Του Παύλου Νεοφύτου
Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να τερματιστεί η παράλληλη λήψη δημοσιοϋπαλληλικής σύνταξης και μισθού από πολιτικούς αξιωματούχους, τονίζουν τόσο το Προεδρικό όσο και μέλη της Βουλής, στον απόηχο δημοσιευμάτων που φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λαμβάνει σύνταξη εδώ και οκτώ χρόνια, χωρίς να το έχει δηλώσει στο «Πόθεν Έσχες» του, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ηθικά εκτεθειμένος. Το μεν Προεδρικό εξηγεί συγχρόνως στην «Κ» τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τρεις υπουργοί (Παιδείας, Γεωργίας και υφυπουργός παρά τω Προέδρω) δεν έχουν δηλώσει τη δημοσιοϋπαλληλική σύνταξη τους στις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες», όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα της Αλήθειας και του ΠΟΛΙΤΗ. Από τη Βουλή δε, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Ανδρέας Καυκαλιάς, τονίζει στην «Κ» ότι τόσο η Βουλή όσο και η εκτελεστική εξουσία, πρέπει άμεσα να αναζητήσουν λύσεις, οι οποίες θα είναι και συνταγματικά σωστές, ώστε να μην επιδιώξουν να ικανοποιήσουν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών με ρυθμίσεις που πάλι θα κριθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικές, όπως έγινε το 2013. Συγχρόνως σημειώνει ότι κανένας δεν μπορεί να συμφωνήσει πως την ώρα που κάποιος πολιτικός αξιωματούχος λαμβάνει μισθό, πρέπει να λαμβάνει και σύνταξη.
Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι τρεις υπουργοί δεν δήλωσαν τα ποσά των δημοσιοϋπαλληλικών συντάξεων στις δηλώσεις για το «Πόθεν Έσχες», επειδή πρώτον, είναι ήδη δηλωμένα από το Γενικό Λογιστήριο, φορολογούνται και συνεπώς δεν κρύβονται. Δεύτερον, δεν είναι ξεκάθαρο στον νόμο του «Πόθεν Έσχες» το αν πρέπει να δηλώνεται η δημοσιοϋπαλληλική σύνταξη, με τον κ. Αντωνίου να εξηγεί ότι αυτός είναι ο λόγος που αρκετά πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, όπως και σε προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν δήλωσαν στο «Πόθεν Έσχες» τη δημοσιοϋπαλληλική σύνταξη.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, το όλο ζήτημα εκκρεμεί στη Βουλή και εναπόκειται στα κόμματα να αλλάξουν το συγκεκριμένο καθεστώς, από τη στιγμή που εκκρεμούν οι δύο προτάσεις νόμου που κατάθεσε το 2016 στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ). Οι προτάσεις νόμου παραμένουν εδώ και επτά χρόνια στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Τα δύο νομοσχέδια του Αβέρωφ Νεοφύτου
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρώτη πρόταση νόμου προτείνεται όπως σε περίπτωση που αξιωματούχος ή συνταξιούχος αναλαμβάνει οποιοδήποτε δημόσιο λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση, να λαμβάνει, αφενός, την πλήρη μηνιαία σύνταξη που δικαιούται προς συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αφετέρου, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία του, να λαμβάνει μηνιαίο μισθό ύψους χαμηλότερου από αυτόν που θα λάμβανε κατά την ανάληψη του αξιώματος, έτσι ώστε το ποσό που τελικά θα λαμβάνει προστιθέμενο στη μηνιάια σύνταξή του να ισούται με το ποσό του μηνιαίου μισθού που θα λάμβανε κανονικά στο εν λόγω αξίωμα, αν δεν λάμβανε σύνταξη.
Με τη δεύτερη πρόταση νόμου, επιδιώχθηκε να τερματιστεί το προνόμιο των υπουργών και βουλευτών που δικαιούνται σύνταξη από το 60ό έτος της ηλικίας τους, νοουμένου ότι δεν εξακολουθούν να ασκούν οποιοδήποτε άλλο λειτούργημα ή αξίωμα στη Δημοκρατία. Γίνεται εισήγηση όπως επεκταθεί το όριο συνταξιοδότησης των βουλευτών και των υπουργών στο 65ο έτος, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους εργαζομένους.
Η ρύθμιση στα πλαίσια της συνταγματικότητας
Σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά, υπάρχουν οι προτάσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, οι οποίες είναι καταθετημένες στην Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και από πλευράς ΑΚΕΛ, έχει κατά καιρούς κατατεθεί σε ανώτατο επίπεδο η ανάγκη να έρθει στη Βουλή η κυβέρνηση με νομοσχέδια, ώστε να προχωρήσουν στη ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος, και μέσα στα πλαίσια της συνταγματικότητας. Σε αυτό το σημείο, ο βουλευτής υπενθύμισε ότι το 2013 υπήρξε η απόφαση του Ανωτάτου Διακστηρίου, που σε γενικές γραμμές έκρινε αντισυνταγματική την αλλαγή της νομοθεσίας, επειδή η σύνταξη που δημιουργείται είναι περιουσιακό στοιχείο για κάποιον πολίτη και δεν μπορεί κάποιος να του την αφαιρέσει. «Η βούληση είναι εδώ και η ανάγκη να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα είναι μπροστά μας. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έγινε εκείνο το βήμα, το οποίο να προσπερνά τα όποια συνταγματικά – νομικά κωλύματα, και να αποδίδει κι εκείνο που όλοι θέλουμε να έχουμε», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Καυκαλιάς θεωρεί ότι δεν υπάρχει ασάφεια ως προς την υποχρέωση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, να δηλώνουν τις δημοσιοϋπαλληλικές συντάξεις στις δηλώσεις για το «Πόθεν Έσχες». «Αυτά είναι εισοδήματα, για τα οποία, όπως γνωρίζω και όπως έχουμε συμπληρώσει ο καθένας μας την αίτηση, υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία», πρόσθεσε.
ΔΗΣΥ: Πρόκληση η καταβολή αντιμισθίας και σύνταξης σε αξιωματούχους
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην οποία προχώρησε ο ΔΗΣΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα, «η ταυτόχρονη καταβολή αντιμισθίας και σύνταξης σε ανώτατους πολιτειακούς αξιωματούχους, ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας, συνιστά αναμφίβολα πρόκληση για την κοινωνία καθώς και στρέβλωση που υφίσταται εδώ και χρόνια». Όπως σημειώνεται, «η στρέβλωση αυτή πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση». Στην ανακοίνωσή τονίζεται ότι «βεβαίως ό,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό. Ο καθένας μπορεί να αποποιηθεί αυτό που ενδεχομένως θεωρείται δικαίωμά» του», καταλήγοντας στο ότι «η ενίσχυση της διαφάνειας, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της GRECO, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».
ΑΚΕΛ: Το Προεδρικό ν’ απαντήσει για μισθούς και συντάξεις
Από την πλευρά του, απάντηση ζητάει το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σχετικά με δημοσιεύματα «που τον φέρουν να λαμβάνει σύνταξη εδώ και οκτώ χρόνια, δηλαδή από την ηλικία των 45 ετών, χωρίς μάλιστα να το έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του ως όφειλε».
Σε δήλωσή της η Μαρίνα Σάββα, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι «η κοινωνία, η οποία δυστυχεί και δυσπραγεί μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας, θέλει να γνωρίζει αν ο Πρόεδρος ή και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν ταυτόχρονα και σύνταξη και την αντιμισθία που προκύπτει από το αξίωμά τους. Αυτό μπορεί μεν να μην είναι παράνομο, είναι όμως σίγουρα προκλητικό μέσα στις παρούσες συνθήκες. Και βεβαίως, δεν συνάδει με τη νέα κουλτούρα και το νέο πνεύμα που προεκλογικά ισχυριζόταν ο Πρόεδρος και όσοι τον υποστήριξαν, ότι θα έφερνε.
ΕΔΕΚ: Η διαφάνεια απαιτεί δημοσιοποίηση φορολογικής δήλωσης πολιτειακών αξιωματούχων
Με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει τα εξής: Δημοσιοποίηση της φορολογικής δήλωσης πολιτειακών αξιωματούχων, ο κατάλογος των οποίων θα καθοριστεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, προτείνει η ΕΔΕΚ εδώ και πολλά χρόνια με στόχο τη διασφάλιση του μεγαλύτερου βαθμού διαφάνειας στην πολιτική ζωή.
Η ΕΔΕΚ προτείνει επίσης την κατάθεση των στοιχείων συμμετοχής των πολιτειακών αξιωματούχων σε εταιρίες.
Δυστυχώς, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η πρόταση μας, που χρονολογείται, αντιμετώπισε παλαιότερα μεγάλη αντίδραση από συγκεκριμένα κόμματα, αλλά επαναφέρουμε την πρόταση αυτή, επειδή στόχος μας είναι εμπεδωθεί η ανάγκη για πραγματική διαφάνεια, να ικανοποιηθεί το αίτημα των πολιτών για ενημέρωση και να αντιμετωπιστεί η απαξίωση της πολιτικής ζωής