ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ για ΤΑ: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα

«Η εφαρμογή υλοποίησης της μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μας οδηγήσει και στην αξιολόγηση και όταν πρέπει να γίνουν αλλαγές θα προχωρήσουμε να κάνουμε αλλαγές».

ΚΥΠΕ

Ανωμαλία και λάθος χαρακτήρισε τον διαχωρισμό των κοινοτήτων του Ακάμα σε δυο διαφορετικές περιοχές, τον νεοσύστατο Δήμο Ακάμας με έδρα την Πέγεια και τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο ομιλίας του στα εγκαίνια του Εκπαιδευτικού Κέντρου Χειροτεχνίας Οικοτεχνίας στη Δρούσεια. Σχολιάζοντας αναφορά προηγούμενου ομιλητή στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «άκουσα κάποια πράγματα που αποτελούν ανωμαλία, όπως ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα, θεωρώ ότι ήταν λάθος, δεν μπορώ να γνωρίζω τη λογική στη βάση της οποίας έγινε. Αλλά η εφαρμογή υλοποίησης της μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μας οδηγήσει και στην αξιολόγηση και όταν πρέπει να γίνουν αλλαγές θα προχωρήσουμε να κάνουμε αλλαγές».

«Είναι σημαντικότατη μεταρρύθμιση», πρόσθεσε, «και όλες οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αξιολογούνται και στη βάση των δεδομένων. Πρέπει να τολμούμε να κάνουμε αλλαγές, εφόσον προκύπτουν ανάγκες, όπως και στο θέμα της ονομασίας του Δήμου Ακάμα που δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο θέμα το οποίο μπορεί να μην αλλάξει. Αλλά όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που γίνονται όπως για παράδειγμα το ΓΕΣΥ, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στην πορεία αξιολογούνται και πρέπει να γίνονται αλλαγές εκεί και όπου χρειάζονται και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε και τα θέματα, τα οποία έχουν αναφερθεί».

Ο Ακάμας, τόνισε, αποτελεί το φυσικό στολίδι της Κύπρου, η φημισμένη ομορφιά του συμβαδίζει με τον δυναμισμό, το πείσμα και την εργατικότητα των ανθρώπων του, των κατοίκων όλων των κοινοτήτων της περιοχής, είχα την ευλογία να τους γνωρίσω, που αψηφούν τις δυσκολίες και με αστείρευτες δυνάμεις συνεχίζουν να δημιουργούν για ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από αυτόν τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά σας, παραδειγματιζόμαστε όλοι μας και στεκόμαστε δίπλα σας σε όποια προσπάθεια ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς καθώς και σε κάθε προσπάθεια που προάγει την πρόοδο και ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών, τόνισε ο ΠτΔ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τέλεσε τα εγκαίνια του Περιφερειακού Μουσείου Αγροτικής Ζωής Ακάμα και του Εκπαιδευτικού Κέντρου Χειροτεχνίας Οικοτεχνίας Δρούσειας το οποίο όπως ανέφερε στην παρέμβασή του δεν επισκέφθηκε πρώτη φορά αφού στον ίδιο χώρο βρέθηκε και πέρυσι με τα παιδιά του, όπως ανέφερε, τα οποία μάλιστα είχαν εντυπωσιαστεί. «Πρόκειται για δύο μοναδικά έργα, τεράστιας ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας, που ανάμεσα σε άλλα» πρόσθεσε, «αναβαθμίζουν το τουριστικό και όχι μόνο, προϊόν της περιοχής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για αναζωογόνηση της υπαίθρου».

Η δημιουργία του Μουσείου, που έχει περατωθεί από πόρους του Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας Δρούσειας, σημείωσε, καθώς επίσης η λειτουργία του, επιβεβαιώνουν τη θέληση των κατοίκων και των κοινοτικών αρχών για ουσιαστική ανάπτυξη της κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Και συνεχάρη τις τοπικές αρχές, τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα σταθεί έμπρακτα αρωγός στις προσπάθειές τους αλλά και σε ανάλογες άλλων περιοχών. «Αυτές οι προσπάθειες και η επιτυχής κατάληξή τους αποτελούν το επιστέγασμα όλων όσοι συνειδητά εργάζονται για την αναβάθμιση της υπαίθρου μας και συνέδραμαν στην πράξη στην ολοκλήρωση έργων στην περιοχή» συμπλήρωσε.

Η Κυβέρνηση, είπε στον χαιρετισμό του ο ΠτΔ, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των τοπικών φορέων για την ανάπτυξη της υπαίθρου μας, στηρίζει τις δράσεις των κοινοτήτων της περιοχής του Ακάμα που προωθούν και αναδεικνύουν τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και κατ’ επέκταση βοηθούν και τις κοινότητες.

Όπως σημείωσε, για την περίοδο 2024 μέχρι και το 2028, μέρος των λειτουργικών εξόδων, των κοινοτικών υποδομών και μουσείων όλων των Κοινοτήτων Ακάμα θα καλυφθούν από το κράτος. «Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν Εκθεσιακά και Εκπαιδευτικά Κέντρα, Περιβαλλοντικά Παρατηρητήρια και Κέντρα Πληροφόρησης για τον φυσικό πλούτο της περιοχής, καθώς και μουσεία που αναδεικνύουν τις λαϊκές τέχνες και τον πολιτισμό μας» εξήγησε, αναφέροντας ότι το ύψος της βοήθειας που θα παραχωρηθεί σε όλες τις κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης και της Δρούσειας, για τη λειτουργία των υποδομών ανέρχεται στις €40.000 ετησίως για κάθε Κέντρο.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, η Κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση πολλαπλών μέτρων και δράσεων για την περίοδο 2024 με 2028, που θα δώσουν μία σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του Ακάμα, τόσο μέσω της υλοποίησης του Σχέδιου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα όσο και μέσω των εξειδικευμένων μέτρων στήριξης για τις Κοινότητες του Ακάμα. Αυτά, μεταξύ άλλων, αφορούν την επιδότηση σε ιδιοκτήτες γης βάσει της έκτασης των τεμαχίων τους, τη σύσταση Τοπικού Συντονιστικού Γραφείου Ακάμα για την ενίσχυση, την ενημέρωση και την υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του βασικού οδικού δικτύου σε οικιστικές περιοχές, τη χρηματοδότηση αριθμού έργων κοινής ωφέλειας, κ.ά. «Προς τον σκοπό αυτό, έχουμε αποφασίσει 11 μέτρα στήριξης των Κοινοτήτων του Ακάμα, τα οποία έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2028 ενώ και άλλα σημαντικά έργα τα οποία υλοποιούνται και θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη της κοινότητας είναι ο παρακαμπτήριος δρόμος Αρόδων – Δρούσειας, καθώς και η ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα της κοινότητας» είπε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο ΠτΔ ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους πως το κτίριο της ΣΠΕ της κοινότητας θα παραχωρηθεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο, εξαγγελία που έγινε δεκτή σε κλίμα ενθουσιασμού και χειροκροτημάτων. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες από το Υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος ανέφερε πως το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει ενημερωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών και για τον δρόμο της κοινότητας καθώς και ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και με τη δημιουργία βιοτεχνικής ζώνης στη Δρούσεια για την οποίαν όμως πρέπει να προηγηθεί κατασκευαστική μελέτη για την οποία προνοούνται 250 χιλιάδες ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Οι εξαγγελίες αυτές, είπε, θα δοθούν και γραπτώς από την Προεδρία, «για να μη λέμε μόνο λόγια για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους, να πάμε από τα λόγια στις πράξεις».

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά και στο μεταναστευτικό. «Γνωρίζω», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «από την προηγούμενη μου επίσκεψη στην περιοχή το πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι από τη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης γίνεται εξαιρετική δουλειά από τον Υπουργό Εσωτερικών και τους συνεργάτες του καθώς έχουν μειωθεί οι αφίξεις στη χώρα μας κατά περίπου 50% -και αν δεν είχαμε τις τελευταίες αφίξεις από τον Λίβανο η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη-, έχουν αυξηθεί κατά 60% οι επιστροφές, ενώ την ίδια στιγμή η εξέταση των αιτήσεων ασύλου γίνεται πλέον εντός τριών μηνών το αργότερο.

«Στις πλείστες των περιπτώσεων είναι ένας μήνας ενώ πέρσι την ίδια περίοδο χρειάζονταν εννιά μήνες και τα προηγούμενα χρόνια η εξέταση έπαιρνε τρία ή και τέσσερα χρόνια. Άρα κάνουμε όλες τις ενέργειες, ώστε η χώρα μας να μη θεωρείται ελκυστικός προορισμός και την ίδια στιγμή ανταποκρινόμαστε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο ΠτΔ συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας, εκφράζοντας μάλιστα τον θαυμασμό του προς την Αντωνία Θεοδοσίου, πρώην διευθύντρια Έργου Διαχειριστικού Σχεδίου Χερσονήσου Ακάμα, η οποία ήταν και υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του όλου έργου, και σε όλους όσους εργάστηκαν για τη δημιουργία και λειτουργία του Περιφερειακού Μουσείου Αγροτικής Ζωής Ακάμα – Εκπαιδευτικό Κέντρο Χειροτεχνίας Οικοτεχνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ακάμας  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση