ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καθυστερήσεις και προβλήματα σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομία εξέτασε η Επ. Θεσμών

Παρά τη μείωση των παραπόνων που υποβάλλονται αναφορικά με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του ΥΠΕΣ, υπάρχουν σοβαρά θέματα που επαναλαμβάνονται, ανέφερε η Κατερίνα Καλλιτσιόνη

ΚΥΠΕ

Τα σοβαρά και επαναλαμβανόμενα θέματα που αφορούν το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Τμήμα Κτηματολογίου και καταγράφονται στις συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, εξέτασε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Εκ μέρους του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, η Κατερίνα Καλλιτσιόνη ανέφερε ότι παρά τη μείωση των παραπόνων που υποβάλλονται αναφορικά με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχουν σοβαρά θέματα που επαναλαμβάνονται. Σε σχέση με το Κτηματολόγιο αναφέρθηκε κυρίως σε καθυστερήσεις αναφορικά με την εκτίμηση και απαλλοτρίωση τεμαχίων, αλλά και σε σοβαρές καθυστερήσεις σε άλλες αιτήσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αίτηση για αναπροσαρμογή συνόρων που υποβλήθηκε το 2003 διεκπεραιώθηκε τελικά το 2023, ενώ παράνομη επέμβαση σε κρατική γη στο Παραλίμνι συνεχίζει να υφίσταται εδώ και 39 χρόνια.

Όσον αφορά την Πολεοδομία σημείωσε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην απάντηση θεμάτων που εγείρονται από την Επίτροπο Διοικήσεως, αλλά και την μη επίλυση του θέματος της εγκατάστασης ανελκυστήρων σε κυβερνητικούς οικισμούς.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Κυριάκος Κούντουρος αναγνώρισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση της υπηρεσίας στις επισημάνσεις της Επιτρόπου και για τον σκοπό αυτό θα διοριστεί ένας λειτουργός για να παρακολουθεί όλα τα παράπονα και να υποδεικνύει όταν υπάρχει καθυστέρηση.

Όσον αφορά την αδειοδότηση ανέφερε ότι καθυστερεί λόγω υποστελέχωσης και ανάγκης διαβούλευσης με άλλα τμήματα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ιεραρχικών προσφυγών είπε ότι φέρουν ευθύνη διάφορες υπηρεσίες, ωστόσο σημείωσε ότι 90% των ιεραρχικών προσφυγών απορρίπτονται και το υπόλοιπο 10% καλεί την πολεοδομική αρχή να επανεξετάσει.

Όσον αφορά τους ανελκυστήρες στις πολυκατοικίες είπε ότι το θέμα επιλύεται μέσω του προγράμματος ΚτίΖΩ όπου επιχορηγείται η εγκατάσταση ανελκυστήρων, αφού το Τμήμα δεν είναι εύκολο να παρέμβει από τη στιγμή που έγιναν τιτλοποιήσεις πολυκατοικιών και πρέπει να υπάρξει η συναίνεση των ενοίκων. Πολλές φορές, ανέφερε, δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση είτε επειδή σε συναινούν όλοι, είτε γιατί υπάρχουν παρανομίες στα φρεάτια, είτε επειδή είναι τεχνικά ανέφικτο.

Αναφέρθηκε ακόμα σε προβλήματα συντονισμού που υπάρχουν ανάμεσα στις διαφορετικές πολοεδομικές αρχές, ωστόσο είπε ότι παρά τα προβλήματα που υπήρξαν από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στα αρχικά στάδια, αναμένεται να φανούν οφέλη στο μέλλον λόγω του περιορισμού του αριθμού των πολεοδομικών αρχών.

Ανέφερε ακόμα ότι από 1η Ιουλίου μπήκε και η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή για όλες τις αιτήσεις στο σύστημα «Ιππόδαμος», με προβλήματα που επιλύονται σταδιακά.

Εκ μέρους του Κτηματολογίου, η Ασπασία Λάμπρου αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις που υπάρχουν λόγω προβλημάτων του παρελθόντος και πολυπλοκότητας των υποθέσεων, παρόλο που όπως σημείωσε, έχουν μειωθεί τα παράπονα από τα Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως. Ανέφερε ότι προσπαθούν να απαντούν έγκαιρα στα παράπονα και τις εισηγήσεις και ελέγχονται για αυτό με σύστημα ποιότητας ISO.

Όσον αφορά τις συσσωρευμένες υποθέσεις είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συγκεκριμένη μελέτη που αφορά τη διαδικασία μείωσής τους.

Όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη νομοθεσία που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αλλάζει άρδην τη διαδικασία καθυστερημένων πληρωμών ή εκτιμήσεων, ώστε διαδικασία να ολοκληρώνεται πιο σύντομα, άμεσα και εύκολα.

Σε τοποθέτησή της εντός της Επιτροπής η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στον τεράστιο όγκο αιτήσεων που εκκρεμούν σε επίπεδο πολεοδομικής άδειας και ανέφερε ότι στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) επικρατεί χαοτική κατάσταση, ενώ της κατήγγειλαν ότι στον ΕΟΑ Λευκωσίας υπάρχει ένα άτομο μόνο για να υπογράφει τις αιτήσεις. Κατήγγειλε επίσης ότι υπάρχει για χρόνια συγκεκριμένο πρόβλημα με διαφημιστική πινακίδα σε χαλίτικη γη που ακόμα δεν έχει επιλυθεί.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι απηύθυνε ερώτηση στο Βοηθό Έπαρχο για τις πινακίδες σε χαλίτικη γη και προβληματίστηκε ιδιαίτερα από την απάντηση, αφού όπως είπε είναι χιλιάδες οι διαφημιστικές πινακίδες, αποθήκες και οικοδομές που έχουν κτιστεί σε χαλίτικη γη, χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο και καταβολή αντιτίμου.

Πρόσθεσε ότι θα ζητήσουν περαιτέρω εξηγήσεις αφού θεωρεί ότι αυτή η γη μαζί με εκκλησιαστική θα μπορούσε να είναι μια λύση για στέγαση νέων και φτωχών οικογενειών, ίσως με χαμηλό ενοίκιο, αντί να δίνονται σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Σημείωσε επίσης ότι οι διαφημιστικές πινακίδες εκτός από το ότι είναι αντιαισθητικές στερούν και έσοδα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση