ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σήμερα η Σύνοδος του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του ΠτΔ

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών θα ανταλλάξουν απόψεις για τρία πιεστικά και αλληλένδετα μεταξύ τους ζητήματα

ΚΥΠΕ

Πραγματοποιείται σήμερα στην Πράγα η Σύνοδος του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, κατά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για τρία πιεστικά και αλληλένδετα μεταξύ τους ζητήματα.

Πρώτον, θα συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με επίκεντρο τη συνέχιση παροχής οικονομικής, πολιτικής και άλλης στήριξης προς τη χώρα, υπό τη σκιά και της πρόσφατης παράνομης προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία·

Δεύτερον, το ενεργειακό ζήτημα, με πρωταρχική επιδίωξη να διασφαλιστεί αφενός ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ και αφετέρου η διάθεση οικονομικά προσιτής ενέργειας προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα ενόψει του χειμώνα που πλησιάζει

Το τρίτο θέμα αφορά στην οικονομική κατάσταση, σε μια προσπάθεια αναζήτησης τρόπων δια των οποίων θα μπορούν να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα, αφενός, οι συνολικές προκλήσεις για την οικονομία της ΕΕ και των κρατών μελών της, προεξάρχοντος του υψηλού πληθωρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αφετέρου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, καθώς και η προστασία των ευάλωτων πολιτών.

Ο κ. Πελεκάνος υπογράμμισε επίσης πως στις παρεμβάσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει για όλα τα προαναφερθέντα φλέγοντα θέματα, προτείνοντας πρακτικές λύσεις προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Ανέφερε ότι θα κάνει ειδική αναφορά στη δυνατότητα της Ανατολικής Μεσογείου, και ειδικότερα της Κύπρου, να συνεισφέρει στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, υπογραμμίζοντας πως οι προσκλήσεις που παρατηρούνται εκ μέρους της Τουρκίας προκαλούν προβλήματα, όχι μόνο στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και ότι σε τελική ανάλυση, ζημιώνουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X