ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεδρικές - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου

Οι διαφωνίες που κρύβονταν κάτω από το χαλί, οι διαφορετικές προσεγγίσεις και όλο το παρασκήνιο μέχρι την ανακοίνωση

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Η ανάρτηση του Αχιλλέα Δημητριάδη στις 19 του μήνα με την οποία ανακοίνωνε και επίσημα το τέλος της προσπάθειας για συνεργασία των τεσσάρων «μικρών» υποψηφίων ενόψει προεδρικών ήταν φυσικό επακόλουθο μιας απόπειρας που από τα αρχικά της στάδια είχε προδιαγράψει το άδοξο τέλος της. Μπορεί οι Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης να πραγματοποίησαν τις αρχικές τους συναντήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο σ’ ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα, αναρτώντας φωτογραφίες από κοινά τραπεζώματα όμως στην τέταρτη συνάντηση, στις 21 Σεπτεμβρίου οπότε και η συζήτηση προχώρησε επί της ουσίας καταγράφηκαν και οι πρώτες σοβαρές διαφωνίες. Διαμήνυαν μεν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολλά, αν και στην πορεία αποδείχτηκε λανθασμένη εκτίμηση, όμως τους χώριζε από την αρχή το πιο βασικό: ποιος θα ηγηθεί του συνδυασμού.

Παρά τη συμφωνία για διεξαγωγή δημοσκόπησης αυτή δεν έγινε, καθώς οι τέσσερις δε μπορούσαν να συμφωνήσουν ούτε στις ερωτήσεις.

Οι συζητήσεις για τον τρόπο επιλογής του προσώπου που θα ηγείτο του κουαρτέτου κατέδειξαν έντονες διαφωνίες αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις, κυρίως μεταξύ των κυρίων Χριστοφίδη και Δημητριάδη ως προς τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα πρέπει να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία. Με υποχωρήσεις ένθεν και ένθεν αποφάσισαν τη διεξαγωγή μιας επιστημονικής και πολιτικά δομικής διαδικασίας, δηλαδή μιας δημοσκόπησης στην οποία θα τίθεντο συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία περισσότερο.

Οι τέσσερις κατέληξαν σε αυτή τη λύση κυρίως λόγω της πίεσης που δέχθηκαν από υποστηρικτές και φίλους αναμεσά τους ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κύπρου Σταύρος Ζένιος, ο οποίος με επιστολή του προς τους ανεξάρτητους υποψήφιους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τρεις από εσάς δεν θα είσαστε στο Προεδρικό.

Αλλά όλοι θα έχετε επιτύχει τον ευγενή στόχο της προσπάθειάς σας να αλλάξετε τη χώρα. Προκαλώ και σας παρακαλώ: Τολμήστε! H κοινωνία θα σας ευγνωμονεί, η ιστορία θα σας καταγράψει».

Ωστόσο, τα πρώτα σύννεφα είχαν ήδη φανεί και οι γνώστες των όσων συζητούσαν μεταξύ τους ήταν εύκολο να καταλάβουν πως το αδιέξοδο στην όλη προσπάθεια ήταν προ των πυλών. Στις 25 Σεπτεμβρίου μάλιστα η «Κ» είχε παραθέσει τα γεγονότα μέχρι τη δεδομένη στιγμή και εξηγούσε πως με τον τρόπο που εξελίσσονταν σύντομα η προσπάθεια των τεσσάρων πιθανότατα να οδηγείτο σε ναυάγιο για να έρθει μία μέρα αργότερα με ανακοίνωση ο πρωτοστάτης και ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας Μάριος Ηλιάδης να δηλώσει ότι «η προσπάθεια των τεσσάρων υποψηφίων ούτε οδηγείται προς ναυάγιο, αλλά ούτε και αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς την επιλογή του κοινού υποψηφίου, γιατί απλούστατα, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μας έχει ακόμη απασχολήσει».

Μία δημοσκόπηση που δεν έγινε

Η αντίστροφή μέτρηση όμως είχε ήδη αρχίσει. Τις επόμενες μέρες με ένα tweet Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στις λεπτομέρειες διεξαγωγής ειδικευμένης ποιοτικής δημοσκόπησης που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τα επόμενα βήματα. Η συμφωνία διεξαγωγής κλείστηκε με τη Symmetron Market Research και τον Μιχάλη Βρυωνίδη ωστόσο ποτέ δεν διεξήχθη. Αιτία η μη λήψη τελικής απόφασης από τους τέσσερις σε σχέση με τις ερωτήσεις που θα έθεταν προς τους πολίτες ώστε να αναδειχθούν όλα εκείνα τα ποιοτικά κριτήρια που επιθυμούσαν οι υποψήφιοι αν και για τον καθένα ήταν όπως διαφάνηκε διαφορετικά, ενώ δεν υπήρξε συμφωνία ως προς το κατά πόσον το αποτέλεσμα της έρευνας θα ήταν δεσμευτικό με τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη να αναφέρει ότι θα μελετήσει το αποτέλεσμα και στη συνέχεια θα αποφανθεί για τα επόμενα βήματα. Μάλιστα, κάποιοι δεν κατέβαλαν ούτε το χρηματικό ποσό το οποίο τους αναλογούσε για να πληρωθεί η έρευνα ίσως γνωρίζοντας και την παραπέρα πορεία της.

Η αργοπορία στη λήψη αποφάσεων ήταν και η αιτία που επισήμως χρησιμοποίησε ο κ. Πρωτοπαπάς για να ανακοινώσει πρώτος και αιφνιδίως κατά πολλούς την αποχώρησή του από την προσπάθεια. Ανέφερε χαρακτηριστικά «έχει περάσει σημαντικός χρόνος από την έναρξη των διαβουλεύσεων, χωρίς ορατό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους ώστε να διαφανεί η ενδεχόμενη θετική ή αρνητική κατάληξη της προσπάθειας των τεσσάρων υποψήφιων για την ΠτΔ», προσθέτοντας ότι αυτό έχει επηρεάσει αισθητά την προώθηση της υποψηφιότητάς του.

Η επιστολή που καίει

Γι’ αυτή του την απόφαση ενημέρωσε νωρίτερα τους συνυποψηφίους του με μία μακροσκελή επιστολή στην οποία αναγράφονται αναλυτικά οι λόγοι της αποχώρησης. Επιστολή την οποία ο κ. Πρωτοπαπάς δεσμεύτηκε πως δεν θα δημοσιοποιήσει μιας και σε αυτήν καταγράφονται συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις και απόψεις των άλλων τριών που δεν βρίσκουν σύμφωνο τον υποψήφιο.

Την απόφαση αποχώρησης φαίνεται να επηρέασε και η έρευνα από την Analytica Market Research για τη Cyprus Times για το ποιος εκ των τεσσάρων ανεξάρτητων θεωρείται ικανότερος να ηγηθεί της σύμπραξης ως υποψήφιος στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Μία έρευνα που περιέπλεξε περισσότερο τις σχέσεις των τεσσάρων, αφού εκφράστηκαν παράπονα σε σχέση με τη χρονική συγκυρία, μιας και την ίδια ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διεργασίες, αν αναλογιστεί κανείς πως συγκεκριμένο επιτελείο απέστειλε την έρευνα και στα κινητά των φίλων και ψηφοφόρων τους για να συμμετέχουν.

Οι έξωθεν παρεμβάσεις

Ερωτηθείς στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM «Διασπορά Ειδήσεων» ο υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης αν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, μιας και ήταν και αυτός που έλαβε και τα υψηλότερα ποσοστά, το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Είπε ότι τη διάβασε μαζί με όλους τους πολίτες, παρατηρώντας μάλιστα το εμπεριστατωμένο ερωτηματολόγιο πολύ αργότερα. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Χριστόδουλου Πρωτοπαπά νωρίτερα την ίδια μέρα στο ραδιόφωνο του Πολίτη και στην Κατερίνα Ηλιάδη ότι μπορεί να υπήρξαν έξωθεν παρεμβάσεις ή εμπλοκή οποιουδήποτε από τους υποψηφίους ο ίδιος είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα αλλά και ότι δεν πιστεύει στη συνωμοσιολογία. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε μετά και τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης δημοσκόπησης ήταν και η ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του επιτελείου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Αναστάσιου Αντωνίου: «Υπενθυμίζουμε πως οι τέσσερις ανεξάρτητοι έχουν συμφωνήσει να διεξαχθεί δική τους δημοσκόπηση η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τους ίδιους, είναι τηλεφωνική και περιλαμβάνει συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια. Δεν θα αποφασίσει κανείς συστημικός υποψήφιος ποιος θα είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος».

Το ΝΑΤΟ και τα like

Πάντως και η στάση των υπολοίπων υποψηφίων καταδείκνυε πως το τέλος πλησίαζε. Η συνέχιση της παρουσίασης των θέσεών τους μεμονωμένα όπως και η έντονη πλέον καταγραφή των διαφορών αρχής γενομένης των θέσεων στο Κυπριακό, με τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη να μιλά για λύση μέσω ΝΑΤΟ και τον Αχιλλέα Δημητριάδη να αναλύει τα θετικά της ευρωπαϊκής παρέμβασης αποδείκνυε πως οι διαφορές τους είναι πλέον αγεφύρωτες. Δυσφορία εκφράστηκε και σε σχέση με τους πώς αντιμετωπίζονταν οι μεμονωμένες εμφανίσεις των υποψηφίων στα debate τηλεοπτικών καναλιών από τα επιτελεία των άλλων τριών. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά υποψηφίου ότι δεν του έκαναν ούτε ένα like τα στελέχη των υπολοίπων επιτελείων ενώ αυτός στήριζε την κάθε προσπάθεια. Άλλωστε έφτασαν ένα βήμα πριν από τη διεξαγωγή δημοσκόπησης χωρίς να έχουν συμφωνήσει στο πώς θα συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις. Στην τελευταία συνάντηση των τριών πλέον ο Μάριος Ηλιάδης φέρεται να ήταν ο πρώτος που ξεκαθάρισε πως με βάση το πώς έχει διαμορφωθεί η εικόνα δεν μπορούν να συνεχίσουν την προσπάθεια. Σε σχέση με τους δύο εναπομείναντες, δεν υπήρχε τίποτα πλέον να τους ενώνει. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι πλέον θα πρέπει να διαβουλευτεί με το Νέο Κύμα για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, ενώ ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι προχωρεί και αν επιθυμούν να ακολουθήσουν καταδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Μία απόφαση που, όπως διαμηνύουν μέλη της πάλαι ποτέ αγαπημένης τετράδας, πιθανόν να διαφοροποιήσει και τα ποσοστά κάποιων εξ αυτών αφού πια κανείς δεν θα μπορεί να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπός τους και πλέον η αναμέτρηση θα είναι με τον ίδιο τους τον εαυτό. Ήδη τα επιτελεία και των τεσσάρων έχουν πιάσει δουλειά, με τις μηχανές αναμμένες, θέλοντας να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο. Αυτό πάντως που δηλώνουν ξεκάθαρα και οι τέσσερις είναι πως κανείς δεν αποχωρεί από την προεκλογική κούρσα. Οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν κατάφεραν τελικά να μπουν στο περιθώριο όπως αρχικά διαμήνυαν οι υποψήφιοι για χάρη του κοινού καλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023