ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη – Οι προεκτάσεις για Κύπρο

Σε έμπειρα στελέχη τα κρίσιμα, και για το Κυπριακό, υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Λίγο μετά τις 5μμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα μετά την ευρεία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δεδομένου ότι η Ελλάδα διατηρεί το Κυπριακό ως θέσφατο της εξωτερικής της πολιτικής -και είναι και εγγυήτρια δύναμη- τα χαρτοφυλάκια του υπουργείου Εξωτερικών και Αμύνης έχουν ιδιαίτερη σημειολογία και για τη Κύπρο -σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην ανατολική Μεσόγειο, της απόπειρας επανεκκίνησης στο Κυπριακό και σε σχέση, τέλος, με την πρόσφατη επανεκλογή Ερντογάν στη Τουρκία.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, υπουργός αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης με υφυπουργό την πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (και τους κκ Κώτσηρα και Φραγκογιάννη) ενώ το υπουργείο Άμυνας περνάει στα χέρια του Νίκου Δένδια, μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ, με τον Νίκο Χαρδαλιά να παραμένει στη θέση του ως υφυπουργός (και τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη). Τόσο ο κ. Γεραπετρίτης όσο και ο κ. Δένδιας θεωρούνται, από συνομιλητές της «Κ», πολύπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με τεχνοκρατικό υπόβαθρο, και με πολλαπλούς ρόλους στη πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο κ. Γεραπετρίτης μάλιστα, που διετέλεσε στο παρελθόν ΓΓ στη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, είχε ανακοινώσει πριν τις εκλογές του Μαΐου πως κλείνει τον βουλευτικό του κύκλο (δεν κατέβηκε στις εκλογές) και είναι στενότατος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ενώ ο κ. Δένδιας είναι πολύ δημοφιλής στην εκλογική του περιφέρεια (Β3 Νότιος Τομέας Αθηνών) με ρεκόρ ψήφων.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ο κυπριακής καταγωγής Χρίστος Στυλιανίδης -που εξελέγη στο Επικρατείας για τη ΝΔ- δεν αξιοποιήθηκε, σε μια εξέλιξη που αντανακλά προσωπική του επιθυμία.

Γεραπετρίτης-Παπαδοπούλου

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θεωρείται, σύμφωνα με έμπειρους συνομιλητές της «Κ», μια μετριοπαθής προσωπικότητα που αναμένεται να κρατήσει χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά -που διαβιούν περίοδο ηρεμίας- και να κλείσει εκκρεμότητες του υπουργείου τόσο σε ανοικτά ζητήματα διπλωματικού ενδιαφέροντος όσο και σε επιμέρους διοικητικά θέματα. Στο Κυπριακό θεωρείται άνθρωπος που εκτός ότι γνωρίζει τις πραγματικότητές του έχει μια αμιγώς τεχνοκρατική προσέγγιση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, το ιστορικό της ελληνικής εμπλοκής, διαχρονικά, στη διαδικασία και το πως τα πράγματα οδηγήθηκαν στο ναυάγιο του Κρανς Μοντανά, το 2017. Η πλαισίωσή του από μια διπλωμάτη καριέρας (πρέσβης Ελλάδος στις ΗΠΑ) που έχει καλή γνώση λόγω και της συμμετοχής της στους τελευταίους γύρους διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και θεωρείται έμπειρη, αναμένεται πως θα συμβάλλει θετικά στο χαρτοφυλάκιο.

Ο Δένδιας στο ΥΠΑΜ

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται, μετά την θητεία του στο ΥΠΕΞ, να διασφαλίσει ένα μεγάλο μέρος της ομαλής εφαρμογής του εξοπλιστικού προγράμματος στο οποίο έχουν εισέλθει μετά το 2019 οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα και παράλληλα, λόγω και της εμπειρίας του ως ΥΠΕΞ στα ελληνοτουρκικά, να διατηρήσει εντός (κι εκτός) ΝΑΤΟ του δίαυλους επικοινωνίας -κι ενίοτε αποκλιμάκωσης- με την Τουρκία. Αυτό που σε πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα, επίσης, συζητιέται είναι πως ο Δένδιας λόγω της πολιτικής του εμπειρίας (κομματικό στέλεχος από το 1978, εκλέγεται ανελλιπώς από το 2004) γνωρίζει καλά το συγκείμενο του ελλαδικού ΥΠΑΜ και μπορεί να διατηρήσει ισορροπίες σε πολλαπλά επίπεδα μεταξύ των αξιωματικών των υψηλότερων βαθμίδων της ιεραρχίας και του πολιτικού προσωπικού.

Τι να αναμένουμε

Η δεύτερη θητεία Μητσοτάκη στο τιμόνι της Ελλάδος δεν αναμένεται να έχει θεαματικές αλλαγές σε σχέση με το πως η Αθήνα προσλαμβάνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και διαχρονικά, το Κυπριακό και δη την διαδικασία των συνομιλιών -αν κι εφόσον υπάρξει επανεκκίνηση. Η προσέγγιση Γεραπετρίτη-Δένδια σε ζητήματα στενής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου αναμένεται να διακατέχεται από μετριοπάθεια και σοβαρότητα, όπως αναφέρουν στην «Κ» έμπειροι παρατηρητές, χωρίς ροπή προς λαϊκισμούς.

Σε σχέση, ειδικότερα, με τον στενότερο συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας τρεις τάσεις αξίζει κανείς να παρακολουθήσει στο επόμενο διάστημα:

• To πως θα κινηθούν ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, δεδομένου ότι η Αθήνα δείχνει να επιθυμεί διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο (δεν αποκλείει επί της αρχής διάλογο με την Τουρκία με την προοπτική επίλυσης του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών μακροπρόθεσμα) αλλά αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες στο δεύτερο ως προς την επανεκκίνηση του διαλόγου. 

• Το αν η Αθήνα και δη ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα ανταποκριθεί θετικά στον διακηρυγμένο στόχο, προεκλογικά, του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ανασύσταση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) -σε αυτό το επίπεδο θα φανεί και τι ρόλο θα διαδραματίσει ο Νίκος Δένδιας, ως ΥΠΑΜ. Το ίδιο ισχύει και για το στενό συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας, σε υπουργικό επίπεδο, που διακήρυξαν Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης, μετά την εκλογή του δεύτερου και

• Σε σχέση με το συγκείμενο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λευκωσία, εντός ημερών, όπου θα αποστείλει τα πρώτα του μηνύματα με αποδέκτη, πέραν της Λευκωσίας, και την Τουρκία. 

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το πολιτικό διακύβευμα των συντηρητικών/ακροδεξιών κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή των Ελλήνων («Ελληνική Λύση», «Νίκη», «Σπαρτιάτες») και που συνολικά αγγίζουν σχεδόν το 13% εκτιμάται πως δημιουργούν μια «εκ δεξιοτέρων» αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία υπό τον Μητσοτάκη η οποία αναμένεται να τον δυσκολέψει κάθε φορά που η προσέγγιση του σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα κινείται με όρους πολιτικής μετριοπάθειας. Με το Κυπριακό, διαχρονικά, να εισέρχεται στις παρυφές αυτής της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση