ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κουρασμένοι Ελληνες ψηφοφόροι και οι κάλπες

Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης μίλησε για το τι επιφυλάσσουν οι ευρωεκλογές του 2024 στην Ελλάδα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να απέχουν μόνο δύο εβδομάδες, ο πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος Ανδρέας Δρυμιώτης βρέθηκε στη Λευκωσία, καλεσμένος του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς και του Alpha Κύπρου, και μίλησε με θέμα «Τι μας επιφυλάσσουν οι ευρωεκλογές 2024». Ο κ. Δρυμιώτης, έχοντας πολύχρονη εμπειρία στα εκλογικά πράγματα στην Ελλάδα, στο Αμφιθέατρο της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη Λευκωσία, κατέθεσε τη δική του εκτίμηση για τα πιθανά αποτελέσματα και την επόμενη μέρα στην ελληνική πολιτική σκηνή, όπως αυτή θα διαμορφωθεί, μετά το κλείσιμο των καλπών της 9ης Ιουνίου. Τον κ. Δρυμιώτη προλόγισε ο κ. Γεώργιος Α. Δαυίδ και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο αρχισυντάκτης ειδήσεων του Alpha Κύπρου Χριστόφορος Χριστοφή.

Όπως από την αρχή της ομιλίας του είπε ο κ. Δρυμιώτης, σημαντικές εκλογικές περιπτώσεις που αξίζουν να αναλυθούν είναι αυτές του 1981 και του 1989, χρονιές που στην Ελλάδα διεξήχθησαν ταυτόχρονα βουλευτικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Σημαδιακές ήταν επίσης και οι ευρωεκλογές του 2014, όπως και εκείνες του 2019, τις οποίες ο κ. Δρυμιώτης θεωρεί καθοριστικές.

Το σημαντικό στην παρούσα συγκυρία είναι ότι δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο προηγούμενο, αφού σε καμία από τις προηγούμενες περιπτώσεις δεν υπήρχαν οι πολιτικές προϋποθέσεις που κάνουν τις ευρωεκλογές του 2024 εντελώς ιδιαίτερες. Οι λόγοι, σύμφωνα με τον κ. Δρυμιώτη, είναι οι κουρασμένοι ψηφοφόροι, αφού μέσα σε 13 μήνες έχουν ψηφίσει σε έξι κάλπες, δύο βουλευτικές και σε αυτόδιοικητικές. Επίσης, υπάρχει μία κατατροπωμένη αντιπολίτευση, η οποία δεν καταφέρνει να πάρει κεφάλι. Σημαντική παράμετρος επίσης είναι και η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι εντυπωσιακό πως ύστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης παραμένει ο αδιαμφησβήτητος κυρίαρχος του ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Είναι πρωτοφανές, επισήμανε ο κ. Δρυμιώτης, πως γνωρίζουμε τα πάντα για τις επερχόμενες εκλογές, εκτός από τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων. «Ξέρουμε τον πρώτο, τον δεύτερο και τον τρίτο. Παίζεται η τέταρτη θέση και ποια μικρά νεοφυή κόμματα θα εκλέξουν βουλευτή. Θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει κυνικά αυτές τις εκλογές λέγοντας πως το μοναδικό αποτέλεσμά τους είναι να επιλέξουμε ποιους 21 Έλληνες θα κάνουμε πλούσιους την επόμενη πενταετία»…

«Είναι εντυπωσιακό πως ύστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης παραμένει ο αδιαμφησβήτητος κυρίαρχος του ελληνικού πολιτικού σκηνικού».

Η αντιπολίτευση

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Δρυμιώτης είπε πως σε αυτό το κομμάτι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αχαρτογράφητα νερά. «Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, ο θαυματουργός», χαρακτηρισμό που του προσέδωσε ο κ. Δρυμιώτης. «Ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί» είπε ο κ. Δρυμιώτης «να καταλάβει την ελληνική πραγματικότητα αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι τα καταφέρνει». Όλη η προεκλογική του εκστρατεία είπε ο κ. Δρυμιώτης, γίνεται σαν να γίνονται βουλευτικές εκλογές… υποσχόμενος πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με το διακύβευμα των ευρωεκλογών. «Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα του κόμματος» τόνισε, «που είναι “Για μια καλύτερη ζωή”».

Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δρυμιώτης ανέφερε πως ο κ. Ανδρουλάκης έχει στρέψει το κόμμα του προς τα Αριστερά, ενώ ο κ. Κασσελάκης τον διαβρώνει από το Κέντρο. «Ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε τη δυναμική να γίνει δεύτερο κόμμα, με τη στάση του έχει αφήσει χώρο στον Κασσελάκη, ο οποίος έχει στρίψει το κόμμα του προς το Κέντρο». Τα κόμματα της Άκρας Δεξιάς, τόνισε ο κ. Δρυμιώτης, είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία. «Υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι με την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και υπάρχουν ακόμα αρκετοί συντηρητικοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. που δεν εγκρίνουν ορισμένους από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές». Αυτοί οι ψηφοφόροι κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τον κ. Δρυμιώτη, θα ψηφίσουν κόμματα της Άκρας Δεξιάς.

Ο εκλογικός νόμος

Ο κ. Δρυμιώτης στην ομιλία του έκανε λόγο για μία μοναδική ελληνική παθογένεια, αυτή του εκλογικού νόμου, και, όπως ανέφερε, από το 1981, που ασχολείται με τις εκλογές, έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί εννέα διαφορετικοί εκλογικοί νόμοι για τις βουλευτικές εκλογές, και για τις ευρωεκλογές ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει τρεις φορές: «Η καταστροφική αλλαγή» είπε ο κ. Δρυμιώτης «έγινε το 2014», τονίζοντας πως ο χαρακτηρισμός «καταστροφική» δεν είναι υπερβολή, προσθέτοντας πως μέχρι το 2014 υπήρχε η λίστα, και έτσι στην Ευρώπη πήγαιναν καταξιωμένοι πολιτικοί και επιστήμονες, όπως οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Παρασκευάς Αυγερινός, Λεωνίδας Κύρκος, Παναγιώτης Λαμπρίας κ.ά.

Η αλλαγή από το σύστημα της λίστας στην εκλογή με σταυρό που έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, για να ξεπεραστούν τότε εσωτερικά προβλήματα, και από τότε άρχισαν τα προβλήματα, αφού στην Ευρώπη στέλνονται μη κατάλληλα πρόσωπα, και γενικά από ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από την αναγνωρισιμότητά τους και όχι από τις ικανότητές τους. «Κινδυνεύουμε να στείλουμε στην Ευρώπη λαμπερά πρόσωπα και όχι λαμπερά μυαλά, και αυτό είναι κρίμα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβούμενος την αδιαφορία των ψηφοφόρων και την έντονη πολιτικοποίηση που έδωσε η αντιπολίτευση, έκρινε πως ήταν καλύτερα να έχει περισσότερους υποψήφιους να περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, παρά να έχει στη φαρέτρα του μόνο εκείνους τους 8-9 που θα μπορούσαν να εκλεγούν, γι’ αυτό και δεν προχώρησε στην αλλαγή.

Καίριο πρόβλημα επίσης για την εκλογική διαδικασία είναι η πληθώρα των κομματιδίων, «Το 2019 στις ευρωεκλογές συμμετείχαν 40 κόμματα και κομματίδια, τα οποία τα 34 δεν ξεπέρασαν το όριο του 3%, και αυτά συγκέντρωσαν συνολικά το ποσοστό του 21,01%, δηλαδή περισσότερο από το 1/5 των ψήφων πήγαν χαμένες», θεωρώντας ο κ. Δρυμιώτης πως αυτό δεν είναι υγιές φαινόμενο για τη δημοκρατία. Λύση που έχει κατά καιρούς προτείνει είναι η αύξηση του παράβολου για τη συμμετοχή στις εκλογές, το οποίο να επιστρέφεται, αν το κόμμα συγκεντρώσει ένα ελάχιστο ποσοστό. Η απάντηση που έπαιρνε ο κ. Δρυμιώτης ήταν ότι «η δημοκρατία μας πρέπει να είναι φτηνή».

Επιστολική ψήφος

Για τη επιστολική ψήφο ο κ. Δρυμιώτης είπε πως είναι πραγματικά υπερήφανος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με το άρθρο μου με τίτλο “Ευρωεκλογές 2024. Μία μοναδική ευκαιρία”, της 23ης Ιουλίου 2023, ανέδειξα την ευκαιρία και μάλιστα υπέδειξα και τη διαδικασία για την εφαρμογή της… Δεν μπορώ να γνωρίζω αν το άρθρο μου ήταν ο καταλύτης, αλλά είμαι βέβαιος ότι επηρέασε την απόφαση». Η επιστολική ψήφος είναι η σημαντικότερη τομή στη φετινή διαδικασία.

Προβλέψεις ποσοστών

Όσο για τα ποσοστά που αναμένεται να λάβουν τα κόμματα, ο κ. Δρυμιώτης έκανε τις παρακάτω προβλέψεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν φοβάται να κάνει προβλέψεις, ακόμα και αν αυτές δεν επαληθευτούν, λέγοντας πως μόνο από τα λάθη του μαθαίνει κανείς.

Για τη Ν.Δ. η εκτίμησή του είναι 33%-35% και πρώτο κόμμα. Άθροισμα για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ 28%-30% με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ 18%-20%, με την πιθανότητα την Ελληνική Λύση στην τέταρτη θέση. Για τα υπόλοιπα κόμματα ο κ. Δρυμιώτης δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη, γιατί όλα βρίσκονται γύρω στο όριο του 3%. Η πρόβλεψη αυτή, είπε ο κ. Δρυμιώτης, βασίζεται στη λογική και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση