ΚΥΠΕ
Οποιαδήποτε απόφαση αφορά την οικονομία της χώρας θα λαμβάνεται στη βάση του τρίπτυχου «δημοσιονομική σταθερότητα και υπευθυνότητα, σταθερός και υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας και συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Λευκωσία.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η επιχειρηματική κοινότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στην υλοποίηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής «Όραμα 2035», ενώ σημείωσε πως η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα θα δημιουργήσει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στην κοινωνική ευημερία, «αφού χωρίς ισχυρή οικονομία και χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε και την κοινωνική πολιτική που είναι ένας από τους επτά βασικούς πυλώνες της διακυβέρνησής μας».
Η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη βάση ενός μοντέλου που δοκιμάστηκε με τους ξένους επιχειρηματίες, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι τον Ιούνιο του 2023 έγινε συνάντηση στο Προεδρικό με τους 25-30 μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα, παρουσία έξι Υπουργών, όπου τους ζητήθηκε να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα από τη δραστηριοποίησή τους στην Κύπρο.
Συμπλήρωσε πως από τη συνάντηση προέκυψαν επτά θέματα και πως την περασμένη εβδομάδα, σε συνεργασία με το Invest Cyprus, έγινε νέα συνάντηση στο Προεδρικό όπου τους παρουσιάστηκαν οι ενέργειες της Κυβέρνησης για αυτά τα θέματα.
Είπε επίσης πως η Κυβέρνηση θέλει να πράξει το ίδιο και με τους Κύπριους επιχειρηματίες, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση συνάντησης στο Προεδρικό κάθε έξι μήνες ώστε να ακούγονται τα προβλήματα και η Κυβέρνηση να ενημερώνει για τις λύσεις που προώθησε προς επίτευξη των κοινών στόχων.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικής κοινότητας στηρίζεται σε δύο άξονες, αφενός τη δημιουργία ενός σταθερού δημοσιονομικού περιβάλλοντος, αφετέρου να δοθούν στην επιχειρηματική κοινότητα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς.
«Θέλω να επαναλάβω το τρίπτυχο της δικής μας προσέγγισης κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας. Οποιαδήποτε απόφαση αφορά την οικονομία της χώρας θα λαμβάνεται στη βάση του τρίπτυχου δημοσιονομική σταθερότητα και υπευθυνότητα, σταθερός και υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας και συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις».
Όσον αφορά στην κυπριακή οικονομία, είπε ο Πρόεδρος, «είμαστε αισιόδοξοι, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της χώρας μας και το γεγονός ότι πλέον είμαστε από όλους τους οίκους σε επενδυτική βαθμίδα».
Φυσικά, τόνισε, «και δεν εφησυχάζουμε, αλλά είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη της θετικής εικόνας που όλοι μαζί καταφέραμε να δημιουργήσουμε για τη σταθερότητα της χώρας, αλλά και μια ψήφος εμπιστοσύνης σε σχέση με τις πολιτικές που ακολουθούμε».
Ένα από τα πιο καθοριστικά συστατικά για τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που θα φέρει ποιοτικές επενδύσεις και άλλες πολλές θετικές εξελίξεις είναι η δημιουργία συνθηκών πλήρους διαφάνειας σε σχέση με την οικονομία της χώρας, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως υπάρχει δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε πρακτικές που στο παρελθόν εξέθεσαν τη χώρα.
Συμπλήρωσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση η Κυβέρνηση προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες, πολλές των οποίων ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρουσίασης του προγραμματισμού για το 2024, προαναγγέλλοντας εκστρατεία για αλλαγή της εικόνας (rebranding) της Κύπρου, καθώς, όπως είπε, για πρώτη φορά υπάρχει σχετική οικονομική πρόνοια στον προϋπολογισμό της του κράτους.
Σε ό,τι αφορά το υψηλό κόστος της ενέργειας, το οποίο επωμίζονται οι επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η άμεση διέξοδος είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα φιλόδοξο σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες για το 2024 και 2025, καθώς και το σχέδιο χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων.
Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση προχωρά με τη διευκόλυνση και την απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ μέσω μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν σχέδια δύο σχέδια αξίας περίπου 80 εκατομμυρίων που θα αφορούν το θέμα της αποθήκευσης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση καταρτίζει παράλληλα την εθνική στρατηγική για το υδρογόνο, ενώ στηρίζει την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων μέσω ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, δράσεις οι οποίες, όπως επεσήμανε, δεν εξυπηρετούν μόνο τους πράσινους στόχους, αλλά θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, αναφορικά με τον τομέα των συμβατικών καυσίμων, είπε ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών για άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, με σκοπό την έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και ηλεκτρική διασύνδεση με γειτονικές χώρες.
Συμπλήρωσε ότι εντός Μαρτίου αναμένεται στην Κύπρο ο Γενικός Διευθυντής της ΕΝΙ μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα σε οικόπεδο εντός της αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης προκειμένου παρουσιάσει το σχέδιο άμεσης ανάπτυξης του συγκεκριμένου κοιτάσματος.
«Να ξεκαθαρίσουμε, γιατί λέχθηκαν πολλά στο παρελθόν, το φυσικό αέριο δεν αποτελεί λύση, αλλά στην παρούσα συγκυρία είναι η γέφυρα για να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε σε σχέση με την πράσινη μετάβαση», τόνισε σχετικά.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε αναφορικά με την εξασφάλιση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού από τις επιχειρήσεις ότι στις 20 Δεκεμβρίου ενώθηκαν τα συστήματα του Υπουργείου Εσωτερικών με τα συστήματα του Υπουργείου Εργασίας, ενώ ανέφερε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις τόσο με την Αίγυπτο για την εξασφάλιση εργατικού δυναμικού, όσο και με την Ινδία για την εξασφάλιση εξειδικευμένου προσωπικού, πάντα στη βάση των αναγκών της κυπριακής οικονομίας.
«Αυτή η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί. Πιστεύω ακράδαντα ότι η δική σας επιτυχία στο τέλος της ημέρας θα είναι και δική μας επιτυχία, ενώ η δική μας επιτυχία θα σας βοηθήσει και εσάς να πετύχετε τους δικούς σας στόχους», κατέληξε.
Εισηγήσεις ΚΕΒΕ
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη του επιμελητηρίου έθεσαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας απόψεις και εισηγήσεις για θέματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Σημειώνεται ότι για τα δημόσια οικονομικά το ΚΕΒΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχή διεύρυνση του κρατικού μισθολογίου χωρίς την ανάλογη αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας στο δημόσιο τομέα με τη γραφειοκρατία να αυξάνεται και να καθυστερεί την ανάπτυξη, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη ψηφιοποίησης της δημόσιας υπηρεσίας ως επίσης και την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης ως εργαλείων για προσέλκυση/υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα, μόχλευσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών.
Σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, υπογραμμίστηκε επίσης η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω των αυξήσεων της ΑΤΑ, του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, των επιτοκίων, του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού που δυσκολεύει ακόμα περαιτέρω την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, τη στιγμή που αναμένεται η επιβολή νέων φορολογιών για την πράσινη μετάβαση.
Το ΚΕΒΕ εισηγήθηκε στον Πρόεδρο όπως η Κυβέρνηση εξαγγείλει κάποια σχέδια ελάφρυνσης των επιχειρήσεων για διασφάλιση της βιωσιμότητας τους και των θέσεων εργασίας, καταλήγει η ανακοίνωση.