέντρωνε το 50%+1 των έγκυρων ψήφων, οι εκλογές έπρεπε να επαναληφθούν σε επτά μέρες, άρα θα ξεπερνούσαμε το όριο της 7ης Μαΐου και ο κίνδυνος για κατάθεση αιτήματος στο Δικαστήριο για καθαίρεση της ηγεσίας του κόμματος ήταν πολύ μεγάλος.

Τη στιγμή, συμπλήρωσε, που οι δημόσιοι επικριτές επικαλούνται τη νομιμότητα, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τον σεβασμό του Καταστατικού, οι ίδιοι είναι οι πρώτοι που τα παραβιάζουν. Συγκεκριμένα είπε ότι η ηγεσία του Κόμματος δεν παράκουσε κανένα Δικαστικό διάταγμα το οποίο πληρούσε όλες τις πρόνοιες του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, "αντίθετα οι επικριτές σκόπιμα αγνοούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου".

Η ηγεσία του Κόμματος, ανέφερε, τηρώντας τις πρόνοιες του Καταστατικού κάλεσε κατ’ επανάληψη τους επικριτές να προσέλθουν στα συλλογικά όργανα και να καταθέσουν τις απόψεις τους. "Σκόπιμα απόφυγαν να το πράξουν. Όπως απόφυγαν να ανταποκριθούν και στην πρόσκληση για ανοικτή, ενώπιον των ΜΜΕ συζήτηση".

Είπε ότι το καταστατικό του Κόμματος τονίζει με σαφήνεια την υποχρέωση των μελών να σέβονται και να στηρίζουν την άποψη της πλειοψηφίας, οι επικριτές ποτέ δεν το σεβάστηκαν.

"Αφού η ηγεσία δεν τους εξέφραζε και ήταν «δικτατορική», γιατί δεν έθεσαν υποψηφιότητα και να δώσουν την ευκαιρία στα μέλη του Κόμματος να αποφασίσουν;"

Διερωτήθηκε ακόμα, αφού το Μητρώο του Κόμματος ήταν παραποιημένο, γιατί δεν αμφισβητήθηκε στις 30 Ιουνίου, αλλά στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν είχαν ήδη πραγματοποιηθεί οι 5 από τις 6 Επαρχιακές Εκλογικές Συνδιασκέψεις;

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι παρ΄ όλα αυτά το κόμμα δεν θα συμπεριφερθεί εκδικητικά και συνέχισε λέγοντας πως οι πόρτες του κόμματος είναι και θα παραμείνουν ανοικτές." Είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε, αρκεί να προσέλθουν στον διάλογο καλή τη πίστει και να αναιρέσουν όσα ανυπόστατα δήλωσαν δημόσια. Και αφού κατηγορούσαν την ηγεσία του Κόμματος ότι δήθεν δεν σέβεται τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και γινόταν έκκληση να επέμβουν οι αρχές του κράτους, ας αποδείξουν τώρα ότι αυτοί σέβονται τις αποφάσεις του Δικαστηρίου".

"Στην ΕΔΕΚ δεν μπορεί κάποιος να είναι και εντός και εκτός. Ας αποφασίσουν. Εάν θα είναι εντός οφείλουν να σέβονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Εάν δεν αποφασίσουν αυτοί, τότε θα αποφασίσει το Κόμμα με τα συντεταγμένα του όργανα'.

Όπως είπε, ο ο χρόνος για θετική ανταπόκριση δεν είναι απεριόριστος, προσθέτοντας πως η ανοχή εξαντλήθηκε και από τούδε και στο εξής δεν θα μένει τίποτε αναπάντητο.

"Η 1η Μαΐου είναι για μας μια νέα αφετηρία για την επόμενη πενταετία. Βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές. Επικεντρωνόμαστε στο αύριο και στην προσπάθεια για την προώθηση μέτρων προς όφελος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αλλά και στον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας" ανέφερε.

Ο κ. Σιζόπουλος παρουσίασε στους δημοσιογράφους τις τέσσερεις αποφάσεις των Δικαστηρίων και διάβασε αποσπάσματα.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ανάμεσα στους διαφωνούντες είναι και δύο βουλευτές του κόμματος και ερωτηθείς εάν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής τους, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το προδικάσει, προσθέτοντας ότι είναι θέμα το οποίο θα απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του κόμματος. "Και όπως τόνισα μερίδιο ευθύνης αν όχι το μεγαλύτερο, έχουν οι συγκεκριμένοι συναγωνιστές μέσα από την απόδειξη πια της ατεκμηρίωτης δημόσιας τοποθέτησης τους. Εάν και εφόσον επιθυμούν πραγματικά να συμβάλουν στην ενότητα του κόμματος να το πράξουν έμπρακτα", είπε.

Η ΕΔΕΚ, ανέφερε, έχει κάθε καλή διάθεση να δώσει αυτήν την ευκαιρία όχι μόνο στους βουλευτές του κόμματος αλλά σε όλους που προσέφυγαν στα δικαστήρια ή δημόσια έχουν διαφωνήσει, "όμως όπως έχω πει δεν μπορούμε να είμαστε και εντός και εκτός του κόμματος και δεν μπορούμε να συμφωνούμε κατά δοκούν με τις αποφάσεις του κόμματος».

Σε ερώτηση για τις φωνές που ακούγονται για το ότι το κόμμα διαλύεται, είπε ότι «αυτό το έλεγαν και στο παρελθόν, όμως απόδειξε ότι η ΕΔΕΚ δεν διαλύεται".

Προεδρικές εκλογές

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ηγεσία του κόμματος θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στις υποδείξεις και στις κατευθύνσεις που έδωσε η μαζική Παγκύπρια Πολιτική Συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2022 στα Λεύκαρα.

Οπως εξήγησε, αυτή η κατεύθυνση ουσιαστικά τοποθετείται σε τρεις άξονες: ο πρώτος άξονας είναι λόγω της ρευστότητας του προεκλογικού σκηνικού να μην ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις οι οποίες ενδεχομένως να έχουν σοβαρό πολιτικό και όχι μόνο κόστος, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως το εκλογικό σκηνικό, υπάρχουν ακόμα ρευστότητες και ενδεχόμενες αλλαγές.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι ότι θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διερευνήσουμε την δυνατότητα για να υπάρξει μια συνεργασία ενδεχομένως με κόμματα τα οποία βρίσκονται εκτός του κυβερνητικού σχήματος. "Ήδη έχουν γίνει κάποιες επαφές. Αναμένεται να γίνει σύντομα και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος για να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε ακριβώς τα περιθώρια συμπόρευσης και συνεργασίας με άλλα κόμματα και κυρίως με το Δημοκρατικό Κόμμα που ομολογουμένως είναι το κόμμα που έχουμε τις πλησιέστερες θέσεις τόσο στο κυπριακό όσο και σε άλλα θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής".

Ο τρίτος άξονας, συμπλήρωσε, είναι ότι δεν αποκλείεται η αυτόνομη κάθοδος εάν και εφόσον τα προηγούμενα δεν καταστούν δυνατά να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο το οποίο τα συντεταγμένα όργανα της ΕΔΕΚ θα θέσουν.

"Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ολοκληρωθούν αυτές οι διεργασίες θα τεθούν ενώπιον των συλλογικών οργάνων στη βάση αντικειμενικών δεδομένων έτσι ώστε ορθολογικά τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών", είπε.

Σε ερώτηση για τη θέση της ΕΔΕΚ για υποψήφιους που βρίσκονταν στην κυβέρνηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «εμείς αυτό που έχουμε αποκλείσει προς το παρόν είναι υποψήφιοι οι οποίοι ανακοίνωσαν υποψηφιότητα και πρόγραμμα χωρίς να έχουν οποιαδήποτε μορφή διαβούλευσης και μαζί μας. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση