ΚΥΠΕ
Τη σημασία του άμεσου τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία και την θέση του για δύο ίσα και κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στον Ατζάι Σάρμα, αρμόδιο στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κυπριακό.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση έγινε χθες στο γραφείο του κ. Τατάρ, στην παρουσία του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, Στίβεν Λίλλι και του ειδικού εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκουν.
Εκφράζοντας την επιθυμία του για την εδραίωση της ειρήνης με τη λειτουργία ενός μηχανισμού διαλόγου, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «οι ανθρώπινες τραγωδίες λόγω πολέμου πρέπει να τελειώσουν».
Ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό με τον Ερσίν Τατάρ να αναφέρει στον Βρετανό αξιωματούχο ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την θέση του για μια λύση που θα βασίζεται στην συνεργασία δύο κυρίαρχων, ίσως κρατών.
Επανέλαβε επίσης ότι μετά τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν το 2004, οι Ε/κ «άδικα» μπήκαν στην ΕΕ και επέκρινε ότι τα άδικα – κατά την έκφρασή του – «εμπάργκο» εναντίον των Τ/κ, δεν έχουν ακόμη αρθεί.
Μετά το Brexit, συνέχισε, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εφαρμόσει πιο ευέλικτες πολιτικές στις σχέσεις του με τους Τουρκοκύπριους σε θέματα όπως το απευθείας εμπόριο και η άρση της «απομόνωσης».
Στο μεταξύ, σε γραπτή του δήλωση και σχολιάζοντας αναφορά του ΥΠΑΜ, Χαράλαμπου Πετρίδη στον Γρηγόρη Αυξεντίου και πως «είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον της Τουρκίας, μέχρι τέλους», ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι Ε/κ ακόμα δεν μπορούν να δουν τις πραγματικότητες στο νησί και τρέχουν πίσω από ένα όνειρο.
Οι ομιλίες που έγιναν στις εκδηλώσεις μνήμης του Γρηγόρη Αυξεντίου, του δεύτερου στην τάξη της «τρομοκρατικής οργάνωσης» - κατά την έκφρασή του – της ΕΟΚΑ, που δολοφόνησε Τ/κ και ήθελε να κάνει το νησί ελληνικό, δείχνουν – όπως υποστήριξε ο κ. Τατάρ – πως η νοοτροπία των Ε/κ δεν έχει καθόλου αλλάξει.
Ενώ η «ε/κ διοίκηση», είπε, έφερε στην επικαιρότητα τα ΜΟΕ, από την άλλη συνέχισε τις εξοπλιστικές δραστηριότητες και τις στρατιωτικές ασκήσεις και ενστάλαξε την «τουρκική εχθρότητα» στη νεολαία. Ο Ερσίν Τατάρ συνέστησε «να σταματήσουν να κυνηγούν τα ξεπερασμένα όνειρα της ΕΟΚΑ».