ΚΥΠΕ
Oι απόδημοι θεωρούνται «οι καλύτεροι πρεσβευτές» των συμφερόντων της Κύπρου, δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ανδρέας Κακουρής, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δομεί μία νέα στρατηγική για τη συνεργασία με τους απόδημους.
Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας έναρξης των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, ο κ. Κακουρής επεσήμανε ότι «η ομογένεια είναι ένα ζωτικό, σημαντικό συστατικό της δράσης μας και οι απόδημοι θεωρούνται οι καλύτεροι πρεσβευτές των συμφερόντων της χώρας μας». Για αυτόν τον λόγο, συνέχισε, το Υπουργείο Εξωτερικών δομεί μία νέα στρατηγική για τη συνεργασία με τους απόδημους, στη βάση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τόσο η ομογένεια όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία υπό το βάρος της συνεχιζόμενης κατοχής και της στόχευσης να αξιοποιήσει τις επιτυχίες της εξωτερικής της πολιτικής προς επίτευξης του κύριου της στόχου για την επανένωση της Κύπρου.
Όπως είπε, η νέα αυτή βάση συνεργασίας, η οποία θα δομηθεί από κοινού μαζί με τους απόδημους, θα αποβλέπει στην ενίσχυση του ουσιαστικού διαλόγου και της διάδρασης σε μία διαφανή βάση με καθορισμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα.
Ο κ. Κακουρής σημείωσε ότι κάτω από την σκιά των δεδομένων που δημιουργούνται από το πέρασμα μισού αιώνα από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και της συνεχιζόμενης κατοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση και το διπλωματικό σώμα επικεντρώνονται στην προσπάθεια εξώθησης της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πάγιο στόχο την επίτευξη μίας λύσης με βάσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. «Μια λύση που θα οδηγήσει στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί, θα επανενώσει την Κύπρο και θα διασφαλίσει το μέλλον της και των επόμενων γενιών όλων των υπηκόων της», είπε.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι παρά την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία εμμένει στο αφήγημα των δύο κρατών και τις προσπάθειες της να προβάλλει διεθνώς μία παράνομη αποσχιστική οντότητα στο εξωτερικό, «η πλευρά μας προσβλέπει σε συνέχιση του έργου της προσωπικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών και δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα επιτρέψουν το γρηγορότερο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Παράλληλα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026, στο μεταναστευτικό, στις τριμερείς συνεργασίες με κράτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και στην κρίση στην Μέση Ανατολή.
Υπογράμμισε ότι η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας συμβάλλει στη διαμόρφωση περιφερειακών συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας μέσω άσκησης ενεργούς διπλωματίας, προώθησης έμπρακτων πρωτοβουλιών και διευκολύνοντας αμιγώς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε στο σχέδιο «Εστία» αλλά και στον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο «Αμάλθεια».
Είπε ακόμη, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προασπίζεται στο μεγαλύτερο βαθμό τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτή τη στιγμή αριθμούμε 57 διπλωματικές αποστολές με 78 διπλωμάτες που υπηρετούν στο Κέντρο και 97 διπλωμάτες στο εξωτερικό», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι επίκειται πρόσληψη νέων διπλωματών, ενώ υπέδειξε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι το Υπουργείο με τον μικρότερο προϋπολογισμό. Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει με το άνοιγμα δύο νέων διπλωματικών αποστολών στη Μανάμα και στο Μπουένος Άιρες, ενώ έχει επαναλειτουργήσει η διπλωματική αποστολή στην Τζακάρτα. Πρόσθεσε ότι εντός του έτους θα λειτουργήσουν αποστολές στο Γερεβάν και στην Αστάνα.
Ο κ. Κακουρής εξήρε τον ρόλο της Διασποράς λέγοντας ότι «η δική σας συνδρομή ως διαβιβαστές των μηνυμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ανεκτίμητη».
Από πλευράς της, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων, Πρέσβης Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, διαβεβαίωσε ότι τόσο προσωπικά η ίδια, ως επικεφαλής της υπηρεσίας, αλλά και όλα τα μέλη της υπηρεσίας αποδήμων «είμαστε δεσμευμένοι στο να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μαζί σας, να έχουμε ένα διαφανές πλαίσιο συνεργασίας και ειλικρινούς διαλόγου με σκοπό να ενισχύσουμε τις προσπάθειες σας για προώθηση των δικαίων της Κύπρου και για επιβίωση των παροικιών μας στο εξωτερικό».
Η κ. Κωνσταντινίδου πρόσθεσε ότι είναι γνώστης των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι και ότι χρειάζονται την ισχυρή στήριξη του Κέντρου, λέγοντας ότι «είναι δέσμευσή μας ότι θα προωθήσουμε μέτρα με σκοπό να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες σας αυτές».
Απευθυνόμενη στη νεολαία των αποδήμων και στον Πρόεδρό της ΝΕΠΟΜΑΚ, Χρίστο Τούτον, η κ. Κωνσταντινίδου υπέδειξε ότι η νεολαία σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις που αφορούν τη σταδιοδρομία της, την εργοδότηση, την καριέρα, αλλά ειδικά οι νέοι της Διασποράς έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν τον αγώνα που δίνουν για να κρατηθούν συνδεδεμένοι με τις ρίζες τους.
Ανέφερε ότι «σε αυτό το πλαίσιο τα θέματα της νεολαίας έχουν τεθεί στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της δράσης που θα χαραχθεί και σύντομα θα υπάρξει διάλογος εις βάθος για να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες στήριξης από το Κέντρο».
Προηγήθηκε παρουσίαση του προγράμματος των εργασιών της 30ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ με Εκλογή Επιτροπής Εγγράφων και Ψηφισμάτων και Απολογισμό των Δράσεων των Ομοσπονδιών.
Ακόμη, οι Εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αφρική, την Ελλάδα και τη Γαλλία προέβησαν σε αναφορά των δράσεων των Ομοσπονδιών τους, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.