ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβερνο-ανασφάλεια ζώνει το Δημόσιο

Χρόνιες παθήσεις, ανεπάρκειες αλλά και έλλειψη εμπειρογνωμόνων που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις κυβερνοεπιθέσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Λίγες μέρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, ο νέος υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρία καλείτο στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» και από την δημοσιογράφο Κατερίνα Ηλιάδη να εξηγήσει τι είναι το GPT και να εκφράσει τη άποψή του για το θέμα. Η αμηχανία του ήταν εμφανής, ενώ διάχυτη ήταν και η αίσθηση πως ο νέος υφυπουργός πρώτη φορά άκουγε για αυτές τις «μηχανές διαλόγου», τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης που απασχολούσαν από καιρό τα διεθνή ΜΜΕ και θα κυριαρχούσαν λίγες μέρες αργότερα στις συζητήσεις πολλών στην Κύπρο. Ήταν μία κακή στιγμή για τον νεοδιορισμένο υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας ή η απόδειξη ότι το εν λόγω υφυπουργείο εξακολουθεί να είναι υποσημείωση για την Πολιτεία; Η αίσθηση ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελεί υποσημείωση χωρίς καμία πρόθεση ενίσχυσης και προώθησης μίας ολιστικής στρατηγικής όπως εξαγγελλόταν όλο αυτό το διάστημα, είχε ενισχυθεί από την πρώτη στιγμή βεβαίως που ο Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, ένας λογιστής χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία που να δικαιολογεί τον διορισμό του στο εν λόγω πόστο αναλάμβανε το συγκεκριμένο υφυπουργείο. Τα όσα εκτυλίχθηκαν βεβαίως τελευταίως, με τους server του κράτους να πλημμυρίζουν επιβεβαίωσαν την απουσία της όποιας υποδομής και κατέδειξαν πως η Έρευνα και Καινοτομία αντιμετωπίζεται λίγο πολύ ερασιτεχνικά. Με αυτό ως δεδομένο ενισχύονται οι ανησυχίες για το πως η Πολιτεία, με τις συγκεκριμένες υποδομές αλλά και την απειρία των ανθρώπων που ηγούνται της κατάστασης μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια από τις αλλεπάλληλες κυβερνοεπιθέσεις που δέχεται το κράτος.

Το 2019, το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς μία κυβερνοεπίθεση είχε πλήξει καίρια τις υποδομές ασφάλειάς του και το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Στη σύσκεψη που είχε γίνει, εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες ότι Ρώσοι και Κινέζοι χάκερς είχαν ως στόχο να υποκλέψουν απόρρητα έγγραφα της Κομισιόν. Ένα ζήτημα που εξέθετε το κράτος για την απουσία στρατηγικής κυβερνοασφάλειας και που έστελνε παράλληλα το μήνυμα στις Βρυξέλλες πως η Κύπρος αποτελεί μία επικίνδυνα και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ανοχύρωτη πολιτεία. Υπό αυτή τη σκιά, τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, το υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση περιστατικών παραβίασης ασφάλειας στις υποδομές του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση