ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενέκρινε σήμερα ψήφισμα που κατέθεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός για το Κυπριακό. Στο ψήφισμα καταδικάζονται απερίφραστα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και απορρίπτεται κατηγορηματικά κάθε σκέψη για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζητά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και εκφράζει την πλήρη υποστήριξη του κόμματος στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στη βάση των οποίων η Αμμόχωστος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, άμεσα να επιστρέψει στους νόμιμους κατοίκους της. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα και με επευφημίες από το σύνολο των συνέδρων.
Σε τοποθέτησή του για το ψήφισμα στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε τα εξής:
«Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Κύπρου, ευχαριστούμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη διαρκή του υποστήριξη. Όλοι μας έχουμε καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους πιο εμφαντικούς τρόπους. Είναι πολύ περισσότερα από μια επίθεση στην Ουκρανία. Είναι μια επίθεση εναντίον του δικαιώματος κάθε ελεύθερης χώρας να αποφασίζει για το μέλλον της. Αγαπητοί φίλοι, δυστυχώς ως Κύπριοι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά. Και βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του πολέμου και της παράνομης κατοχής από την Τουρκία τα τελευταία 48 χρόνια. Με αυτό το ψήφισμα, ζητούμε την υποστήριξη σας στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες ενθαρρύνονται από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Επιπρόσθετα, σας ζητάμε να καταδικάσετε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων καθώς και την απαράδεχτη θέση της Τουρκίας για δημιουργία δυο κρατών στην Κύπρο. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας σε αυτό το ψήφισμα και στις προσπάθειες του κόμματός μας».
Το ψήφισμα
Καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και τις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό.
Συνέδριο ΕΛΚ Ρότερνταμ
31 Μαΐου- 01 Ιουνίου 2022
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) καταδικάζει οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και κάθε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε ανεξάρτητου κράτους. Ως εκ τούτου, το ΕΛΚ επαναβεβαιώνει την ισχυρή του υποστήριξη στην εν εξελίξει διαδικασία για μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού δικαίου και των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, μια λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή κάθε άλλου είδους εξαρτήσεις από τρίτες χώρες. Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την καλύτερη δυνατή εγγύηση ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας της Κύπρου και όλων των Κυπρίων.
Το ΕΛΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία του μετά τις αρνητικές εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα. Το ΕΛΚ δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη διχοτομική θέση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, η οποία αντιβαίνει του διεθνούς δικαίου και αποτελεί κατάφωρη απόκλιση από το συμφωνηθέν πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. To ΕΛΚ καταγγέλλει ρητά οποιαδήποτε υποτιθέμενη εναλλακτική λύση που στοχεύει στη δημιουργία δυο κρατών στην Κύπρο.
Το ΕΛΚ καλωσορίζει τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη για την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, έκκληση η οποία επαναλήφθηκε κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, το ΕΛΚ καλωσορίζει και υποστηρίζει την πρόταση για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία προώθησε πρόσφατα, με σκοπό την άρση του αδιεξόδου αλλά και των διαφορών μεταξύ των δυο κοινοτήτων και τη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να προβεί σε όλα τα απαραίτητα και εποικοδομητικά μέτρα με σκοπό την ενεργή υποστήριξη της προσπάθειας καθώς επίσης και να συνεισφέρει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Το ΕΛΚ καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να ανοίξουν τμήμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στις 20 Ιουλίου του 2021. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δημιουργούν ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο το οποίο επηρεάζει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων, από άτομα άλλα από τους νόμιμους κατοίκους τους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Το ΕΛΚ υπογραμμίζει τη σημαντικότητα του καθεστώτος των Βαρωσίων και απαιτεί την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα τα Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) όπως επίσης τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 που επιτεύχθηκε μεταξύ του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του τότε Τουρκοκύπριου ηγέτη, και καθορίζουν το πλαίσιο για άμεση επιστροφή της πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της και τη μεταφορά της διοίκησης της περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη. Το ΕΛΚ ζητά την αναστροφή της πορείας των έκνομων ενεργειών και των γεγονότων τα οποία έλαβαν χώρα στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με την Προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 23ης Ιουλίου 2021 και τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Ιουλίου 2021.
Το ΕΛΚ τονίζει ότι το πακέτο των «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» το οποίο παρουσιάστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, με αντάλλαγμα τη λειτουργία των τελωνειακών υπηρεσιών του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου υπό τα Ηνωμένα Έθνη. Τα προαναφερθέντα, λιμάνι και αεροδρόμιο, βρίσκονται στο κατεχόμενο από την Τουρκία μέρος της Κύπρου και η λειτουργία τους θα αποβεί προς όφελος της προόδου και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων. Ως μέρος των «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, με το άνοιγμα των λιμανιών της για τα πλοία υπό Κυπριακή σημαία, και επιτρέποντας σε Κυπριακά αεροπλάνα να εισέλθουν στον Τουρκικό εναέριο χώρο.
Ακόμη, το ΕΛΚ καταδικάζει οποιαδήποτε επιθετική ρητορική και ενέργειες που σκοπό έχουν την απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών Μελών της Ε.Ε. να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, στη βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συγκεκριμένα, το ΕΛΚ καταδικάζει οποιαδήποτε παράνομη και προκλητική ενέργεια από την Τουρκία εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Το ΕΛΚ, καλεί την Τουρκία να απέχει από οποιεσδήποτε νέες προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία με τρόπο, σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, που θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, θέση στην οποία η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη. Το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να απέχει από πράξεις που δεν αρμόζουν σε σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να απέχει από ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προκαλούν αστάθεια στην περιοχή.