ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Πανέτοιμος για διάλογο στο Κυπριακό

Eίναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε ενωμένοι, έχοντας ως κόμμα μας την Κύπρο «και τίποτε άλλο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Πανέτοιμος να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και αρχών και αξιών της ΕΕ, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε ενωμένοι, έχοντας ως κόμμα μας την Κύπρο «και τίποτε άλλο».

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του οικήματος του προσφυγικού σωματείου «Όλυμπος» Αργακίου, στα Πολεμίδια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «παρά τις προσπάθειες κάποιων, την επιθυμία κάποιων, 50 χρόνια μετά (την τουρκική εισβολή) - και τα αποψινά εγκαίνια είναι μια από τις πιο τρανές αποδείξεις - ο κυπριακός λαός δεν έχει ξεχάσει».

«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το status quo, όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας μας, αλλά εγκυμονεί και σοβαρότατους κινδύνους. Και είναι για αυτόν τον λόγο που βασική μας προτεραιότητα δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση και την επανένωση της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι, ως Πρόεδρος, τιμά «το συμβόλαιο τιμής που υποσχέθηκα στον καθένα και στην κάθε μια από εσάς με την εκλογή μου» και συνεχίζει να εργάζεται ώστε να τερματιστεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

«Είμαι πανέτοιμος να προσέλθω στο τραπέζι του διαλόγου, πάντοτε στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και ασφαλώς των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμη έτοιμος, «ώστε ενωμένοι να κατακτήσουμε το κορυφαίο εθνικό μας επίτευγμα που δεν είναι άλλο από την επανένωση του τόπου και του λαού μας, για ένα βιώσιμο και ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, για επίτευξη αυτού του κορυφαίου εθνικού στόχου, «είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε ενωμένοι – το κόμμα μας είναι η Κύπρος και τίποτε άλλο - να διατηρήσουμε την ελπίδα ζωντανή και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με πλάνο, με αυτοπεποίθηση και με αισιοδοξία».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έστειλε επίσης ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, όπως είπε, «ότι εργαζόμαστε για να έρθουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας» και πρόσθεσε ότι η πατρίδα μας και ο ρόλος της, ειδικότερα στην περιοχή μας, αναγνωρίζεται και αναβαθμίζεται συνεχώς. «Η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, αναβαθμίζεται συνεχώς και αναδεικνύεται και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε όσα έχουμε πετύχει και στη μεγάλη προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», συμπλήρωσε.

Αυτή η αναβάθμιση της σημασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε, ενισχύει σημαντικά και τις προσπάθειες για επίτευξη της υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητάς της, της επανένωσης της πατρίδας μας και τόνισε πως «οτιδήποτε άλλο πλην της επανένωσης δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού σε τούτο τον τόπο».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και θα είναι δίπλα στο σύνολο του προσφυγικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να κάνει περισσότερα γι' αυτόν.

Αναφέρθηκε στη συνεχή επικαιροποίηση της προσφυγικής πολιτικής και σε δράσεις που δίνουν λύσεις σε στεγαστικές, σπουδαστικές και άλλες καθημερινές, ζωτικές ανάγκες των εκτοπισθέντων, ενώ ειδικά για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος είπε ότι ως Κυβέρνηση «αγγίξαμε για πρώτη φορά ένα πολύ δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, το χρονίζον πρόβλημα των ακατάλληλων και επικίνδυνων προσφυγικών πολυκατοικιών».

Με σεβασμό, ευαισθησία και ενσυναίσθηση, υλοποιούμε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το Σχέδιο ‘κτίΖΩ’, που θα δώσει προσωρινή λύση - οριστική λύση θα είναι η επιστροφή - στα υπαρκτά προβλήματα στις πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης και που αποτελεί την πιο δραστική παρέμβαση της πολιτείας από τη δεκαετία του ’70».

Λέγοντας πως ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις που προέκυψαν στην πορεία, σημείωσε ότι αυτές επιλύονται με αποτελεσματικότητα και «με ικανοποίηση βλέπουμε το Σχέδιο να προχωρά και αναμένουμε πως εντός Οκτωβρίου θα αρχίσει η ανέγερση των πρώτων πολυκατοικιών».

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, συνέχισε, «προχωρήσαμε με ουσιαστικές ενέργειες, ώστε να νοικοκυρέψουμε τον τρόπο διαχείρισης και διάθεσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών». Κύρια επιδίωξή μας, πρόσθεσε, είναι να επιτύχουμε την ισονομία, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο και να τερματίσουμε τα όποια φαινόμενα κατάχρησης και εκμετάλλευσης, ειδικότερα από μη δικαιούχους.

Για τον σκοπό αυτό, υπέδειξε, «τροποποιήσαμε την υφιστάμενη νομοθεσία και για πρώτη φορά εφαρμόζεται σύστημα επιλεξιμότητας και μοριοδότησης των αιτητών μέσα από σαφείς, αντικειμενικούς και μετρήσιμους δείκτες, ενώ για πρώτη φορά, επίσης, διασυνδέουμε την παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας με την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των αιτητών και τη σύνθεση της οικογένειας, ενώ προσμετρείται τυχόν άλλη ιδιόκτητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι, αυτήν την περίοδο, η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο αναθεώρησης των κριτηρίων των στεγαστικών σχεδίων που εφαρμόζει η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, με σκοπό να επωφελούνται περισσότεροι δικαιούχοι.

Υπενθύμισε ακόμη πως, από την 1η Ιανουαρίου, τέθηκε σε ισχύ η απόφαση της Κυβέρνησης για την οριζόντια αύξηση των επιδομάτων ενοικίου που παραχωρούνται σε εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα.

Επιπλέον έκανε αναφορά στην επικαιροποίηση των κανονισμών του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, με τους οποίους διευρύνονται τα κριτήρια για εξασφάλιση χρηματοδότησης για ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις οικιών, διεύρυνση της επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, καθώς και για αύξηση του ποσού δανειοδότησης για σπουδές.

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό Σωματείο «Όλυμπος» Αργακίου, που ιδρύθηκε το 1992, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τα μέλη του για το έργο που επιτελούν και για τη δημιουργία ενός χώρου «όπου οι μνήμες από το χωριό θα ζωντανεύουν και οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν βίαια θα έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς».

Διαβεβαίωσε ακόμη για την οικονομική στήριξη του κράτους και ανακοίνωσε την εισφορά 10 χιλιάδων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση