ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πίεση και αδικία βλέπει από τη στάση της ΕΕ για το Κυπριακό ο Τατάρ

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πει στην Τουρκία να φύγει από την Κύπρο, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης

ΚΥΠΕ

«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση, αδικία και ανομία στη στάση της ΕΕ», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας τις αναφορές για την Τουρκία και τα κατεχόμενα στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο κ. Τατάρ είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο από το 1571 και ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πει στην Τουρκία να «φύγει από την Κύπρο».

Υποστήριξε ότι οι χώρες της Δύσης, ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), έχουν προτείνει τη λύση 2 κρατών σε περιοχές όπως το Κόσοβο, την Ταϊβάν, ακόμη και στην Παλαιστίνη και ισχυρίστηκε ότι είναι ανούσιο να προσπαθεί κάποιος να ενώσει στην Κύπρο με το ζόρι δύο έθνη που έχουν διαφορετικές φυλές, γλώσσα, θρησκεία, πολιτισμό και ιστορία.

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ εφαρμόζοντας το δήθεν εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους επιβάλλουν ένα σύστημα που βασίζεται στην ομοσπονδία, στο οποίο σε περίπτωση ενοποίησης οι Τούρκοι θα εξαφανιστούν.

«Παίζονται κάποια παιχνίδια προκειμένου να μας αναγκάσουν να δεχτούμε μια λύση που θα μας επιβάλουν. Εμείς δεν θα υποκύψουμε σε αυτά τα παιχνίδια. Συνεχίζουμε να φωνάζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η τδβκ μπορεί να προσφέρει στον λαό της μια ευημερούσα, ανεξάρτητη και ελεύθερη έντιμη ζωή στο μέλλον με την υποστήριξη της Τουρκίας», είπε.

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και πως στην τελική δήλωση ζητήθηκε από την Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

Ταυτόχρονα, ο Τατάρ ανέφερε ότι στην τελική δήλωση επιβλήθηκε στην τουρκική πλευρά να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκυπρίους στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση, αδικία και ανομία στη στάση της ΕΕ. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό. Ο στόχος της Ελλάδας και των συμμάχων της είναι να μετατρέψουν την Κύπρο σε Κρήτη, να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την Ανατολία καθώς επίσης και να μετατρέψουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μια μειονότητα μέσα στην ίδια της την πατρίδα», υποστήριξε.

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι από τη δεκαετία του 1960 έως το 1974 οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν πολύ στην Κύπρο και υπέστησαν γενοκτονία από τους Ελληνοκύπριους. Υποστήριξε επίσης ότι η 50ή επέτειος της «ειρηνευτικής επιχείρησης της 20ής Ιουλίου 1974, η οποία επέφερε την ειρήνη στην Κύπρο», όπως αναφέρθηκε στην Τουρκική Εισβολή, προκαλεί ένα πολύ ξεχωριστό συναίσθημα γι' αυτούς.

Υποστήριξε ότι η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών στο νησί δεν έφερε ειρήνη μόνο στους Τούρκους αλλά και στους Ελληνοκύπριους, λέγοντας ότι «είναι παράλογο να μιλάμε για την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από το νησί τη στιγμή που ξεκινάμε τα προγράμματα για τον εορτασμό της 50ης επετείου. Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει αντίστοιχες ομιλίες από εμάς. Θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της επιχείρησης με μεγάλο ενθουσιασμό».

Αναφερόμενος στις εκκλήσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που διατυπώνονται συχνά τις τελευταίες ημέρες από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι θέτουν ως προϋπόθεση για τη διαπραγματευτική διαδικασία αποκλειστικά και μόνο την δική τους κυριαρχική και ισότιμη διεθνή υπόσταση και πως επιμένουν σε μια προσέγγιση που βασίζεται στην λύση της ομοσπονδίας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι σε περίπτωση προσέγγισης με βάση την ομοσπονδία, θα κοπούν οι δεσμοί των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία και θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες εντός της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια κατάσταση θα είναι η αρχή του τέλους μας. Εάν η βόρεια Κύπρος δεν βαδίσει στο δρόμο της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας ως ένα ξεχωριστό κυριαρχικό κράτος, θα γίνει τροφή για την ΕΕ και θα μας περιμένουν πολύ άσχημες μέρες. Εμείς προκειμένου να αποφύγουμε ένα τέτοιο παιχνίδι, εργαζόμαστε σκληρά έχοντας την υποστήριξη της Τουρκίας».

Σε σχόλιο του για τις διαδηλώσεις φοιτητών στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Γάζα είπε μεταξύ άλλων ότι «οι φοιτητές των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ αξίζουν έπαινο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση