Kathimerini.com.cy
Αίσθηση προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Κυριακάτικης «Καθημερινής» για το «ξεφύτρωμα» στον Ακάμα πετρόκτιστων κτηρίων -τουλάχιστον οκτώ, σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό- που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν κτηνοτροφικά υποστατικά (στιάδια), τα οποία είναι εκατοντάδες στην περιοχή και απαντούνται εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια, αλλά είναι εξοχικές κατοικίες.
Ο πρόεδρος του Κινηματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μίλησε για το θέμα στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, τρεις μήνες πριν από την επίσημη εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. Επίσης έκανε λόγο για απουσία ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, σε εκείνες τις περιπτώσεις που δινόταν άδεια στο παρελθόν για αγροτικές αποθήκες.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, δήλωσε ότι το Τοπικό Σχέδιο του Ακαμα δημιουργήθηκε για να αποφευχθούν περιπτώσεις, όπως αυτές που καταδεικνύει το δημοσίευμα της «Καθημερινής». «Αν κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, για να ασκήσουν πιέσεις», πρόσθεσε, «να ξερουν ότι δεν θα χαριστούμε, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και άλλα που συνηγορούν». Την ίδια ώρα ο κ. Πασιουρτίδης κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να τοποθετηθούν και το θέμα και να δώσουν στοιχεία για την έκταση του προβλήματος.
Να κινηθούν οι διαδικασίες και να κατεδαφιστούν τα παρανομα κτήρια στον Ακάμα, ζήτησε ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Παράλληλα κάλεσε την Επαρχιακή Διοίκηση να οδηγήσει άμεσα στο δικαστήριο και τις άλλες έξι περιπτώσεις (σύμφωνα με το δημοσίευμα οδηγήθηκαν μέχρι στιγμής οι δύο). Ωστόσο τόνισε ότι η μεγάλη χρονοτριβή στα δικαστήρια, κατάντησε να είναι το καταφύγιο όσων παρανομούν.
Γιατί διαιρέθηκε το σύμπλεγμα του Ακάμα;
Την ίδια ώρα ποιες απαντήσεις έχουν να δώσουν οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών, αλλά και ο Δήμος Πάφου, ως ο μεγαλύτερος Δήμος της επαρχίας, στο ερώτημα «γιατί επετράπη, με ψήφους κομμάτων, όπως των Οικολόγων (τα άλλα είναι τιο ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ), να μοιραστεί στα δύο το σύμπλεγμα κοινοτήτων του Ακάμα, το οποίο για αιώνες ένιωθε και λειτουργούσε ως μία οντότητα και με αποτέλεσμα η περιοχή της Λάρας να βρεθεί στα χέρια του Δήμου Πέγειας, ο οποίος έχει συνδεθεί με καταγγελίες με παράνομες επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές;»
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απάντησε ότι αυξάνονται τα κόστη, εάν υπάρχουν πολλοί δήμοι, την πολεοδομική άδεια δεν την εκδίδουν οι δήμοι και ότι η Λάρα θα «κτιστεί» με τη δρομολόγηση αδειοδοτήσεων περιπτέρων στην παραλία και με τους δρόμους που θα δημιουργηθούν, και όχι με τις συνενώσεις.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνος Φαίδωνος, είπε ότι η παρανομία στην περιοχή του Ακάμα δεν εκκολάπτεται από τις συνενώσεις, αλλά από την έλλειψη βούλησης να διωχθεί η παρανομία και τις μακρές διαδικασίες για τις δικαστικές αποφάσεις.