ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολυάριθμα οφέλη από Διαμεσολάβηση για οικογενειακές διαφορές

Τι ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης

ΚΥΠΕ

Πενήντα διαμεσολαβητές έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τον εναλλακτικό αυτό τρόπο επίλυσης των οικογενειακών διαφορών είναι σαφώς πολυάριθμα.

Ο κ. Χαρτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία και τη χρησιμότητα του θεσμού της διαμεσολάβησης για τη διευθέτηση οικογενειακών διαφορών σε διάσκεψη Τύπου, που έγινε σήμερα στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, με στόχο την παρουσίαση της διαφωτιστικής εκστρατείας για προβολή και ανάδειξη του θεσμού της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης στην Κύπρο.

Η ενημερωτική εκστρατεία θα διεξάγεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου, με σκοπό την προώθηση του θεσμού και την ενημέρωση του κοινού, καθώς μέχρι στιγμής είναι μονοψήφιος ο αριθμός των περιπτώσεων που έχουν οδηγηθεί σε αυτή τη διαδικασία για διευθέτηση οικογενειακών διαφορών, όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ μετά τη διάσκεψη. Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το διαφημιστικό γραφείο Contact, θα διανεμηθεί διαφωτιστικό υλικό, σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο.

«Η διαφωτιστική εκστρατεία που ετοιμάστηκε έχει ως στόχο να ενημερώσει και να διαφωτίσει την κοινωνία των πολιτών γύρω από τον ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές, καθώς και για τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίησή του, για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της οικογένειας», ανέφερε ο κ. Χαρτσιώτης.

Ως εξωδικαστικό εργαλείο, η διαμεσολάβηση μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορές που άπτονται της γονικής μέριμνας και της διατροφής των παιδιών, μέχρι και θεμάτων που αφορούν στη διατροφή των συζύγων ή των συμβίων, καθώς και τις μεταξύ τους περιουσιακές σχέσεις, εξήγησε ο Υπουργός. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι μέσω της διαμεσολάβησης ρυθμίζονται όλα τα θέματα γονικής επιμέλειας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η έκδοση δικαστικού διατάγματος.

Σε αντίθεση με τις άλλες διαδικασίες, που είναι κατά κανόνα πιο χρονοβόρες, πιο ψυχοφθόρες και πιο δαπανηρές, όπως είπε ο κ. Χαρτσιώτης, η διαμεσολάβηση «είναι μια διαδικασία με καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, η οποία διεξάγεται γρήγορα, οικονομικά, εμπιστευτικά, χωρίς συγκρούσεις, φθορά και οικογενειακά τραύματα». Επεσήμανε, ακόμα, ότι η διαμεσολάβηση στηρίζεται στην εθελούσια συμμετοχή των μερών, δεν επιχειρεί να επιβάλει λύσεις, αλλά καθοδηγεί τα μέρη να λάβουν όσο το δυνατό πιο επωφελείς αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό, οι 50 διαμεσολαβητές που έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών, είναι επαγγελματίες προερχόμενοι από τα επιστημονικά πεδία της νομικής, της ψυχολογίας και της κοινωνικής εργασίας, και έχουν ως στόχο να διευκολύνουν την όλη διαδικασία διευθέτησης των οικογενειακών διαφορών.

«Τα οφέλη που προκύπτουν από τον εναλλακτικό αυτό τρόπο επίλυσης των οικογενειακών διαφορών είναι σαφώς πολυάριθμα», σημείωσε ο κ. Χαρτσιώτης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τα οφέλη που προκύπτουν για τα παιδιά, τα οποία στις περιπτώσεις των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων επωμίζονται το ψυχολογικό και συναισθηματικό κόστος. «Ο κόσμος χρειάζεται να έρθει σε επαφή με το θεσμό της οικογενειακής διαμεσολάβησης και να τον γνωρίσει καλύτερα, προκειμένου να τον αξιοποιήσει προς όφελός του», είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος προσωπικά και εμπειρικά έχει διαπιστώσει τη σημασία της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση