Kathimerini.com.cy
Του Μιχάλη Βρυωνίδη
Η προεκλογική εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες κινείται σε έντονα αντιπαραθετικούς τόνους με σφοδρές αλληλοκατηγορίες, αποσκοπώντας στη συσπείρωση των ψηφοφόρων και την ενίσχυση του κομματικού πατριωτισμού. Οι προσπάθειες, όμως, μένουν ατελέσφορες αφού φαίνεται ότι οι πρακτικές της σύγκρουσης μάλλον ευτελίζουν την πολιτική ζωή και απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες από τα κοινά. Οι πολίτες δεν διακατέχονται από υπερβάλλοντα ζήλο για την υπέρτατη εκλογική αναμέτρηση. Το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές παραμένει καθηλωμένο στο 60%-62% από τον Σεπτέμβριο με 38% να αδιαφορούν πλήρως για τις εκλογές και το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους 18-39 ετών να φθάνει στο 45%. Εκφράζουν δε την ανησυχία τους για την πορεία της χώρας, με τον δείκτη απαισιοδοξίας να αγγίζει το 68%. Οι συζητήσεις τους εστιάζουν στα καθημερινά προβλήματα και ειδικά στην οικονομία με 78% έναντι 45% για το Κυπριακό και γύρω στο 20% για σκάνδαλα-διαφθορά και κοινωνικά θέματα. Άλλο σημαντικό φαινόμενο των τελευταίων ετών που κάνει έντονη την παρουσία του και στις προεδρικές εκλογές είναι η απομάκρυνση των πολιτών από κομματικά στεγανά και η απειθαρχία προς τις υποδείξεις κομματικών ηγεσιών. Ένας στους τρεις δεν ακολουθεί την απόφαση του κόμματός του και στηρίζει σήμερα κάποιον άλλον υποψήφιο Πρόεδρο. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί πονοκεφάλους στα επιτελεία, αφού αντιλαμβάνονται ότι έχουν απολέσει τον έλεγχο που είχαν παλαιότερα και είναι πλέον πιο δύσκολη η επικοινωνία και προσέγγιση των παραδοσιακών ψηφοφόρων. Οι κομματικοί χώροι σήμερα δεν έχουν την ίδια συνοχή που είχαν προηγουμένως με απρόβλεπτες συνέπειες για τις κομματικές ηγεσίες.
Πρώτος γύρος
Η δημοσκόπηση της «Κ» επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την υπεροχή του Προέδρου, αφού συντηρεί μια διαφορά δώδεκα περίπου μονάδων από τον Ν. Παπαδόπουλο. Η εκλογική του επιρροή κυμαίνεται στο 34,4%, σημειώνοντας οριακή μείωση από το 34,8% του Δεκεμβρίου. Η συσπείρωση στο ΔΗΣΥ είναι 83%, ενδεχομένως όχι όσο θα έπρεπε να είναι, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το ίδιο διάστημα το 2013, η συσπείρωση στο ΔΗΣΥ άγγιζε το εκπληκτικό 92%. Ο βασικός λόγος που η συσπείρωση δεν έχει κορυφωθεί ακόμη είναι η σημαντική διαρροή ψηφοφόρων προς τον Ν. Παπαδόπουλο και σε μικρότερο βαθμό προς τον Χρ. Χρίστου. Η μεγαλύτερη εισροή ψήφων από άλλους χώρους προέρχεται από τους ανένταχτους ψηφοφόρους σε ποσοστό 25%. Η δεύτερη μεγάλη δεξαμενή άντλησης ψήφων είναι το ΔΗΚΟ, που δίνει στον Πρόεδρο 18,5% σε σύγκριση με 17,5% τον Δεκέμβριο. Στον χώρο της Αλληλεγγύης η πλάστιγγα κλίνει οριστικά υπέρ του Προέδρου αφού κερδίζει 42%. Αρκετά σημαντικές είναι και οι εισροές από άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου και συγκεκριμένα 19% από τους Οικολόγους και 13% από την ΕΔΕΚ. Δεν προκαλεί πλέον έκπληξη η εισροή ψήφων από το ΑΚΕΛ, αφού έχει παγιωθεί εδώ και μήνες μία μετακίνηση της τάξης περίπου του 5% προς τον Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος γίνεται αποδέκτης και μιας τάσης ψήφου διαμαρτυρίας ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων, που επιλέγουν τον παραδοσιακά αντίπαλο ηγέτη. Επίσης, κερδίζει 3% από τη Συμμαχία και 17% από το ΕΛΑΜ.
Νικόλας Παπαδόπουλος
Η μάχη για τη δεύτερη θέση μαίνεται ακατάπαυστα με συνεχείς ανατροπές. Τον Δεκέμβριο, ο Μαλάς βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τον Παπαδόπουλο, όμως η ανοδική του πορεία ανακόπηκε και ο Παπαδόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση, αναστρέφοντας το αρνητικό κλίμα Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κερδίζει σήμερα 22,6% έναντι 21,7% τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας τη διαφορά από τον Μαλά σε 1,4 μονάδες αντί 0,4 τον προηγούμενο μήνα. Η συσπείρωση στο ΔΗΚΟ παρόλο που αυξήθηκε κατά μια μονάδα, κινείται σε χαμηλό επίπεδο, αφού ένα σημαντικό κομμάτι του, προφανώς υποκινούμενο από την εσωκομματική αντιπολίτευση μετακινείται προς Αναστασιάδη. Ωστόσο, οι απώλειες αυτές, αντισταθμίζονται από την εισροή 7% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντίστοιχα. Η εισροή από τα δύο αυτά κόμματα, είναι μεγαλύτερη σε απόλυτο αριθμό ψήφων από τις απώλειες ψήφων προς τον Αναστασιάδη. Θετική για τον Παπαδόπουλο είναι και η αύξηση της συσπείρωσης στην ΕΔΕΚ σε 67% σε σύγκριση με 61% τον Δεκέμβριο, ενώ κερδίζει 42% από τη Συμμαχία, 26% από την Αλληλεγγύη, 25% από τους Οικολόγους και 17% από τους ανένταχτους πολίτες.
Σταύρος Μαλάς
Η δυναμική που ανέπτυξε ο Μαλάς την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου δεν είχε την ανάλογη συνέχεια τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να τελματωθεί η εκλογική του επιρροή στο 21,2%, όσο περίπου και τον Δεκέμβριο. Η συσπείρωση στο ΑΚΕΛ δεν έχει αυξηθεί και παραμένει γύρω στο 78%, καθόλου υποσχόμενη για την περίοδο που διανύουμε, λίγες μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Εκτός από τους ανένταχτους ψηφοφόρους που δίνουν 17% στον Μαλά, η επίδοση του σε άλλες κομματικές παρατάξεις είναι απογοητευτική, δυσχεραίνοντας έτσι την προοπτική αύξησης των ποσοστών του, αφού δεν έχει τις απαιτούμενες δεξαμενές άντλησης ψήφων που έχουν οι άλλοι βασικοί του αντίπαλοι. Το ΑΚΕΛ, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα σημαντικό ποσοστό αποστασιοποιημένων ψηφοφόρων της τάξης του 21% περίπου που εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους επιλέγοντας είτε άλλους υποψήφιους είτε την αποχή. Παραμένει να δούμε την αντίδραση και κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο Μαλάς εισπράττει 2,2% από το ΔΗΚΟ, 8,7% από την ΕΔΕΚ, 9,7% από τη Συμμαχία και 16,1% από τους Οικολόγους.
Χρίστου - Λιλλήκας
Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ακόμα μια καθοριστική εξέλιξη στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Ο Χρίστου αυξάνει το ποσοστό του από 3,8% σε 4,3% και ξεπερνά τον Λιλλήκα που βλέπει την εκλογική του επιρροή να μειώνεται σε 3,5% έναντι 3,8% τον Δεκέμβριο. Άξια αναφοράς, η μετακίνηση 3% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ προς τον Χρίστου, καθώς επίσης και 16% της Αλληλεγγύης και 10% των οικολόγων, με τη συσπείρωση στο ΕΛΑΜ να κυμαίνεται στο 78%.