ΚΥΠΕ
Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εκφράζει την έκπληξή του για το περιεχόμενο της σημερινής ανακοίνωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου σε σχέση με τους περί Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (Ειδικούς) Διαδικαστικούς Κανονισμούς του 2022.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΔΣ αναφέρει ενώ ζήτησε και ζητεί συνάντηση με το Ανώτατο Δικαστήριο, για τα θέματα του backlog, δηλαδή των καθυστερημένων υποθέσεων και έδωσε επιστολή του και τις απαραίτητες διευκρινίσεις και ζητά μάλιστα να είναι παρών και ο κ. Ναθαναήλ, μέχρι στιγμής δεν έλαβε την οποιαδήποτε θετική ανταπόκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Επίσης, αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ήταν παρών, ούτε και οποιοσδήποτε από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε προηγηθείσα συνάντηση με τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Εκτελεστική Διευθύντρια του ΠΔΣ, για να σημειώσει ότι «συνεπώς δεν μπορεί να γνωρίζει τα γεγονότα».
Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο «τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι ο κ. Ναθαναήλ, ως διαχειριστής του backlog, πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ζήτησε συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΔΣ στις 7 Νοεμβρίου 2022 και αφού αναλώσαμε τον περισσότερο χρόνο με παραπομπή στις στατιστικές των υποθέσεων της περιόδου 2014-2018, μας εξήγησε ότι θα έκανε εισήγηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, για τη θέσπιση δικονομικού πλαισίου για εκδίκαση των υποθέσεων αυτών».
«Μας εξήγησε ότι το Πρωτοκολλητείο θα απέστελλε ειδοποιήσεις και όσοι δεν απαντούσαν σε προθεσμία 10 ημερών οι αγωγές θα απορρίπτονταν χωρίς δικαίωμα επαναφοράς. Στη συνέχεια του εξηγήσαμε ότι αυτό είναι αντίθετο με το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης», συνεχίζει ο ΠΔΣ.
Επίσης, αναφέρει ότι ο κ. Ναθαναήλ τους εξήγησε ότι δεν θα ήταν σωστό να επιτρέπονται ενδιάμεσες αιτήσεις στη συνέχεια και ότι δεν θα επιτρέπονταν και εφέσεις, για να σημειώσει ότι του εξήγησαν ότι δεν μπορεί να απαγορευθούν οι ενδιάμεσες αιτήσεις, διότι μπορεί να προκύψουν γεγονότα που να δικαιολογούν αιτήσεις και ότι δεν μπορεί να απαγορεύονται οι εφέσεις, γιατί σύμφωνα με το νόμο είναι επιτρεπτές κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τον ΠΔΣ «εισηγήθηκε, επίσης, εκδίκαση χωρίς μάρτυρες σε ορισμένες περιπτώσεις, και του είπαμε ότι αυτό είναι προβληματικό διότι εφαρμόστηκε για μικρές απαιτήσεις και δεν πέτυχε».
Εξάλλου, σημειώνει ότι «καμία αναφορά απολύτως δεν έγινε στην εφαρμογή της Διαταγής 37 των Κανονισμών Dyson που εκ των υστέρων είδαμε», ενώ συμπληρώνει ότι «επειδή η συζήτηση ήταν πολύ γενική, την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ ζήτησε, μεταξύ άλλων, να μας δοθεί αντίγραφο προσχεδίου όταν θα ήταν έτοιμο».
«Εμμέσως πλην σαφώς το αίτημα αυτό, με απαντητική επιστολή του κ. Ναθαναήλ, η οποία ακολούθησε μετά από αρκετές μέρες και όταν μας πληροφόρησε ότι είχαν εγκριθεί, χωρίς να τους δούμε οι κανονισμοί, δεν έγινε δεκτό», αναφέρει.
Ο ΠΔΣ τονίζει ότι «ούτε είδε, ούτε γνώριζε και πολύ περισσότερο δεν ενέκρινε τον κανονισμό αυτό».
Επισημαίνει ακόμα ότι «οι Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες, ουδέποτε εισηγήθηκαν ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν με τη ρύθμιση δικονομικών θεσμών», για να προσθέσει ότι «αντίθετα, εισηγήθηκαν πακέτο μέτρων το οποίο ακόμη να υλοποιηθεί και στην ουσία το τι γίνεται είναι ένα cherry picking ορισμένων εισηγήσεών, κάτι το οποίο οι Ιρλανδοί συνέστησαν να αποφευχθεί λέγοντας ότι είτε θα πρέπει να υιοθετηθεί το πακέτο των εισηγήσεών τους είτε τίποτα».
«Για αυτά τα θέματα», συμπληρώνει, «παρατηρούμε ότι η ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν εισηγείται κάτι άλλο».
Για το θέμα διορισμού συνταξιούχων δικηγόρων, ο ΠΔΣ αναφέρει πως έχει υποβάλει πάμπολλες εισηγήσεις για συνολική ρύθμιση του θέματος των καθυστερήσεων και επιμένουμε σε αυτές.
«Αντί αυτών όμως, βλέπουμε αίφνης ένα δικονομικό θεσμό, στον οποίον δεν συμφωνήσαμε και μία αποσπασματική προσπάθεια μετάθεσης των προβλημάτων στους δικηγόρους και στους εντολείς τους», αναφέρει.
Τέλος, σημειώνει πως παραμένει σταθερός στις θέσεις του και ευελπιστεί ότι το θέμα των καθυστερήσεων δεν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον σπασμωδικό τρόπο αλλά συνολικά προς όφελος της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.