Της Μαρίνας Οικονομίδου
Η εικόνα του Αβέρωφ Νεοφύτου να εναγκαλίζεται με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στα γραφεία του τελευταίου, θεωρήθηκε για τους κυνικούς η διαλεκτική της πολιτικής που απαιτεί ελιγμούς, ενίοτε και μεγάλους συμβιβασμούς για την πολιτική επιβίωση του καθενός. Για τα συναγερμικά στελέχη που συμμετείχαν σε εκείνο το πολιτικό γραφείο κατά το οποίο γινόταν η «προσωπική υπέρβαση ενάντια στον αποστάτη» με ψήφο στον Ανδρέα Μαυρογιάννη και προπηλακισμούς σε όσους σκέφτηκαν να προτείνουν το ενδεχόμενο στήριξης Χριστοδουλίδη, ήταν ένα άτσαλο τσουκαχάρα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου που τον άφηνε πλήρως εκτεθειμένο. Δεν ήταν μόνο η «πρωτοβουλία» συμμετοχής του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ούτε το ότι ο ΔΗΣΥ θα «βάλει πλάτη για την κυβέρνηση». Ήταν κυρίως το «νερό κι αλάτι» για όσα εκτυλίχθηκαν μεταξύ του α’ γύρου και του β’ γύρου και το προφανές άδειασμα της Καίτης Κληρίδου η οποία ενώ κατάγγελλε τον Νίκο Αναστασιάδη για διαφθορά βρέθηκε την επομένη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου για να ασκήσει ο τελευταίος το εκλογικό του δικαίωμα.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τηλεφωνά σε Συναγερμικούς που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη και ζητά να ξεχάσουν όσα λέχθηκαν τις τελευταίες μέρες
Η εμφανής αναδίπλωσή του προκαλούσε βέβαια ανακούφιση στον Νίκο Χριστοδουλίδη όμως έστελνε κυρίως μηνύματα για το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ που θα ακολουθήσει στις 11 Μαρτίου, καθώς και οι δύο ανθυποψηφίοι του Χάρης Γεωργιάδης –Δημήτρης Δημητρίου έθιξαν το ζήτημα της διχόνοιας και επέκριναν την πολιτική που ακολουθήθηκε μεταξύ των δύο γύρων. Ήταν και μία προσπάθεια να βελτιώσει –όσο είναι δυνατόν- και τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα όσα λέχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής αλλά κυρίως μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου θέλει με κάθε τρόπο να τα αφήσει πίσω του, καθώς πλέον ο στόχος δεν είναι ο προεδρικός θώκος αλλά η προεδρία του κόμματος.
Τα τηλέφωνα στους αποστάτες
Με δεδομένες τις επικρίσεις που δέχεται από την Κυριακή το βράδυ ο Αβέρωφ Νεοφύτου για προσπάθεια διχόνοιας ιδιαίτερα με τους χαρακτηρισμούς «Ιούδες» και «η ιστορία ξεχνά τους ήρωες τους αποστάτες ποτέ» φαίνεται να αξιολόγησε πως όλη αυτή η κατάσταση πλέον θα του στοιχίσει. Δεν αποκλείεται να αντιλήφθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης προτιμά έναν πρόεδρο του ΔΗΣΥ με τον οποίο να συνεννοείται για τα της εσωτερικής διακυβέρνησης και γιατί όχι να στηρίξει συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο για την ηγεσία. Καθόλου τυχαίες και οι στοχευμένες αναφορές του Μιχάλη Σοφοκλέους προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να μείνει εκτός των εσωκομματικών διεργασιών του ΔΗΣΥ.
Ήδη ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε πάντως τα μέλη του πολιτικού γραφείου και ζήτησε την στήριξή τους σε ο,τι κι αν αποφασίσει. Το μεσημέρι της Τετάρτης προχώρησε και σε μία κλειστή σύσκεψη στελεχών που θα τον βοηθήσουν για τα επόμενα βήματα, ενώ ήδη τηλεφωνεί σε στελέχη και μέλη που τάχθηκαν υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη και ζητά να ξεχάσουν όσα λέχθηκαν. Και αυτό γιατί προφανώς αξιολογεί πως η απομάκρυνση μίας μερίδας Συναγερμικών που τάσσονται με τον Νίκο Χριστοδουλίδη σίγουρα δεν βοηθά το κόμμα, αλλά ούτε και τον ίδιο στις εσωκομματικές εκλογές. Σύμφωνα πάντως με όσα μαθαίνει η «Κ» η συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλιδη κύλησε σε πολύ καλό κλίμα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε στον κ. Χριστοδουλίδη πως είναι πλέον ο ηγέτης και πως ο ίδιος θα τον στηρίξει. Του εξήγησε μάλιστα πως είναι έτοιμος να τον βοηθήσει για να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ζήτησε πρώτος ο Νίκος Χριστοδουλίδης όταν βρέθηκαν στην Πινδάρου μεταξύ α και β γύρου με τον κ. Νεοφύτου να είναι κάθετα αντίθετος. Σύμφωνα με πηγές και παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ως πρωτοβουλία του Αβέρωφ Νεοφύτου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι εκείνου που θέλησε να βρεθεί μία φόρμουλα συμμετοχής του Νίκου Χριστοδουλίδη καθώς δεν ήθελε να αποδυναμωθεί περαιτέρω, χάνοντας μαζί με τον Μακρόν και τον Νίκο Χριστοδουλίδη προς τους Μεταρρυθμιστές-Φιλελεύθερους.
Τι ισχύει στο καταστατικό
Έστω κι αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου επικρίθηκε για την σπουδή του να ανακοινώσει αμέσως εκλογές στο κόμμα, η αλήθεια είναι πως βάσει του καταστατικού προνοείται πως εφόσον ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι υποψήφιος για την προεδρία και χάσει θα πρέπει να εξαγγείλει αμέσως εκλογικό συνέδριο. Αυτή η πρόνοια μπήκε τον Ιούνιο του 2018 και οι μόνοι που υπέβαλαν τότε ένσταση ήταν ο πρώην βουλευτής Λάρνακας Ζαχαρίας Ζαχαρίου και ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Τα δύο πρόσωπα διαφώνησαν τότε καθώς κάτι τέτοιο δεν δίνει τον χρόνο σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν να το κάνουν επί ίσοις όροις. Το κύριο ωστόσο επιχείρημα της ηγεσίας τότε, είναι πως με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η χρόνια εσωστρέφεια.
Γιατί βγήκε εκτός ο Νουρής
Αυτό προφανώς το είχε ξεχάσει ο Νίκος Νουρής όταν απέστειλε την επιστολή προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Κατά την παρουσία του ωστόσο στο Πολιτικό Γραφείο δέχτηκε πως αυτό προνοεί το καταστατικό. Η επιστολή Νουρή θεωρήθηκε πάντως ο προπομπός για το ποιόν επιθυμεί ο Νίκος Αναστασιάδης να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι την Κυριακή το μεσημέρι έγκυρες πηγές έλεγαν στην «Κ» πως ο Νίκος Αναστασιάδης προτίθετο να αποστείλει επιστολή στον Αβέρωφ Νεοφύτου ζητώντας του να παρατείνει τις εσωκομματικές εκλογές. Το γεγονός ότι την επιστολή απέστειλε ο Νουρής σε συνδυασμό με το ότι ενόσω ήταν στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο ο κ. Νουρής έκανε δήλωση στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, θεωρήθηκε ότι αποτελεί τον υποψήφιο του Προέδρου. Ο ίδιος βεβαίως ξεκαθάρισε στη συνέχεια πως δεν πρόκειται να διεκδικήσει εξαιτίας και του στενού χρονικού περιθωρίου.
Τα θέλω του Αναστασιάδη
Το ποιόν θα στηρίξει ο Νίκος Νουρής, είναι ανοικτό. Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι ποιος είναι ο εκλεκτός του Νίκου Αναστασιάδη. Ο ίδιος θεωρεί ικανότερο, σύμφωνα με τον στενό του περίγυρο τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη ωστόσο η ανησυχία του περίγυρού του είναι πως ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει το ανάλογο έρεισμα στον συναγερμικό κόσμο με τον Δημήτρη Δημητρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν προσπάθειες από την πλευρά Γεωργιάδη για συμμαχία με τον κ. Δημητρίου χωρίς να καταστεί εφικτή. Προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση έκανε και ο Κυριάκος Κούσιος καθώς θεωρούν πως δυο υποψηφιότητες θα έχουν ως αποτέλεσμα την επανεκλογη Αβέρωφ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο κ. Γεωργιάδης επιμένει σε μία θητεία, ωστόσο ο Δημήτρης Δημητρίου, ως ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, με ισχυρό οργανωτικό από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δίνει έμφαση στο κομμάτι ανανέωσης και απαλλαγής από «επετηρίδες και κομματικούς μηχανισμούς». Δεν αποκλείεται πάντως μέχρι και την Παρασκευή να προκύψει ακόμα μία υποψηφιότητα που θα ταρακουνήσει τα εσωκομματικά νερά.