ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
«Το εκπαιδευτήριο που αναδείχθηκε σε φάρο φωτεινό, διαφυλάττοντας σε στιγμές κρίσιμες για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας την εθνική μας ταυτότητα και διαδραματίζοντας, παράλληλα, καθοριστικό ρόλο για την εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο χαιρετισμός του Προέδρου
Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας, σε ένα εκ των πλέον ιστορικών και σημαντικών εκπαιδευτηρίων του τόπου μας.
Το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο από την ίδρυση του το 1812 συνέδεσε από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, άρρηκτα την πολυσήμαντη πορεία του με την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Το εκπαιδευτήριο που αναδείχθηκε σε φάρο φωτεινό, διαφυλάττοντας σε στιγμές κρίσιμες για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας την εθνική μας ταυτότητα και διαδραματίζοντας, παράλληλα, καθοριστικό ρόλο για την εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.
Το εκπαιδευτήριο που λάμπρυναν με το ήθος και τις αξίες τους σπουδαίοι καθηγητές και μαθητές, οι οποίοι διέπρεψαν σε όλους τους τομείς της ζωής, στην Πολιτική, τις Επιστήμες, τις Τέχνες και τα Γράμματα, αλλά και στους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία.
Αναγνωρίζοντας το μέγεθος της αξίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής μας για την Παιδεία, θέσαμε ως στόχο να αναδείξουμε τη συμβολή του στα Ελληνικά Γράμματα και γενικότερα την πνευματική ζωή του τόπου μας, αλλά και να διαφυλάξουμε τη συνέχιση της προσφοράς του ως σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης, για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές.
Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία και την ταυτότητα του Εκπαιδευτηρίου, προτεραιότητα δόθηκε στην πλήρη ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών, μέσα από την αναδόμηση, αποκατάσταση των κτηρίων του.
Τα έργα, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια 804 χιλιάδες ευρώ, άρχισαν τον Ιούνιο του 2016 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η πρώτη φάση, που εγκαινιάσθηκε τον Ιανουάριο του 2018, περιλάμβανε την ανέγερση νέας πτέρυγας, την επισκευή των διατηρητέων κτηρίων της οδού Θησέως και την κατασκευή μέρους της αθλητικής υποδομής.
Σήμερα, παραδίδουμε στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, το αναβαθμισμένο ιστορικό κτήριο της Σεβερείου Βιβλιοθήκης και της Πτέρυγας Θεοδότου, όπως και το κεντρικό κτήριο διοίκησης και της Πτέρυγας Χατζηκωστή.
Πρόσθετα, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, προώθησε και υλοποιεί τις ακόλουθες καινοτόμες δράσεις:
• Λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος Γυμνασιακού Κύκλου Διαθεματικής και Διεπιστημονικής Μάθησης, με δύο κατευθύνσεις: (α) της διδασκαλίας της μεθοδολογίας STEΑM, με αξιοποίηση της Σεβερείου Βιβλιοθήκης και των ιστορικών Μουσείων του Σχολείου, και (β) της μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Στο Πρόγραμμα φοιτούν μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής περιφέρειας.
• Μεταφορά και λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου Λευκωσίας.
• Ίδρυση και απογευματινή λειτουργία στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων, για μαθητές από όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Λευκωσίας.
• Λειτουργία Κέντρου Διαδραστικής Μάθησης.
• Ψηφιοποίηση του πλούσιου αρχείου των χειρογράφων, χαρτών, παλαιτύπων, κειμηλίων που διαθέτει το Σχολείο, ώστε να διασωθούν και να είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.
Με τα όσα απλώς ενδεικτικά προανέφερα, είναι προφανές ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο, μέσα από τη νέα του μορφή και τον αναβαθμισμένο του ρόλο, μετατρέπεται ξανά σε ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο.
Ένα εκπαιδευτήριο, το οποίο, ανταποκρινόμενο στο όραμα των ιδρυτών, των ευεργετών και των μεγάλων του δασκάλων, θα τροφοδοτεί τις νέες και τους νέους μας, με γνώσεις και δεξιότητες, αξίες, ιδανικά και ήθος, καθιστώντας τους ικανούς να συμβάλουν στην πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας και να διαφυλάξουν την εθνική μας ταυτότητα, να διαφυλάξουν την εδώ παρουσία του ελληνικού στοιχείου.
Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας, το ίδιο ενδιαφέρον επιδείξαμε για το σύνολο των σχολικών εγκαταστάσεων του τόπου μας.
Αρκεί να σημειώσω ότι την τελευταία δεκαετία ολοκληρώθηκαν 27 ανεγέρσεις σχολικών μονάδων συνολικής αξίας πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, 285 επεκτάσεις, αντισεισμικές αναβαθμίσεις, γενικές βελτιώσεις και ανακαινίσεις, καθώς και πέραν των 800 μικρότερης κλίμακας έργα, συνολικής αξίας πέραν των 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπρόσθετα, βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης 13 νέα έργα υποδομής, εκτιμημένης αξίας πέραν των 110 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πλέον σημαντικό είναι ότι ο μελλοντικός προγραμματισμός που υιοθετήθηκε στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο» για τον πυλώνα της Παιδείας, περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους πολιτικής και επενδυτικές δράσεις, ύψους πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δώσουν ουσιαστική συνέχιση στους σχεδιασμούς αλλά και την περαιτέρω αναβάθμιση του έως τώρα παραχθέντος έργου.
Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν άοκνα με στόχο την αποκατάσταση της αίγλης και την προσφορά του Παγκυπρίου Γυμνασίου στα Ελληνικά Γράμματα και στην Παιδεία.
Θέλω, επίσης, να απευθυνθώ στη Διεύθυνση, το προσωπικό, τη Σχολική Εφορία και τους μαθητές του σχολείου: Η υπηρεσία και η φοίτησή σας σε αυτό εδώ το ιστορικό σχολείο περιποιεί για εσάς τιμή, για αυτό και δικαιούσθε να αισθάνεστε περήφανοι.
Εύχομαι ό,τι καλύτερο για το ιστορικότερο εκπαιδευτικό Ίδρυμα, να συνεχίσει δηλαδή την ιστορική πορεία που χάραξαν οι ιδρυτές και οι μεγάλοι δάσκαλοι που το υπηρέτησαν.