ΚΥΠΕ
Η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή διεύρυνση, ανέφερε η βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Σάββια Ορφανίδου, που συμμετείχε στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, η οποία συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την τρέχουσα βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.
«Ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αντικατοπτρίζοντας τις φιλόδοξες προτεραιότητες και στόχους της Ένωσης. Η διεύρυνση αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο εξωστρέφειας και στρατηγικής επένδυσης της Ένωσης στην οικονομική εξυγίανση, στον εκδημοκρατισμό και στην εδραίωση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της στις υποψήφιες για ένταξη χώρες", ανέφερε η βουλευτής.
Πέρα από την εφαρμογή των οικονομικών κριτηρίων της διεύρυνσης, η βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη πλήρους ευθυγράμμισης όλων των υποψηφίων για ένταξη χωρών με τις προτεραιότητες της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, καθώς επίσης και με τις κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα εναντίον τρίτων κρατών.
"Δεν πρέπει ωστόσο να παραγνωρίζεται ότι η εμβάθυνση της Ένωσης είναι εξίσου σημαντική, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή διεύρυνση", ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και των ρυθμιστικών πλαισίων της Ένωσης είναι καταλυτικής σημασίας, προκειμένου η διεύρυνση να επιτευχθεί ομαλά χωρίς κλυδωνισμούς και να αποβεί προς αμοιβαίο όφελος τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων μελών χωρίς τη διακύβευση της προόδου και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών στο σύνολό τους.
Εκτιμάται ότι η διεύρυνση θα αυξήσει τη ζήτηση νέων ιδίων πόρων για την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών της Ένωσης, ειδικότερα όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής, σημείωσε, αναφέροντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η τρέχουσα συγκυρία για τη διαπραγμάτευση νέων κανόνων για την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2028-2034), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υφιστάμενες περιφέρειες της Ευρώπης δε θα πληγούν, "να αποφευχθεί δηλαδή ενδεχόμενη μείωση της χρηματοδοτικής στήριξης των υφιστάμενων κρατών ενόψει της ένταξης νέων κρατών μελών", είπε.
Καταληκτικά, ανέφερε ότι απαιτείται "περισσότερη Ευρώπη, ενότητα, κοινό όραμα και ισχυρή πολιτική βούληση" ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε η Ένωση να ολοκληρώσει έγκαιρα όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. "Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κοινοτικός προϋπολογισμός πρέπει να αυξηθεί πολύ περισσότερο από το υφιστάμενο επίπεδο του 1% του κοινοτικού ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν ικανή την Ένωση να ανταποκριθεί με επάρκεια στην προοπτική της διεύρυνσης, στις αναδυόμενες προκλήσεις, στην αποπληρωμή του χρέους της στο πλαίσιο του προγράμματος NGEU και στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της υπό το φως της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού".