ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόντρα Αβέρωφ – Προεδρικού για τους κουρεμένους

Επιστρατεύτηκαν αναφορές για το ποιος θα έπρεπε να ήταν «καλύτερα διαβασμένος», ποιος οφείλει «να μη λαϊκίζει» και ποιος επιστρετεύει «επικοινωνιακά κολπάκια»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε αλληλοεπίρριψη ευθυνών για τους κουρεμένους καταθέτες του 2013, με αφορμή την επιλογή του ΠτΔ να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο του νόμου για την ανακούφιση των κουρεμένων, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και βουλευτής Αβέρωφ Νεοφύτου και το Προεδρικό Μέγαρο. Επιστρατεύτηκαν αναφορές που υψώνουν τους τόνους, όπως «ελπίζω την επόμενη φορά να είναι [σ.σ. ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης] καλύτερα διαβασμένος», «θα αναμέναμε αυτά ο κ. Νεοφύτου να τα γνωρίζει», «οφείλουμε τουλάχιστον να μη λαϊκίζουμε» και «οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα επικοινωνιακά κολπάκια».

«Ακύρωσε μια προεκλογική δέσμευσή του»

Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο κ. Νεοφύτου με ανακοίνωσή του το πρωί σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την επιλογή του να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο του νόμου για την ανακούφιση των κουρεμένων υπέπεσε σε τρία πολιτικά ολισθήματα, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος οφείλει να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αποσύρει την αναφορά.

«Πρώτον, ακύρωσε μια προεκλογική δέσμευσή του, την οποία ανέλαβε δημόσια στην παρουσία των τραπεζικών υπαλλήλων. Τότε είχε συμφωνήσει απόλυτα με τη δική μου πρόταση για το θέμα. Δεύτερον, περιφρονεί το πολιτικό μήνυμα που έστειλε η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθετώντας με συναινετικές διαδικασίες την πρόταση νόμου, την οποία είχα την τιμή να καταθέσω εκ μέρους της παράταξης μου και να επεξεργαστώ ως την τελευταία λέξη. Τρίτον, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας σε νόμο, που θα αποκαθιστούσε μερικώς την μεγάλη αδικία που προήλθε από το κούρεμα και θυματοποίησε καταθέτες, κατόχους αξιογράφων, μετόχους και εργαζόμενους που απώλεσαν τα ταμεία πρόνοιας τους. Τέλος, πόσο πιο πολιτικά ορθόδοξο είναι, οι τράπεζες που εξ’ αιτίας τους κουρεύτηκαν οι μέτοχοι, οι κάτοχοι αξιογράφων, οι καταθέτες, και τα ταμεία πρόνοιας των εργαζομένων, να πληρώνουν για την αποκατάσταση τους», είπε ο κ. Νεοφύτου.

«Ο κ. Νεοφύτου για 10 ολόκληρα χρόνια δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες»

Δεν άργησε η απάντηση από το Προεδρικό Μέγαρο, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο οποίος είπε ότι «η πρόταση νόμου του Βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου για το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου συγκρούεται με συνταγματικές διατάξεις», για να προσθέσει ότι «έχει οριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης Ταμείων Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων στα τέλη Αυγούστου».
Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι ο κ. Νεοφύτου ηγείτο κυβερνώντος κόμματος για δέκα χρόνια και για δέκα ολόκληρα χρόνια δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και ασφαλώς με τον δέοντα τρόπο, δια μέσου της εκτελεστικής εξουσίας. «Δεν το έπραξε. Σας θυμίζω ότι, παρόλες τις διαβεβαιώσεις που είδαμε και τον Ιανουάριο του 2018, παραμονές των προεδρικών εκλογών τότε, το ζήτημα δεν επιλύθηκε και δεν επιλύθηκε ούτε δια της οδού που θα έπρεπε μέσω της εκτελεστικής εξουσίας», είπε προσθέτοντας ότι «θα αναμέναμε από τον κ. Νεοφύτου, ως έμπειρος Βουλευτής, ως πρώην Υπουργός, να γνωρίζει ότι η παρούσα πρόταση νόμου συγκρούεται με συνταγματικές διατάξεις, τόσο σε σχέση με την αύξηση των δημοσίων δαπανών όσο και ως προς τη διάκριση εξουσιών».

Όπως εξήγησε ο κ. Λετυμπιώτης, ο υπό αναφορά νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιφέρει αύξηση των δημοσίων δαπανών. «Είναι το άρθρο 80 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει πρόταση νόμου από Βουλευτή η οποία συνεπάγεται αύξηση των εξόδων σε ό, τι αφορά το σχέδιο αυξημένης αναπλήρωσης της απώλειας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών του Ταμείου Προνοίας οι καταθέσεις των οποίων έχουν απομειωθεί που προβλέπονται στον προϋπολογισμό», ανέφερε. Είπε ότι αυτό είναι η πρώτη συνταγματική πρόνοια με την οποία συγκρούεται η πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου, ενώ η δεύτερη είναι ότι ο υπό αναφορά νόμος υποχρεώνει στη διενέργεια συγκεκριμένων είδους δαπανών η αρμοδιότητα της οποίας ανατίθεται στην εκτελεστική εξουσία. Ως εκ τούτου, συνέχισε, γίνεται καταστρατήγηση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, καθότι η νομοθετική εξουσία μέσα την ψήφιση του υπό αναφορά νόμου επεμβαίνει στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας. «Και θα αναμέναμε αυτά ο κ. Νεοφύτου να τα γνωρίζει», πρόσθεσε.

«Αν πραγματικά σεβόμαστε όσους συμπολίτες μας έχουν επηρεαστεί από το 2013, νομίζω ότι τότε οφείλουμε τουλάχιστον να μη λαϊκίζουμε και να μην προχωρούμε σε ενέργειες που ενώ γνωρίζουμε ότι δεν θα τελεσφορήσουν, απλά και μόνο για χάριν εντυπωσιασμού. Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε προς την κυπριακή κοινωνία», υπέδειξε.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι η παρούσα Κυβέρνηση που ενεργοποίησε το Ταμείο Αλληλεγγύης, ένα ζήτημα που χρόνιζε, μέσα από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ταμείου Αλληλεγγύης, παρέλαβε τις αιτήσεις, οι οποίες εξετάζονται αυτή τη στιγμή, με στόχο να μπορέσει να προχωρήσει η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. «Και είναι αυτή η Κυβέρνηση που έχει διπλασιάσει την εισφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης από 25 εκατομμύρια στα 50 εκατομμύρια ετησίως», κατέληξε.

Αβέρωφ: Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα επικοινωνιακά κολπάκια

Στη συνέχεια επανήρθε ο Αβέρωφ, για να αναφέρει ότι είναι αδιάβαστη η κυβέρνηση στα μαθήματα κοινοβουλευτισμού. «Ευχαριστώ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για τα μαθήματα κοινοβουλευτισμού που προσπαθεί να μου διδάξει - ελπίζω την επόμενη φορά να είναι καλύτερα διαβασμένος», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας παράλληλα «φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν μελέτησε καν την πρόταση νόμου μας. Διαφορετικά δεν θα επικαλείτο αύξηση δαπανών και αντισυνταγματικότητα».

«Ευχαριστώ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για τα μαθήματα κοινοβουλευτισμού που προσπαθεί να μου διδάξει - ελπίζω την επόμενη φορά να είναι καλύτερα διαβασμένος. Επί της ουσίας λοιπόν (γιατί οι πολίτες έχουν πραγματικά βαρεθεί τα επικοινωνιακά κολπάκια): Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν μελέτησε καν την πρόταση νόμου μας. Διαφορετικά δεν θα επικαλείτο αύξηση δαπανών και αντισυνταγματικότητα. Αυτό που η πρόταση μου προνοεί είναι το πού θα καταλήγουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία οι τράπεζες πληρώνουν κάθε χρόνο. Και αυτό που ψηφίσαμε, είναι να πηγαίνουν στο ταμείο για τους “κουρεμένους”, τους κατόχους αξιογράφων, τους μετόχους - καθώς και στα “κουρεμένα” ταμεία πρόνοιας των εργαζομένων. Ακριβώς όπως με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με το τέλος επί των πωλήσεων ακινήτων που θα πηγαίνει στο Ταμείο Προσφύγων - νόμου του οποίου ουδείς αμφισβήτησε την συνταγματικότητα. Τελεσιδίκως, να αναμένουμε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, αφού ο ΠτΔ επιμένει στην αναφορά του νόμου».

Ευθύνες στον Χριστοδουλίδη λόγω προσωρινού ναυαγίου για τριημερή

Την ίδια ώρα ο κ. Νεοφύτου καταλόγισε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ευθύνες για τη διαχείριση του Κυπριακού, μετά και το προσωρινό ναυάγιο για τριμερή.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X» ο κ. Νεοφύτου τόνισε: «στήριξα τη θετική ανταπόκριση του ΠτΔ στην πρόσκληση (βολιδοσκόπηση) του ΓΓ. Προειδοποίησα να μην εμπλακούμε στο παιγνίδι του Ταταρ «πάω, δεν πάω», ‘’Πήρα πρόσκληση, δεν πήρα πρόσκληση’’. Δυστυχώς πριν αλέκτωρ φωνήσαι, πέσαμε στην παγίδα τους και μάλιστα με τρόπο που μας εκθέτει στη Διεθνή Κοινότητα. Προσοχή: Τα τρικ της επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση βλάπτουν την εθνική υπόθεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση