Του Γιώργου Κακούρη
Στη διαδικασία αναζήτησης της ομάδας που θα τον πλαισιώνει βρίσκεται αυτή την περίοδο ο προτεινόμενος Επίτροπος της Κύπρου, Κώστας Καδής, με τις τελικές αποφάσεις να εξαρτώνται από το χαρτοφυλάκιο. Κι αυτό γιατί η σύνθεση της νέας Επιτροπής είναι ακόμα ρευστή, με κάποιες αλλαγές σε πρόσωπα να κλειδώνουν και κάποιες να φημολογούνται, χωρίς να αποκλείεται να επηρεάσουν έμμεσα, ή και άμεσα, και την Κύπρο. Όπως πληροφορείται η «Κ», οι διεργασίες για στελέχωση της ομάδας του κ. Καδή προχωρούν, ενώ για τη θέση του επικεφαλής του γραφείου του (cabinet) προσανατολίζεται προς Κύπριο έμπειρο τεχνοκράτη της Κομισιόν με διευθυντική εμπειρία. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι σχεδιασμοί εξαρτώνται από το χαρτοφυλάκιο, το οποίο όπως είχε γράψει η «Κ» στη βάση διαρροών που κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες αλλά και ενημερωμένες πηγές, αναμένεται να είναι είτε αυτό του Επιτρόπου για τη Μεσόγειο είτε η θέση Επιτρόπου για θέματα Περιβάλλοντος.
Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στα τελικά βήματα των επιλογών για την ομάδα της, και των προσπαθειών να το συμβολικό και πολιτικό στοίχημα της ισότητας των φύλων. Μετά την απόσυρση του προτεινόμενου Επιτρόπου της Σλοβενίας και την κατάθεση ονόματος Σλοβένας διπλωμάτη, και τις πληροφορίες για πιέσεις σε άλλες χώρες όπως η Μάλτα, άρχισαν να κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες και φημολογίες για πιέσεις και στην Κύπρο, τις οποίες ωστόσο δεν επιβεβαίωναν αργά το απόγευμα της Τρίτης κοινοτικές πηγές ούτε πηγές από τη Λευκωσία. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες οι χώρες που είχε ακουστεί πως δέχονταν πιέσεις ήταν η Σλοβενία και η Μάλτα, χωρίς αναφορές στην Κύπρο.
Η στροφή της Σλοβενίας έχει αλλάξει τον προγραμματισμό, καθώς η παρουσίαση των ονομάτων στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα Τετάρτη, θα γίνει τελικά την ερχόμενη Τρίτη 17/9 στο Στρασβούργο, αφού το σλοβενικό Κοινοβούλιο ανάψει το πράσινο φως την Παρασκευή στην υποψηφιότητα της διπλωμάτη Μάρτα Κος.
Το διαδικαστικό αυτό στοιχείο δίνει πλέον περιθώριο στην κα Φον ντερ Λάιεν να κάνει ακόμα μια προσπάθεια για να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών (10 από τους 26 προτεινόμενους μέχρι στιγμής), με δημοσιεύματα να δείχνουν προς τη Μάλτα, της οποίας ο υποψήφιος θεωρείται σχετικά άπειρος, και την Ουγγαρία, όπου εκτιμάται πως το Κοινοβούλιο θα απορρίψει τον επαναδιορισμό του απερχόμενου Επιτρόπου Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ήδη αρκετά, καθώς το όποιο νέο πρόσωπο θα πρέπει να περάσει από συνέντευξη με την κα Φον ντερ Λάιεν, αλλά και να ταιριάξει στο ήδη δαιδαλώδες παζλ των χαρτοφυλακίων.
Μάλτα και σενάρια
Από κυπριακής πλευράς δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες οι φημολογίες που θέλουν την Κύπρο να βρίσκεται στο κάδρο των πιέσεων, ωστόσο ακόμα και το πιθανότερο σενάριο αλλαγής του προτεινόμενου προσώπου από τη Μάλτα μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες για τον κ. Καδή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διαρροές και τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, ο Γκλεν Μικάλεφ, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής του γραφείου του Μαλτέζου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα, δεν θεωρείται προσωπικότητα με πολιτική εμπειρία και ως εκ τούτου αναμένεται πως θα λάβει ένα πιο περιορισμένου εύρους χαρτοφυλάκιο, όπως των θεμάτων ισότητας, διαγενεακών σχέσεων ή αλιείας. Υπενθυμίζεται πως αρχική πρόταση της Μάλτας ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας Κρις Φερν, ο οποίος είχε την προοπτική να αναλάβει το σχετικό χαρτοφυλάκιο μετά την ανακοίνωση της Στέλλας Κυριακίδου πως δεν είχε πρόθεση να συνεχίσει για δεύτερη θητεία. Ωστόσο, το όνομα του κ. Φερν αποσύρθηκε μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε σκάνδαλο για ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Σε περίπτωση νέας αλλαγής του ονόματος του προτεινόμενου από τη Μάλτα, δεν αποκλείεται ανάλογα με το βιογραφικό του νέου προσώπου να αναβαθμιστούν και οι προοπτικές της χώρας να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου, κάτι για το οποίο είχε εκφράσει ενδιαφέρον, φέρνοντας ανταγωνισμό για την Κύπρο. Η Μάλτα φαίνεται πως ήδη χάνει τις μεταφορές λόγω της επιμονής της Ελλάδας για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Διψήφιο στοίχημα
Τα πιο πάνω, ωστόσο, αποτελούν σενάρια, μεταξύ των πολλών που «ανθούν» αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες, και αξιολογούνται βάσει του ποιες χώρες η κα Φον ντερ Λάιεν έχει το χρονικό ή το πολιτικό περιθώριο να πιέσει δεδομένου ότι ήδη η ανακοίνωση των ονομάτων έχει καθυστερήσει, μεταθέτοντας την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κομισιόν, από τον Νοέμβριο που είχε προγραμματιστεί στον Δεκέμβριο.
Οι γυναίκες που έχουν προταθεί από τα 25 κράτη μέλη που κλήθηκαν να επιλέξουν ονόματα ανέρχονται πλέον στις 9 μετά την απόφαση του Βελγίου να προτείνει την υπουργό Εξωτερικών, Χάτζα Λαμπίμπ, λίγο μετά την εκπνοή της διορίας της κας Φον ντερ Λάιεν (αντί του Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος ήταν πρόθυμος να επαναδιοριστεί και προέρχεται και αυτός από το γαλλόφωνο φιλελεύθερο κόμμα MR, το οποίο είχε το δικαίωμα επιλογής του υποψηφίου εν μέσω των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης), και την αλλαγή του ονόματος της Σλοβενίας από τον πρώην ελεγκτή Τομάς Βέσελ στη διπλωμάτη Μάρτα Κος.
Ήδη, η Γερμανία εκπροσωπείται από την κα Φον ντερ Λάιεν και η Εσθονία από την επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπο, Κάγια Κάλας, ανεβάζοντας τις γυναίκες δυνητικά στις 11 από τα 27 μέλη. Η κα Φον ντερ Λάιεν φέρεται να είναι προετοιμασμένη, στην πολύ πιθανή περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίψει τον Όλιβερ Βαρχέλι (με τον οποίο οι ευρωβουλευτές δεν έχουν την καλύτερη σχέση), να μετρήσει στις γυναίκες την ευρωβουλευτή του Fidesz, Ένικο Γκιόρι, πρώην υφυπουργό Ε.Ε. και φημολογούμενο σχέδιο Β του Βίκτορ Όρμπαν.
Οι ακροάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αποκλείεται να δώσουν νέες ευκαιρίες στην κα Φον ντερ Λάιεν να αλλάξει τις ισορροπίες, λόγω των προαναφερθεισών αντιρρήσεων στον υποψήφιο της Μάλτας, αλλά και την αντιπάθεια των προοδευτικών κομμάτων προς το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, και κατ’ επέκταση τον υποψήφιό της, υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ραφαέλε Φίτο.