Του Γιάννη Ιωάννου
Η Μαρία-Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ από το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται στην Αθήνα -αφού πριν αποχωρήσει από τη Κύπρο είδε τον τέως Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, βασικούς πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού της περιόδου 2016-2017.
Η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό της διπλωματίας του «πήγαινε-έλα» που εγκαινιάζει η νέα προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μετά την πρώτη της, διερευνητική, επίσκεψη στη Κύπρο και, ακολούθως, θα συνεχίσει με επισκέψεις σε Τουρκία, Λονδίνο και Βρυξέλλες πριν επανέλθει στη Κύπρο τον Μάρτιο για να συνεχίσει τις προσπάθειές της για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Όπως πληροφορείται η «Κ» η κ. Ολγκίν θέλει να κινητοποιήσει διπλωματικό κεφάλαιο μεταξύ των άμεσα εμπλεκομένων χωρών στο Κυπριακό (σ.σ. εγγυήτριες δυνάμεις) πριν προχωρήσει με τα επόμενα βήματα της προκειμένου να υπάρξει πολιτικός ορίζοντας για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών.
Είδε Γεραπετρίτη
Λίγο μετά τις 10 το πρωί η κ. Ολγκίν διέβη το κατώφλι της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδος αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό ενώ η Κολομβιανή διπλωμάτης του ΟΗΕ ενημερώθηκε και για τις εξελίξεις στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού διαλόγου -ιδίως μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Η τελευταία εγκαινιάζει μια περίοδο «νηνεμίας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αφήνει, μικρά, περιθώρια αισιοδοξίας σε διπλωματικούς κύκλους -σε Ελλάδα και Κύπρο- για θετική επίδραση του στρατηγικού διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας και στις προσπάθειες αναμόχλευσης του Κυπριακού μετά από επτά χρόνια απραξίας.
Σταθερή στο πλαίσιο του ΟΗΕ
Λίγο μετά τις 12 η κ. Ολγκίν συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριακό Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση, όπως πληροφορείται η «Κ», έγινε σε πολύ καλό κλίμα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να επαναλαμβάνει την θέση αρχών της Αθήνας για προσήλωση στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ κι εντός του πλαισίου της ΔΔΟ (διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας) καθώς και την ετοιμότητα της Αθήνας να συμβάλλει, με θετική ατζέντα, στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού. Νωρίτερα εξάλλου και ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως η επίλυση του Κυπριακού διαμορφώνει συνθήκες ειρήνης, οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο -δίνοντας έτσι και έναν περιφερειακό τόνο στη τοποθέτηση του Κυπριακού ως άλυτου ζητήματος στην υποπεριφέρειά του.
Διαμορφώνεται το κλίμα
Η επίσκεψη της Ολγκίν στην Αθήνα έρχεται σε ένα ενδιαφέρον timing μετά την συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, την Κυριακή, όπου διαχώρισε το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά αλλά και που επανήλθε με τα γνωστά αφηγήματα για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο (καθεστώς νήσων, αποστρατιωτικοποίηση, κοκ). Την ίδια στιγμή στη Κύπρο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξαν αντιδράσεις για την συνέντευξη του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, Ιρφάν Σιντίκ στην «Κ», ενδεικτική του γεγονότος πως και στις δύο κοινότητες εισερχόμαστε, όντως, σε μια περίοδο κινητικότητας στο Κυπριακό όπου το τελευταίο αντανακλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της κάθε κοινότητας. Από εκεί και πέρα σημασία αποκτά το ταξίδι της κ. Ολγκίν στην Άγκυρα και αν, όντως, γίνει δεκτή στο ανώτατο επίπεδο από τον Πρόεδρο Ερντογάν ή από τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Σεβντέτ Γιλμάζ (σ.σ. ο θεσμός της αντιπροεδρίας διαχειρίζεται τον φάκελο του Κυπριακού και των σχέσεων «ΤΔΒΚ»-Άγκυρας) καθώς και τι η ίδια θα κομίσει στη Κύπρο με την επιστροφή της στις αρχές Μαρτίου.