ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τριμερής - Άτυπες διευρυμένες συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες διελεύσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά από σχεδόν μια οκταετία αδράνειας στο Κυπριακό, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν, αλλά και την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, από το δείπνο αποφασίστηκε να συνεχιστούν αυτές οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένη μάλιστα μορφή, δηλαδή για συναντήσεις με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες διελεύσεις.

Ο κ. Γκουτέρες ενθάρρυνε τους δύο ηγέτες για γεφύρωση του χάσματος, ενώ ο Πρόεδρος από πλευράς του τόνισε πως δεν άκουσε κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ, προσθέτοντας πως ο Τ/Κ ηγέτης αρνήθηκε κάποιες εισηγήσεις που έγιναν από τον Γενικό Γραμματεία των ΗΕ, χωρίς όμως να θέλει να μπει σε λεπτομέρειες. Αναφορικά με την κ. Ολκγίν, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί τη συνέχιση της προσπάθειας της κ. Ολγκίν και σίγουρα αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάποιος θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις άτυπες συναντήσεις με τον κ. Τατάρ».

Πρόεδρος: Θα συνεχιστούν άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένη μορφή 

«Θα συνεχιστούν οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένη μορφή, όπως και στο παρελθόν με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας του άτυπου δείπνου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως "έγινε μια ανοιχτή συζήτηση, σε κάποια των σημείων εποικοδομητική" και πως δεν άκουσαν κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ. Ακόμη ανέφερε πως συμφωνήθηκε στο τέλος να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον κ. Τατάρ και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης.

Εικόνα από Χ: Λετυμπιώτης Κων/νος

Ανέφερε ακόμη πως "από τον Γενικό Γραμματέα έγιναν κάποιες εισηγήσεις που δεν έγιναν δεκτές από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη".

Στη δήλωσή του μετά το άτυπο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως θέλει δημόσια να ευχαριστήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το γεγονός ότι ανέλαβε αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία, εν μέσω δύο πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή να πραγματοποιηθεί αυτό το άτυπο δείπνο, αλλά και για όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής παρέμβασης για το πως ο ίδιος πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού.

"Έγινε μια ανοιχτή συζήτηση, σε κάποια των σημείων εποικοδομητική. Δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ, για να είμαι ειλικρινής, αλλά χαίρομαι για το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει αποφασίσει να συνεχιστούν αυτές οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένη μορφή, όπως έγινε και στο παρελθόν και την ίδια στιγμή σε αρκετές προτάσεις που υποβάλαμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης", επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως "εκείνο που συμφωνήθηκε στο τέλος είναι να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον κ. Τατάρ και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης. Συνεχίζουμε μια προσπάθεια. Για πολύ καιρό δε υπήρχε κινητικότητα στο Κυπριακό. Επαναλαμβάνω ότι χαίρομαι για την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα. Είμαστε εδώ. Ξέρουμε που αποσκοπούμε και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών", ανέφερε.

"Δεν είμαστε εκεί ακόμα, θέλω να το διευκρινίσω. Είναι άτυπες οι συζητήσεις που γίνονται και απόψε και αυτές που θα ακολουθήσουν και ελπίζω να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών", επεσήμανε.

Σε ερώτηση για το «τι σημαίνουν οι διευρυμένες συναντήσεις» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «θα είναι διευρυμένες όπως στο παρελθόν με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, θα είναι άτυπου χαρακτήρα για να δούμε πως μπορούν να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε απόψε, ανέδειξα τα θέματα τα οποία αντιλαμβάνεστε έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν και όλα έχουν σημασία για την ελληνοκυπριακή πλευρά», σημείωσε.

Όσον αφορά το θέμα της κυριαρχικής ισότητας που ζητεί η τουρκοκυπριακή πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δεν ξεπεράστηκε» και ότι «δεν υπήρξε πρόοδος επί θεμάτων ουσίας".

«Δεν άκουσα κάτι διαφορετικό από τον κ. Τατάρ και φυσικά απάντησα στα θέματα που αναφέρθηκε τα οποία είναι γνωστά, αυτά που λέει δημόσια», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει σε κάποιες βολιδοσκοπήσεις και θα ενημερώσει και τις δύο πλευρές για τις ημερομηνίες των επόμενων άτυπων συναντήσεων. Δεν υπάρχει χρονικό ορόσημο απόψε», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι άγγιξαν «όλα τα θέματα που άπτονται του Κυπριακού». Επανέλαβε δε «τη σημασία να διασφαλιστούν τα διαπραγματευτικά κεκτημένα, τα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα».

«Από τον Γενικό Γραμματέα έγιναν κάποιες εισηγήσεις που δεν έγιναν δεκτές από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, δεν είμαι εδώ για να επιρρίψω ευθύνες, ούτε να μιλήσω δημόσια για αυτά τα θέματα. Ας κρατήσουμε ως θετικά σημεία ότι θα συνεχιστεί αυτή η άτυπη προσπάθεια και ελπίζω ο διάλογος να φέρει αποτελέσματα, κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, η άλλη πλευρά δεν έδωσε απαντήσεις, είπε ότι αυτά θα συζητηθούν στην Κύπρο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας.

Όσον αφορά το μέλλον της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί τη συνέχιση της προσπάθειας της κ. Ολγκίν και σίγουρα αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάποιος θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις άτυπες συναντήσεις με τον κ. Τατάρ».

Η επίσημη ανακοίνωση των ΗΕ

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ μετά το άτυπο δείπνο. Ο κ. Γκουτέρες ενθάρρυνε τους δύο ηγέτες να εξετάσουν πως θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ενώ ανέφερε πως Χριστοδουλίδης και Τατάρ συμφώνησαν να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες διελεύσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ο Γενικός Γραμματέας παρέθεσε σήμερα άτυπο δείπνο με τον αρχηγό της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον αρχηγό της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση της Προσωπικής Απεσταλμένης του για την Κύπρο, κας María Angela Holguín Cuéllar, η οποία του υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο. Εξέφρασε τη λύπη του που παρά τις προσπάθειες και τη δέσμευση του Προσωπικού Απεσταλμένου του με τους δύο ηγέτες, πολιτικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών στο νησί, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών στην πορεία προς το Κυπριακό. ζήτημα.

Ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν την κίνηση που οδηγεί σε διευθέτηση.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες διελεύσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενεών.

Τατάρ: Εάν δεν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα δεν πάει σε επίσημες συνομιλίες

«Εάν δεν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς μας δεν θα καθίσουμε να συνεχίσουμε τις επίσημες διαπραγματεύσεις. Στέκομαι στο ίδιο σημείο», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά το τέλος του άτυπου δείπνου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στ’ αγγλικά στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί, ανταποκριτές και απεσταλμένους, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι επανέλαβε στη συνάντηση ότι η τ/κ θέση παραμένει η ίδια, όπως τρια χρόνια πριν στην Γενεύη. Πρόσθεσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν στο Κραν Μοντανά και ξέρει πολύ καλά γιατί κατέρρευσε εκεί η διαδικασία. Ο κ. Τατάρ είπε ότι "εκλέγηκε" (το 2020) με το νέο του όραμα, το οποίο παρουσίασε στη Γενεύη.

Έχουμε την οφειλόμενη ευθύνη προς τον «λαό» μας, συνέχισε, να εξερευνήσουμε «τους δρόμους προς τα μπρος» και γι’ αυτό παρευρέθηκε στο δείπνο, το οποίο, σημείωσε, ήταν άτυπο, χωρίς ατζέντα. «Ετσι, συζητήσαμε πολλά θέματα, πολλά πράγματα, αλλά βεβαίως, εγώ διατήρησα τις θέσεις μου», ανέφερε.

«Εξέφρασα το πώς νιώθουμε, ειδικά με τα εμπάργκο και τις απομονώσεις στη σημερινή εποχή», σημείωσε. Ανέφερε, είπε, ότι στους Τ/κ είχαν δοθεί υποσχέσεις μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν για άρση των «εμπάργκο», το είχε υποσχεθεί ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αναφέρθηκε τότε στο ΣΑ, αλλά δεν έγινε τίποτε.

Ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για την επιτέλεση των καθηκόντων της, υποστηρίζοντας πως έκανε "ό,τι καλύτερο μπορούσε για να δει πώς θα αρχίσουν για τους Τ/κ απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές με τη διεθνή κοινότητα".

«Δυστυχώς απέτυχε, και ως εκ τούτου τα αιτήματα για την κυριαρχία μας δεν αναγνωρίστηκαν. Γι' αυτό δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με επίσημες διαπραγματεύσεις. Προφανώς, ωστόσο, θα δούμε πως θα προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία, την μητέρα πατρίδα μας και εγγυήτρια δύναμη», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, θα είναι σε επικοινωνία και η επόμενη συνάντηση θα είναι διευρυμένη με την Τουρκία και την Ελλάδα. Θα είναι μια ανεπίσημη συνάντηση, είπε, όπου θα δουν πώς θα προχωρήσουν. Αλλά ο ίδιος παραμένει στη θέση του όσον αφορά την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς.

Ερωτηθείς εάν η διευρυμένη συνάντηση γίνει στην Νέα Υόρκη, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επικοινωνήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να δει πώς και πότε θα γίνει. «Αλλά έχει κάνει κάποια δουλειά σε αυτό και επομένως αυτό είναι κάτι που προέκυψε από αυτό το δείπνο απόψε», ανέφερε.

Συμφωνήθηκε επίσης στο δείπνο, είπε , να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην Κύπρο για να συζητήσουν και να διερευνήσουν εάν μπορούν να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης, «ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται για εμπόριο, για κοινωνικές συναντήσεις και για άλλες επιχειρηματικές συναλλαγές».

Στην ερώτηση πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε «σύντομα νομίζω. Μπορούμε να συναντηθούμε όταν γίνει η κατάλληλη προετοιμασία».

Ανέφερε ότι τα υφιστάμενα σημεία διέλευσης έχουν πολλή κίνηση και χιλιάδες άνθρωποι στέκονται στην ουρά κι αυτό δεν βοηθά. «Επομένως, νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι μια θετική κίνηση προς τα εμπρός», πρόσθεσε. Ο κ. Τατάρ είπε ότι εισηγήθηκε το σημείο διέλευσης στη Μια Μηλιά.

Υπάρχουν, συνέχισε, κι άλλα θέματα που συζήτησαν στο δείπνο στα οποία θα αναφερθεί αργότερα, αφού διαβουλευθεί με τους συνεργάτες του.

Σε ερώτηση εάν μια διευρυμένη συνάντηση περιλαμβάνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Τατάρ είπε ότι ΓΓ θα «κάνει τις σωστές επαφές για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς εάν το αίτημά του για την κυριαρχία ικανοποιήθηκε ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι αυτό δεν είναι αίτημα αλλά απαίτηση. «Είναι απαίτησή μου γιατί αυτό είναι ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα που υπάρχει από την Κυπριακή Δημοκρατία και από τις διεθνείς συμφωνίες. Είμαστε τόσο κυρίαρχοι όσο οι Ε/κ, είμαστε ένα μέρος της Κύπρου. Επομένως προφανώς δεν είναι αίτημα, είναι απαίτηση», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτή η απαίτηση ικανοποιήθηκε, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «προφανώς ο Γενικός Γραμματέας συμπάσχει με τους Τ/κ. Αυτή είναι η θέση μου και η θέση μου υποστηρίζεται πλήρως από την Τουρκία» ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση