Kathimerini.com.cy
Σε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβει επίσημη απάντηση από τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, σε σχέση με εμπιστευτική πληροφορία που υποστηρίζει ότι έλαβε, με βάση την οποία η Πολιτική Αεροπορία της Τουρκίας σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο του EUROCONTROL έχει αρχίσει διαδικασίες αναδιάρθρωσης του τουρκικού FIR, ζητώντας όπως σε αυτό συμπεριληφθεί και το ψευδοκράτος.
Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, καθώς αποχώρησαν οι βουλευτές Κώστας Κώστα (ΑΚΕΛ) και Δημήτρης Δημητρίου (ΔΗΣΥ). Στη συζήτητηση διαφάνηκε ότι η Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας απορρίπτει τον ισχυρισμό του κ. Χριστοφίδη, εξηγώντας ότι η Τουρκία, όπως και όλες οι χώρες μέλη του EUROCONTROL, μπορεί να κάνει χρήση των δυνατοτήτων που ο Οργανισμός αυτός διαθέτει για διεξαγωγή μελετών, με σκοπό την ανάπτυξη των αεροπορικών υποδομών και αεροδιαδρόμων, καθώς και για βελτίωση της ασφάλειας των αερομεταφορών.
Όπως δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, ο κ. Ορφανίδης και η γενική διευθύντρια συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για να του δοθεί επίσημη απάντηση και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Όπως είπε ο κ. Μουσιούττας, το θέμα του FIR της Κύπρου είναι διαχρονικό και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς καταβάλλονται συνεχείς επεμβάσεις από την Τουρκία, για να το εμβολιάσει.
Η αποχώρηση Κ. Κώστα λόγω Χ. Πέτρου
Η χθεσινή συνεδρία σημαδεύτηκε από δύο αποχωρήσεις βουλευτών. Στην πρώτη περίπτωση, αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του διευθυντή του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, Χρίστου Πέτρου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος δεν πρέπει να επιτρέψει τις απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Τότε ο βουλευτής Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε υποτιμητική και προσβλητική τη στάση του κ. Πέτρου, αναφέροντας ότι έχει ξεφύγει από το θέμα συζήτησης.
Ερωτηθείς στις δηλώσεις του στη ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ εάν είναι στη δικαιοδοσία του κ. Πέτρου, να προβαίνει σε τέτοιες τοποθετήσεις στη Βουλή, ο κ. Μουσιούττας, ο οποίος χθες ως πρόεδρος της Επιτροπής επέτρεψε στον κ. Πέτρου να συνεχίσει την τοποθέτησή του, είπε ότι ο κάθε φιλοξενούμενος έχει δικαίωμα σε γλώσσα λογική να αναπτύξει ό,τι απόψεις θεωρεί σωστό. Στο ερώτημα, αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσκλήθηκε ο κ. Πέτρου στη Βουλή, απάντησε ότι τον κάλεσαν ως άνθρωπο με πείρα για τα θέματα που συζητήθηκαν.
Η αποχώρηση Δ. Δημητρίου λόγω συνεργατών
Όταν χθες ο κ. Μουσιούττας ζήτησε από τους δημοσιογράφους και όλους τους προσκεκλημένους να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να παραμείνει μόνο η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Μεταφορών, ούτως ώστε η συνεδρίαση να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών, μάλιστα ζητώντας να αποχωρήσουν και οι συνεργάτες των βουλευτών, τότε ενοχλήθηκε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. Ανέφερε προς τον κ. Μουσιούττα ότι ο κανονισμός της Βουλής προνοεί όπως αποχωρούν μόνο οι δημοσιογράφοι, για να αποχωρήσει ακολούθως και ο ίδιος από την αίθουσα.
Εξηγώντας στην εκπομπή ΔΙΑΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ το σκεπτικό πίσω από την απόφασή του, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι ο κ. Ορφανίδης τον ενημέρωσε για εμπιστευτικές πληροφορίες, για τις οποίες δεν μπορούσε να ρωτήσει τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Μεταφορών με την παρουσιά όλων.
Για το αν ήταν απαραίτητη η αποχώρηση και των συνεργατών, ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις, όπως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για θέματα της ΚΥΠ και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας για θέματα εθνικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν και οι συνεργάτες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βουλευτές άφηναν τα κινητά τηλέφωνά τους έξω από την αίθουσα. Κατέληξε αναφέροντας ότι και ο ίδιος χθες έκρινε ότι το θέμα ήταν υψίστης ασφαλείας, όπως και σε αυτές τις περιπτώσεις.