ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρομπέρτα Μέτσολα στην «Κ»: Υποσχόμενα για την Ε.Ε τα κοιτάσματα της Κύπρου

Τη στιγμή που θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις ρωσικές πηγές ενέργειας η ανακάλυψη αυτής της ποσότητας Φ.Α κάνει το μπλόκ μας δυνατότερο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να προβάλλει «απαράδεκτες και ακραίες προτάσεις» όπως αυτή της λύσης δύο κρατών, αναφέρει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε συνέντευξη στην «Κ» με αφορμή την επίσκεψή της στην Κύπρο στις 9 Σεπτεμβρίου, απαντώντας γραπτώς σε γραπτές ερωτήσεις.

Παράλληλα εκφράζει λύπη για την απόρριψη των προτάσεων για ΜΟΕ από την τ/κ πλευρά, και υπογραμμίζει πως το μέλλον των Τ/Κ είναι ως πολίτες της ΕΕ.

Ωστόσο απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένη για το πώς οι πλευρές ή η Τουρκία μπορούν να πειστούν να συνεργαστούν, ή πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθήσει τους Τ/Κ πολίτες, ή για ενδεχόμενο ρόλο της ενέργειας στο Κυπριακό.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο μπορούν ακόμα να συμβάλουν στην απεξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο και στην κοινή πολιτική ενέργειας της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ήταν προσεκτική και στις τοποθετήσεις της για τις έρευνες της εξεταστικής επιτροπής για τη χρήση του Pegasus, χωρίς να τοποθετείται για το αν η Κύπρος πρέπει να συμπεριληφθεί στις έρευνες. Ανέφερε όμως πως η επιτροπή θα εξετάσει το επόμενο διάστημα φερόμενα περιστατικά κακοδιοίκησης στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Όσον αφορά τα χρυσά διαβατήρια, επιφυλάχθηκε να σχολιάσει ενώ η διαδικασία επί παραβάσει βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως υπενθύμισε πως τα προγράμματα αυτά είναι προβληματικά και πως, όπως αναγνώρισε η κυβέρνηση, στην Κύπρο το πρόγραμμα έτυχε εκμετάλλευσης και είχε ελλειπή εποπτεία.

-Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην Κύπρο, μπορείτε να σχολιάσετε πώς μπορεί στην πράξη να δοθεί ώθηση στις δύο κοινότητες να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά και πώς θα πειστεί η Τουρκία να σταματήσει να παρεμβαίνει στην κοινωνία των Τουρκοκυπρίων και να αντιστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια;

-Έχω πει αρκετές φορές πως η Κύπρος είναι κοντά στην καρδιά μου και πως η συνεχιζόμενη διαίρεση ενός μέλους της οικογένειας της Ε.Ε. είναι ανοιχτή πληγή. Η επανένωση της Κύπρου αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει σθεναρά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς εκπλήρωση αυτού του στόχου. Αντιλαμβάνομαι πως οι εργασίες των διαφόρων τεχνικών επιτροπών συνεχίζονται, όμως η μόνη επιλογή για μια βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού είναι η συνέχιση ενός στοχευμένου διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα έχουν στηρίξει τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης επειδή θα μπορούσαν πραγματικά να προκαλέσουν κινητικότητα. Με λυπεί το ότι οι Τουρκοκύπριοι φίλοι μας τα έχουν απορρίψει εξ αρχής.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία πρέπει να δείξει δέσμευση στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και να σταματήσει να προωθεί απαράδεκτες και ακραίες προτάσεις όπως αυτή για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Η Ε.Ε. και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσαν με σαφή τρόπο την Τουρκία να αντιστρέψει αμέσως τις ενέργειές της στα Βαρώσια, καθώς καθιστούν δυσκολότερη την προοπτική επίτευξης λύσης.

-Πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει το μήνυμα πως οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Ε.Ε. που πρέπει να προστατευθούν από τον οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο της Τουρκίας; Τι μπορεί να κάνει η κυπριακή κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση;

-Οι Τουρκοκύπριοι είναι σήμερα, και είναι από το 2004, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και μάλιστα να εκλεγούν ως ευρωβουλευτές. Ακόμα, η Ε.Ε. στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα μέσω της οικονομικής της βοήθειας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Τα κονδύλια της Ε.Ε. χρηματοδοτούν αρκετά αξιοσημείωτα έργα, όπως την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και των δύο κοινοτήτων.

Ωστόσο, είναι αλήθεια πως με την πάροδο των χρόνων η τουρκοκυπριακή οικονομία και κοινωνία γίνονται πιο ευάλωτες και περιορισμένες. Είναι σημαντικό να πούμε εδώ πως ο προσανατολισμός της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι ευρωπαϊκός και πως το μέλλον των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται στην Ε.Ε. Άλλωστε, κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού η Ε.Ε. είχε ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της συμβατότητάς της με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αξίες και αρχές της Ε.Ε. Αυτές οι αξίες και αρχές έχουν σημασία, καθώς είναι τα εργαλεία για να διαχειριστούμε τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί, όπως την ασφάλεια, την μετανάστευση, το κλίμα και τη μετάβαση στην ψηφιοποίηση.

-Το φυσικό αέριο έρχεται και πάλι στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από πρόσφατες ανακαλύψεις στην περιοχή. Υπάρχει ακόμα περιθώριο η ενέργεια, από υδρογονάνθρακες ή από ανανεώσιμες πηγές, να αποτελέσει καταλύτη συνεργασίας παρά συγκρούσεων;

-Οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου είναι σημαντικές για δύο λόγους.

Πρώτον, φέρουν την υπόσχεση της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ε.Ε. χωρίς εξάρτηση σε τρίτες χώρες για την προμήθεια ενέργειας. Τα νέα αυτά είναι υποσχόμενα τη στιγμή που χρειαζόμαστε να αντικαταστήσουμε τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Δεύτερον, η σημερινή κρίση έχει φέρει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα πιο κοντά - αναπτύσσουμε κοινές λύσεις για κοινά προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μια χώρα είναι μια καλή είδηση για όλο το μπλοκ και μας κάνει όλους δυνατότερους. Πιστεύω πραγματικά πως μια κοινή προσέγγιση στην ενέργεια μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά και να γίνει καταλύτης για την ειρήνη και τη συνεργασία παρά παράγοντας που προκαλεί συγκρούσεις.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Γιώργο Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομήτης της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση