ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρώτο τετ-α-τετ Κουεγιάρ με ηγέτες

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έπιασε δουλειά και καταγράφει θέσεις και πραγματικότητες

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Λίγο μετά τις 9πμ η νέα προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ανηφόρισε στο Προεδρικό και είχε την πρώτη της συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Ακολούθως, κοντά στις 11πμ, η κ. Κουεγιάρ πέρασε και στα Κατεχόμενα -μέσω Λήδρα Πάλλας- όπου είχε συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Το timing των πρώτων συναντήσεων της Κολομβιανής διπλωμάτη του ΟΗΕ συνέπεσε και με την ανανέωση, από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, του ψηφίσματος για τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στη Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ενώ υπενθυμίζεται πως η κ. Κουεγιάρ αναμένεται να παραμείνει στη Κύπρο για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο όπου θα έχει συναντήσεις με διάφορα οργανωμένα σύνολα της Κοινωνίας των Πολιτών.

Όπως αναφέρουν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές το πρώτο τετ-α-τετ της Κουεγιάρ με τους δύο ηγέτες είναι διερευνητικού τύπου με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ να έρχεται σε προκαταρκτικές επαφές με την ηγεσία των δύο κοινοτήτων καθώς και τους αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Κύπρο προκειμένου να καταγράψει πραγματικότητες και θέσεις και να κρίνει, η ίδια, πως θα προχωρήσει στη συνέχεια ως προς την δύσκολη εξίσωση της άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών του Κυπριακού.

Με ομάδα διπλωματών

Την κ. Κουεγιάρ εκτός από το γραφείο Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Κύπρο την πλαισιώνουν δύο έμπειροι διπλωμάτες. Πρόκειται για την Καίσα Λίλτζεστρομ, από την Φινλανδία, αξιωματούχο του ΟΗΕ και πρώην στέλεχος του ΥΠΕΞ της χώρας της και τον Φρανσίσκο Ντιέζ, από την Αργεντινή, ανώτερο σύμβουλο διαμεσολάβησης στην Ομάδα Υποστήριξης Διαμεσολάβησης του ΟΗΕ ο οποίος ηγείται και της ομάδας της κ. Κουεγιάρ. Ο τελευταίος αναμένεται μάλιστα να εγκατασταθεί μόνιμα στη Κύπρο τους επόμενους μήνες προκειμένου να συντονίζει τις προσπάθειες που θα καταβάλλει η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως πρόκειται για έμπειρα στελέχη που έχουν εξειδικευμένη γνώση των πραγματικοτήτων του Κυπριακού.

Τίποτα καινούργιο

Όπως κι αναμένονταν η κ. Κουεγιάρ δεν άκουσε από τους δύο ηγέτες σημαντικές παρεκκλίσεις από τις αφετηριακές θέσεις της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς μετά από επτά χρόνια απουσίας διαλόγου στο Κυπριακό -κι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δημόσια σφαίρα τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε την θέση για αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας ως προϋπόθεσης για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. O κ. Τατάρ μάλιστα σε δηλώσεις του σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ανέφερε πως από την πλευρά του απέκλεισε τριμερή συνάντηση με την Κουεγιάρ και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη -πτυχή που γνωστοποίησε στην προσωπική απεσταλμένη γιατί «θα ήταν σαν να αποδέχονταν την ομοσπονδιακή βάση».

Και η συνέχεια

Η κ. Κουεγιάρ προσπάθησε να δώσει το στίγμα της μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ ανέφερε πως προέρχεται από μια χώρα που επιτεύχθηκε ειρήνη μετά από μισό αιώνα (σ.σ. η Κουεγιάρ διαδραμάτισε ρόλο ως διαμεσολαβήτρια στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Κολομβία που οδήγησαν στον αφοπλισμό του FARC) και πως θα εργαστεί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ανέφερε, επίσης, «πως όσο μιλάει λιγότερο τόσο πιο πολύ θα εργάζεται» -δίνοντας έτσι ένα στίγμα λακωνικότητας.

Για την, δύσκολη ομολογουμένως, συνέχεια σημασία αποκτά το πως θα κινηθεί η κ. Κουεγιάρ στη διπλωματία του «πήγαινε-έλα» με μέρος της προσπάθειάς της να επικεντρώνεται και σε συναντήσεις στο «τρίγωνο» Λονδίνου-Αθήνας-Άγκυρας -με μια συνάντηση στη Τουρκία να κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της προσπάθειας άρσης του αδιεξόδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση