ΚΥΠΕ
Εργαζόμαστε μεθοδικά, στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε, το βράδυ της Δευτέρας, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου της Μάρως Θωμά Σοφοκλέους «Νίκος Σοφοκλέους, Δις εις θάνατον», στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητά της Κυβέρνησης.
«Εργαζόμαστε μεθοδικά, στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με αναβαθμισμένη συμμετοχή της ΕΕ, ώστε η κατάληξη να είναι τέτοια που να δικαιώνει τους αγώνες και τις προσδοκίες του λαού μας», συμπλήρωσε.
Διαβεβαίωσε δε ότι «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να δημιουργήσουμε το πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο για διάλογο, όπου θα πορευτούμε με ειλικρίνεια, ρεαλισμό, αποφασιστικότητα αλλά και με αυτοπεποίθηση, πίστη και διεκδικητικότητα».
Η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, «διότι ακούω τέτοιες φωνές με τις οποίες διαφωνώ, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διοργανώνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που αφορούν τον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ», είπε ο Πρόεδρος.
«Και έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, και αυτό δεν απομακρύνει σε καμία απολύτως περίπτωση μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, γιατί μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού για να μπορεί να σταθεί, δεν θα οδηγηθούμε στην αυτοκατάργηση, αλλά θα μπορεί να σταθεί μόνο μέσα από τον σεβασμό και τις πραγματικότητες των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων», τόνισε.
Αναφερόμενος στο βιβλίο, υπέδειξε ότι αυτό κυκλοφόρησε το 2021, αλλά η παρουσίαση του αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και του ξαφνικού θανάτου της συγγραφέως, «την οποία θα θυμόμαστε και θα τιμούμε με αγάπη και σεβασμό».
Βρίσκομαι εδώ, συνέχισε, «για να τιμήσω εκ μέρους της πολιτείας, τη μνήμη του Νίκου Σοφοκλέους, του αγροτόπαιδου από την Πάχνα της επαρχίας Λεμεσού, ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ προτού κλείσει τα 16 του χρόνια, ακολουθώντας τα ηρωικά βήματα των αδελφών του».
«Αυτή και μόνον η πράξη του είναι άξια αναφοράς, γιατί δείχνει το υψηλό αξιακό σύστημα των αγνών, καθημερινών, απλών ανθρώπων της Κύπρου, οι οποίοι παρά τις κακουχίες και δυσκολίες της ζωής, τοποθετούσαν πάνω από όλα το συλλογικό καλό και, χωρίς δισταγμό, έγιναν στρατιώτες στον αγώνα για οικουμενικές αξίες, όπως είναι η ελευθερία και η δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.
Ο ΠτΔ σημείωσε ακόμη πως, τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Σοφοκλέους, «τιμούμε, παράλληλα, όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της χώρας μας και ήταν παρόντες στο κάλεσμα της πατρίδας τις δύσκολες εκείνες ώρες», τονίζοντας πως χωρίς τον αγώνα της ΕΟΚΑ δεν θα υπήρχε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία.
Είμαστε παντοτινά ευγνώμονες, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έναντι των ανθρώπων αυτών, «γιατί πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας της πατρίδας μας και έγιναν το άσβεστο φως που μας δείχνει τον δρόμο του χρέους, που δεν είναι τίποτα άλλο από το να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα επανενωμένη, πραγματικά ελεύθερη, χωρίς στρατό κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της».
Τέλος, ευχήθηκε το βιβλίο «να’ ναι καλοτάξιδο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα του «ότι θα προστεθεί στους ογκώδεις τόμους του ένδοξου Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος καταγράφεται στις πιο ηρωικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας και παραμένει διαχρονικό υπόδειγμα αυτοθυσίας, λεβεντιάς, άδολου πατριωτισμού και αγάπης για την Ελευθερία».
Το βιβλίο παρουσίασε ο καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κυπρου Γεώργιος, ο αδελφότεκνός του ήρωα, Νίκος Σοφοκλέους και ο συναγωνιστής του, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσιης.