Της Μαρίνας Οικονομίδου
Τα όσα διαρρέονταν από την Κυριακή τη νύχτα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητούσε από τον ΔΗΣΥ στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη και συμμετοχή στην κυβέρνηση, φέρεται πως ενέτειναν την οργή εντός του ΔΗΣΥ. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ούτε και μη οργανωμένο το έντονο κλίμα κατά τη διάρκεια του πολύωρου Πολιτικού Γραφείου, η παρουσία Συναγερμικών υποστηρικτών που χειροκροτούσαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου και προειδοποιούσαν πως δεν θα έπρεπε να δοθεί στήριξη στον «αποστάτη» Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε βεβαίως και οι προπηλακισμοί που δέχτηκε ο Πρόδρομος Προδρόμου επειδή την νύχτα των εκλογών υποστήριξε πως ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε αυτό το κλίμα που έβραζε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να ακυρώσει τελικά την παρουσία του στο Πολιτικό Γραφείο και να στηρίξει την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για κατά βούληση ψήφο στον β’ γύρο των εκλογών με τον ΔΗΣΥ να βρίσκεται στην αντιπολίτευση από την επόμενη μέρα. Αυτό ωστόσο που έκανε αίσθηση είναι πως μία μικρή μειοψηφία του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, με τους πλείστους να μιλούν για κατά βούληση ψήφο αλλά ακόμα και ψήφο υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όλο αυτό καταδεικνύει πως η επόμενη μέρα κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη στο κόμμα που υπήρξε για δέκα χρόνια διακυβέρνηση και πως οι ισορροπίες πλέον είναι ιδιαίτερα λεπτές.
Ζητά ανανέωση εντολής-Φωτογράφισε Μαυρογιάννη
Στελέχη του ΔΗΣΥ μιλάνε ήδη με τον περίγυρο του Ανδρέα Μαυρογιάννη ρωτώντας λεπτομέρειες για το υπουργικό που θα συνθέσει
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χειροκροτήθηκε μπαίνοντας στο Συνεδριακό καταδεικνύοντας πως πλέον έχει μία ισχυρή ομάδα γύρω του και πως η δυναμική του δεν έχει ατονίσει μετά την ήττα του και τον αποκλεισμό του από τον β’ γύρο. Σε αυτό το κλίμα συνεπώς προκήρυξε εκλογικό συνέδριο την 11η Μαρτίου ξεκαθαρίζοντας πως θα είναι υποψήφιος. Έμεινε ωστόσο ανοικτό το αν θα παραιτηθεί από τη θέση της και η υπόλοιπη ηγεσία. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έθεσε το κείμενο προς ψήφιση το οποίο όπως υποστηρίζεται ήταν σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος, ήταν η ψήφος κατά βούληση με τον ΔΗΣΥ να βρίσκεται από την επόμενη μέρα στην αντιπολίτευση. Κατά το κλείσιμό του πάντως ήταν ιδια΄τερα συναισθηματικός αναφέροντας πως ο ΔΗΣΥ δεν έχασε αυτές τις εκλογές, αλλά κέρδισε τις αρχές και τις αξίες του. Ο ίδιος μίλησε για Ιούδες και αποστάτες σημειώνοντας πως δεν είχε πρόβλημα με τους αποστάτες που είχε απέναντί του και καλώντας και τους υπόλοιπους να εμφανιστούν καθώς τους γνώριζε. Όπως είπε ο ίδιος, έχει άποψη και δεν θα ψηφίσει λευκό καταδεικνύοντας πως η δική του επιλογή είναι ψήφος στον Μαυρογιάννη. Όπως είπε, τους ήρωες τους ξεχνά η ιστορία τους διασπαστές ποτέ.
Αν και στα πηγαδάκια έξω από το Συνεδριακό, τα πλείστα στελέχη έλεγαν πως οι ίδιοι θα ψηφίσουν προσωπικά τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ξεκάθαρα υπέρ του τάχθηκε η Καίτη Κληρίδου, κάνοντας λόγο για ανάγκη υπέρβασης, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ενώ πρόθεση υπέρ του Μαυρογιάννη είχε και πρώην βουλευτής Ρίκκος Μαππουρίδης αλλά και ο Ιωάννης Κασουλίδης.
Εκλογές για όλη την ηγεσία ζήτησε ο Χάρης
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης τοποθετήθηκε τελευταίος. Ανέφερε πως το μεγάλο σφάλμα ξεκίνησε με την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 2018, καθώς είχε θολή θέση στο κυπριακό. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός οτι ήταν ο μόνος που είπε για αυτοκριτική, τόσο για τον Χριστοδουλίδη αλλά και για άλλους. Ζήτησε εκλογικό συνέδριο για όλη την ηγεσία και ξεκαθάρισε πως ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι στην αντιπολίτευση. Διαφοροποίησε βεβαίως το αφήγημά του από άλλα στελέχη που φωτογράφιζαν ψήφο σε Μαυρογιάννη υπογραμμίζοντας πως αν κάτι έμεινε στον ΔΗΣΥ είναι η πολιτική του αξιοπιστία. Ξεχάσαμε ανέφερε τι λέγαμε για Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη μέχρι το περασμένο Σάββατο διερωτήθηκε, απαντώντας εν πολλοίς σε στελέχη που μιλούσαν για καταστροφική πολιτική του ΑΚΕΛ και σήμερα υποστηρίζουν υπογείως τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Τι φωτογράφισε ο Πετρίδης
Ενδιαφέρον πάντως είναι πως ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε μία έντονη ομιλία του φωτογράφησε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη μιλώντας για προσωπικές υπερβάσεις. Ο ίδιος χάρηκε όπως είπε για την ενότητα που επικρατούσε στο Πολιτικό Γραφείο, μία ενότητα που είναι ενάντια στον αποστάτη, ιδιαίτερα γιατί όπως είπε άλλα μεθοδεύονταν μέχρι χθες από παρόντες στην αίθουσα. Απαντώντας στην τοποθέτηση του Πρόδρομου Προδρόμου ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα για τις «καταστροφικές πολιτικές» στην οικονομία του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι το ίδιο επικίνδυνο είναι και το συνονθύλευμα που υποστηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Γιάννης Καρούσος μίλησε για την ανάγκη να μην επιβραβευθεί ο «αποστάτης» και υποστήριξε την ψήφο κατά βούληση, όπως έκαναν ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Πέτρος Δημητρίου. Κατά της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη μίλησαν ο Δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος, και ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά.
Ο προπηλακισμός Προδρόμου και ο Τορναρίτης
Πάντως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Γραφείου προπηλακίστηκαν δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην αίθουσα αλλά κυρίως ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου τον οποίο εξύβριζαν στελέχη για την θέση του υπέρ της στήριξης Χριστοδουλίδη μετά την ήττα των εκλογών. Και ο Νίκος Τορναρίτης μίλησε για κατά βούληση ψήφο ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος προσωπικά θα ψηφίσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη με αποτέλεσμα να γιουχαϊστεί από παρευρισκόμενους. Υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη τάχθηκε και ο πρώην βουλευτής Λάρνακας Ζαχαρίας Ζαχαρίου.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου υποστήριξε πως η ψήφος κατά συνείδηση είναι η λιγότερο λάθος απόφαση και η πιο σοφή εισήγηση. Αν και δεν είναι όπως είπε απόφαση που ταιριάζει σε ένα κόμμα όπως ο ΔΗΣΥ, των τολμηρών αποφάσεων και των μεγάλων αλλαγών. Έθεσε ζήτημα ιστορικής ήττας και πως από την επόμενη μέρα ο στόχος θα πρέπει να είναι η ενότητα και ο εκσυγχρονισμός για να γίνει ο ΔΗΣΥ ξανά μεγάλος. Ψήφο κατά βούληση και ο ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση, ήταν η θέση που στήριξαν ο Μιχάλης Σοφοκλέους, η Αναστασία Ανθούση, η Αννίτα Δημητρίου, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Ευθύμιος Δίπλαρος.
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης απέστειλε πάντως επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ την Τρίτη καλώντας το κόμμα να έχει σημαντική παρουσία στην κυβέρνηση. Υπογράμμισε μάλιστα πως έχουν κοινές θέσεις και σε θέματα οικονομίας αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ενώ ο ΔΗΣΥ απέφυγε να απαντήσει στην επιστολή Νίκου Χριστοδουλίδη, τον τελευταίο στήριξε δημοσίως η ΣΕΚ αλλά και ο Σύνδεσμος Αγωνιστών πριν από τη σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου.
Η στάση Αναστασιάδη
Την στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη και συγκυβέρνησης του ΔΗΣΥ στήριζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κίνηση που ενέτεινε το ρήγμα μεταξύ του και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθετο να παρευρεθεί στο Πολιτικό Γραφείο ωστόσο βλέποντας τις αντιδράσεις στελεχών, άλλαξε γνώμη. Αντ αυτού συμφώνησε με το κείμενο που ετοίμασε η ηγεσία για κατά βούληση ψήφο και την απόφαση ο ΔΗΣΥ να βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
Συζητήσεις για υπουργό
Πάντως στελέχη του ΔΗΣΥ που βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι ίδιοι προσωπικά τον κ. Μαυρογιάννη, βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τον περίγυρο του υποψηφίου ζητώντας να διασφαλιστεί πως ο υπουργός Οικονομικών που θα επιλέξει δεν θα προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς. Σε μία προσπάθεια ο κ. Μαυρογιάννης να κερδίσει δεξιούς ψηφοφόρους που βλέπουν με ανησυχία το ενδεχόμενο διακυβέρνησης ΑΚΕΛ αποφάσισε να ανακοινώσει την Τετάρτη τον υπουργό Οικονομικών του. Θα γινόταν πριν από τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου ωστόσο δεν ήθελαν να θεωρηθεί ως παρέμβαση στα εσωκομματικά. Όπως ξεκαθάρισαν, δεν θα προέρχεται από το ΑΚΕΛ αλλά θα έχει μεγάλη εμπειρία σε ηγετικά πόστα. Στελέχη του ΔΗΣΥ πάντως θεωρούν πολύ σημαντική και την ανάγκη δημοσιοποίησης παράλληλα του υπουργού Εργασίας