ΚΥΠΕ
Είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να συνεργαστεί εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τερματίζοντας τις εντεινόμενες προκλήσεις της και εγκαταλείποντας την αξίωσή της για λύση «δύο κρατών», είπε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στον Γερμανό Πρόεδρο ότι η επίσκεψή του δίνει ισχυρό μήνυμα για το ενδιαφέρον και τη στήριξη της Γερμανίας προς την Κύπρο σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, μετά από πενήντα χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής.
Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη λύσης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Μιας λύσης, ανέφερε η κ. Δημητρίου, που θα επανενώσει την Κύπρο σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού. Είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας, επισήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, να συνεργαστεί εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση, τερματίζοντας τις εντεινόμενες προκλήσεις της και εγκαταλείποντας την αξίωσή της για λύση «δύο κρατών».
Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε, ακόμα, τον σημαντικό ρόλο της Γερμανίας, ως ηγέτιδας ευρωπαϊκής δύναμης, προς αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ιδιαίτερα υπό το φως του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η απάντηση στις προκλήσεις αυτές, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, πρέπει να είναι περισσότερη δημοκρατία, ενότητα και αλληλεγγύη για την υπεράσπιση των κοινών μας αρχών και αξιών. Πρέπει, τόνισε, να επενδύσουμε στην ειρήνη και να απαντούμε με την ίδια αποφασιστικότητα σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊνμάιερ επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές και τη σημασία της προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, προστίθεται, εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος στην απομάκρυνση Γερμανών υπηκόων από τη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε την ανάγκη απρόσκοπτης μεταφοράς περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και σημείωσε, συναφώς, την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε, ακόμα, ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, με έμφαση στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας ενάντια στις ακραίες πολιτικές τάσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.