Του Απόστολου Τομαρά
Στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών, βρίσκεται η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών με τον Νίκο Νουρή να εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει μέτρα προς αναχαίτηση των περιπτώσεων εκείνων των «αιτητών», η ζωή των οποίων δεν διατρέχει κίνδυνο και ως εκ τούτου χαρακτηρίζονται οικονομικοί μετανάστες. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο Υπουργός Εσωτερικών πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς την πλευρά των κατεχομένων, στρέφει την προσοχή του και σε περιπτώσεις προσώπων, από τρίτες χώρες που έρχονται νόμιμα στην Κύπρο και στη συνέχεια διεκδικούν καθεστώς ασύλου.
Τέτοιες περιπτώσεις, όπως ο ίδιος αναφέρει, έχουν εντοπιστεί στο χώρο της εκπαίδευσης με την εμπλοκή κάποιων κολλεγίων. Ο υπουργός Εσωτερικών με νόημα αναφέρει πως γνωρίζει τη δράση κάποιων κολλεγίων, τα οποία χαρακτηρίζει εκκολαπτήρια αιτητών ασύλου. Παρόμοιες κινήσεις, από πλευράς ΥΠ.ΣΕ γίνονται και για εικονικούς γάμους με γαμπρούς Ασιάτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής. Εδώ, όπως αποκαλύπτει, υπάρχουν και αντιδράσεις από τη Ρουμανία, χώρα καταγωγής των νυφών. Στο γενικότερο πλαίσιο του μεταναστευτικού, το ΥΠΕΣ προχωρά στην κατασκευή ενός νέου χώρου φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, κλειστού τύπου, που θα μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα.
«Εκκολαπτήρια»
Η προσοχή του ΥΠΕΣ για περιπτώσεις που αγγίζουν την ύπαρξη κυκλωμάτων προκύπτει από την ακτινογράφηση που έχει γίνει στη σύνθεση των μεταναστευτικών ροών. Με βάση στοιχεία του κ. Νουρή «το 2019 είχαμε περίπου, 13 χιλιάδες αιτητές ασύλου στη Δημοκρατία. Οι 7,5 χιλιάδες προέρχονται από τη διαχωριστική γραμμή, οι 500, περίπου, από τις θάλασσες και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αιτητών ασύλου, από τρίτες χώρες, οι οποίοι φθάνουν στην Κύπρο με νόμιμους τρόπους». Στην κατηγορία νόμιμων τρόπων συγκαταλέγονται υποψήφιοι φοιτητές σε κολλέγια καθώς και οι εικονικοί γάμοι. Ρωτήσαμε των κ. Νουρή αν οι πληροφορίες και τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του, αφορούν το σύνολο των κολλεγίων ή κάποια από αυτά. «Δεν θα αναφερθώ σε αριθμούς.
Αυτό που θέλω να πως είναι ότι την περσυνή χρονιά είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου γύρω στους 2 χιλιάδες φοιτητές, προερχόμενοι από κολλέγια. Ήλθαν στην Κύπρο γιατί δεν απαιτείται βίζα ή την είχαν εξασφαλίσει ως φοιτητές και στη λήξη του πρώτου έτους αντί να ανανεώσουν το δεύτερο έτος, επιλέγουν τη μεθοδολογία κατάθεσης ασύλου» μας απάντησε ο ΥΠΕΣ. Στο σημείο αυτό ο κ. Νουρής ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης και του ιδίου. «Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: όσοι φοιτητές επιλέγουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου που δεν αιτιολογείται, η αίτηση θα απορρίπτεται. Έχω απορρίψει σωρεία αιτήσεων, δεν θα εγκρίνω ούτε μία». Τα στοιχεία που υπάρχουν οδήγησαν τον κ. Νουρή να συναντηθεί και με τον Σύνδεσμο των κολλεγίων. «Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι όσοι έχουν καταστήσει, συγκεκριμένα κολλέγια εκκολαπτήρια αιτητών ασύλου» μας είπε χαρακτηριστικά.
Νύφες από Ρουμανία
Οι εικονικοί γάμοι είναι η άλλη μέθοδος που κατά τον κ. Νουρή χρησιμοποιείται για εξασφάλιση καθεστώτος ασύλου, στην Κυπριακή Δημοκρατίας. «Έχουμε προχωρήσει στην τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών που αφορούν τους πολιτικούς γάμους. Θα ολοκληρώσουμε, στα επόμενα λίγα εικοσιτετράωρα, κάποιες νομοτεχνικές επεξεργασίες και θα προωθήσουμε στη Βουλή συγκεκριμένες αλλαγές, στον περί γάμων νόμο, ώστε να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο σήμερα εξελίσσεται σε ένα μεγάλο πρόβλημα και δεν περιποιεί τιμή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη έχουμε σοβαρές παραστάσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως από τη Ρουμανία, χώρα από την οποία, φαίνεται, να προέρχονται οι νύφες, οι οποίες παντρεύονται κατά κύριο λόγο Ασιάτες», αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Νουρής.
Τα κριτήρια
Στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων αιτητών ασύλου που προέρχονται από κολλέγια, ο κ. Νουρής μας είπε πως το ΥΠΕΣ συνεργάζεται με το Υπουργείου Παιδείας. «Έχουμε προχωρήσει σε μια διαφοροποίηση της μεθοδολογίας εγγραφής σε ένα κολλέγιο. Τα έχω προωθήσει για σχόλια στον υπουργό Παιδείας με πρόθεση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το νέο ακαδημαϊκό έτος, να εισαχθούν νέες παράμετροι, όσον αφορά τα θέματα εισδοχής, για να περιορίσουμε ακριβώς την εγγραφή υπηκόων τρίτων χωρών που καμία πρόθεση δεν έχουν να φοιτήσουν αλλά μόνο να διεκδικήσουν, με αυτό τον τρόπο, την αίτηση ασύλου και παραμονής στη Δημοκρατία». Το Υπουργείο Παιδείας θα ενημερώνει το Υπουργείο Εσωτερικών πόσες θέσεις έχει το κάθε κολλέγιο, σύμφωνα με τις επίσημες εγκρίσεις για να υποδεχθεί φοιτητές και το Υπουργείο Εσωτερικών θα παραχωρεί άδειες θεώρησης, μόνο αυστηρά για τον αριθμό που το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει. Δεν πρόκειται στην διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους να δώσουμε ούτε μία πρόσθετη άδεια.
Νέο Κέντρο Φιλοξενίας
Το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά παράλληλα και στην αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης δημιουργώντας ένα νέο κέντρο φιλοξενίας, δίπλα από το υφιστάμενο στην Κοκκινοτριμιθιά. Το νέο κέντρο θα είναι δυναμικότητας 500 ατόμων, έχει ολοκληρωθεί η κοστολόγησή του, με τα λειτουργικά του έξοδα να υπολογίζονται στα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Το κέντρο θα είναι κλειστού τύπου, προκειμένου να συνάδει με την πολιτική των επιστροφών και αυτό τίθεται από την FRONTEX. Δεν θα κρατούμε, το τονίζω, θα φιλοξενούμε κόσμο. Μας έχει λεχθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για να μπορέσει να μας βοηθήσει η FRONTEX, στα θέματα επιστροφών είναι αναγκαίο να πεισθούν ότι έχουμε ικανούς, αριθμητικά και ποσοτικά, χώρους για φιλοξενία αιτητών».