ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Kαταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία Αναστασιάδης - Χέρτσογκ

Mήνυμα σε Άγκυρα υπέρ διαλόγου από τον Πρόεδρο του Ισραήλ

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός ομόλογός του Ισαάκ Χέρτσογκ καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι δύο άνδρες τόνισαν την ανάγκη να εξευρεθεί μια λύση στο Ουκρανικό μέσω του διαλόγου και με διπλωματικά μέσα.

Οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών κάλυψαν επίσης τη διμερή συνεργασία, το τριμερές σχήμα Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, το Κυπριακό και την πρωτοβουλία της Κύπρου για την κλιματική κρίση.

Ουκρανία: Ανάγκη για λύση με διπλωματικά μέσα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη υπό τη σκιά των τραγικών γεγονότων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι και οι δύο συμφωνούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί μόνο με διάλογο και διπλωματικά μέσα.

Σημείωσε ότι ως Κύπριοι αντιλαμβανόμαστε την πληγή του ουκρανικού λαού, έχοντας υποστεί τις τραγικές συνέπειες του 1974 από την τουρκική εισβολή.

“Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι ενώσαμε τη φωνή μας με τη φωνή των εταίρων μας στην ΕΕ και πέραν αυτής, στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στη λήψη μέτρων για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος σημείωσε στις δηλώσεις του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές της ενέργειας και αυτό, επεσήμανε, ενισχύει ακόμη περισσότερο το επιχείρημα και την πεποίθηση ότι η ΕΕ χρειάζεται διαφοροποιημένο και σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό, για την ενεργειακή της ασφάλεια.

«Από αυτή την άποψη, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ανατολική Μεσόγειος, της οποίας οι χώρες μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, παρέχοντας εναλλακτικές διαδρομές και επίσης καθαρότερες πηγές ενέργειας», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ισραήλ είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ουκρανία εκτυλίσσονται τραγωδίες.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός όταν έξω από το Κίεβο κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο εκτελέστηκαν χιλιάδες Εβραίοι, σημειώνοντας ότι στον χώρο αυτό ανεγέρθηκε Μουσείο, το οποίο χθες δέχθηκε επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα.

Μίλησε για τρομερή τραγωδία που βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας και εξέφρασε τον βαθύ του πόνο και θλίψη για την τραγωδία, για τους ανθρώπους της χώρας και τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας.

«Ελπίζω και όλοι ελπίζουμε και προσευχόμαστε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε την υποστήριξή της για την εθνική ακεραιότητα της Ουκρανίας και μέσα από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης (των Ηνωμένων Εθνών)» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χέρτσογκ είπε ότι το Ισραήλ εργάζεται για να βοηθήσει στην προώθηση μιας διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα απέστειλε μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που θεωρεί ηθική υποχρέωση.

 

Διμερής συνεργασία- ενέργεια-κλιματική κρίση

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για εξαιρετικές σχέσεις στον πολιτικό τομέα, οι οποίες αντικατοπτρίζονται επίσης στη στιβαρή συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων επιχειρηματικών και επιστημονικών κοινοτήτων των δύο χωρών και στην αύξηση των διαπροσωπικών επαφών.

Ανέφερε ότι ο αγωγός East Med, εάν αποδειχθεί τεχνικά και οικονομικά βιώσιμος, μπορεί να παρέχει αέριο και υδρογόνο, διαφοροποιώντας έτσι τις ευρωπαϊκές διαδρομές ανεφοδιασμού και με προσαρμογή στις διάφορες ανάγκες της αγοράς.

Επιπλέον, είπε, ο EuroAsia Interconnector, με την πρακτική του σημασία και τη στρατηγική του αξία για την προώθηση της διασυνοριακής ενεργειακής συνεργασίας, έχει προσελκύσει την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει πρόσφατα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι κύριο θέμα στις συζητήσεις με τον Ισραηλινό ομολογό του ήταν και η συνεχιζόμενη κλιματική κρίση, εκφράζοντας την εκτίμηση της Λευκωσίας στην ενεργό υποστήριξη του Ισραήλ στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Ανέφερε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις του Προέδρου Χέρτσογκ σχετικά με τη σημασία της ανάληψης επείγουσας δράσης για την προώθηση αξιόπιστων, συμπληρωματικών εταιρικών σχέσεων στην περιοχή, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι απόψεις αντάλλαξαν και για την πορεία του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, στους οποίους και οι τρεις εταίροι συγκεντρώνουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα προς κοινό όφελος.

«Μια συνεργασία που βασίζεται στην κοινή μας εκτίμηση ότι οι αυξανόμενες και διαρκώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής τάξη και η δική μας περιοχή, μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω του διαλόγου και της τήρησης του διεθνούς δικαίου. Αυτή την άποψη συμμερίζονται ευρύτερα, όπως φαίνεται από την ετοιμότητα τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχουν σε μια εκτεταμένη μορφή 3 συν 1», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χέρτσογκ στις δικές του δηλώσεις είπε ότι Κύπρος-Ισραήλ-Ελλάδα είναι άγκυρες σταθερότητας στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα η σχέση Κύπρου και Ισραήλ είναι πυλώνας σταθερότητας και το κλειδί για μια βιώσιμη και ευημερούσα περιοχή στο μέλλον.

Αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς και στη δημιουργία νέων οικονομικών συνεργειών και στην ανάγκη οι σχέσεις αυτές να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο στους τομείς του πολιτισμού και στις σχέσεις των ανθρώπων, έτσι ώστε οι νέοι ηγέτες από Κύπρο και Ισραήλ να μπορούν να υποστηρίξουν την επόμενη γενιά της εταιρικής σχέσης.

Ο Πρόεδρος Χέρτσογκ επαίνεσε την πρωτοβουλία της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή και την διμερή σχέση στον τομέα της ενέργειας.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάπτυξη τέτοιων μορφών μέσω στρατηγικών σχεδίων δράσης. Και την επέκτασή τους ώστε να συμπεριλάβουν και άλλους εταίρους, ιδίως τις ΗΠΑ», ανέφερε.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τις πολυάριθμες και επίμονες προσπάθειες της δικής μας πλευράς, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για την επανέναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα φέρει αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε στις αξιώσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών, που αντίκειται στη συμφωνημένη βάση λύσης και στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες στο έδαφος και στη θάλασσα που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη θέση αρχών του Ισραήλ στο Κυπριακό και για το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου Χέρτσογκ και τη δέσμευσή του στις προσπάθειες για επανένωση.

«Παραμένει ζωτικής σημασίας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εργαστούν εποικοδομητικά για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με γνώμονα να έχουμε αποτελέσματα και εκφράζω την εκτίμησή μου που θα μεταφέρετε τα μηνύματά μας κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής σας στην Τουρκία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ στις δικές του δηλώσεις είπε η τραγωδία στην Ουκρανία αποτελεί υπενθύμιση για την ανάγκη να εργαστούν όλοι μαζί για την προστασία των αρχών και αξιών, και κατά συνέπεια των συμφερόντων τους, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το μήνυμα του που θα δώσει στην Τουρκία κατά την εκεί επίσκεψη του, αφού, όπως είπε, ο ίδιος πιστεύει στη συνεργασία όλων των λαών γα την ευημερία της ανθρωπότητας.


Τελετή παρασημοφόρησης

Μετά το πέρας των δηλώσεων στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο του Ισραήλ με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’.


Στην τελετή ο Πρόεδρος είπε απευθυνόμενος στον κ. Χέρτσογκ ότι «μπορεί να είναι η πρώτη σου επίσκεψη με την παρούσα ιδιότητά σου, αλλά οι δεσμοί σου με το νησί έχουν σφυρηλατηθεί πριν από τη γέννησή σου».

Αναφέρθηκε στην παρουσία των παππούδων του στο νησί και το γεγονός ότι ήταν αναπόσπαστο μέρος αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί το πρώτο μεγάλης κλίμακας επιχειρηματικό εγχείρημα του νησιού στη γεωργία τη δεκαετία του 1930 αλλά και στην βοήθεια που παρείχε η οικογένειά του σε Εβραίους στην αποικιακή Κύπρο.

Μίλησε ακόμη για την προσωπική του συμβολή στην καθιέρωση στενής συνεργασίας μεταξύ της διασποράς της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας αλλά και στο γεγονός ότι η Κύπρος απέκτησε πρόσφατα την ιδιότητα του μέλους παρατηρητή στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA), ως απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης για σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού σε όλες τις μορφές του.

Είπε ότι το Μέγα Περιδέραιο απονέμεται σήμερα στον Πρόεδρο Χέρτσογκ λόγω της κληρονομιάς του, της συμβολής του μέχρι σήμερα και των μελλοντικών του προσπαθειών για την προώθηση των οικουμενικών αξιών και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο εθνών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ισραήλ, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδης για όσα έκανε για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και για τη βαθιά προσήλωση του στις ανθρώπινες αξίες και στη μάχη κατά της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι μεγάλος φίλος της Κύπρου και αναφέρθηκε εκτενώς στους στενούς δεσμούς της οικογένειας του με το νησί. Αναφέρθηκε, επίσης, στη βοήθεια της Κύπρου που λειτούργησε ως καταφύγιο για χιλιάδες Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που εκφράζει τις ξεχωριστές αξίες του λαού της Κύπρου, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι δέχεται τη σημερινή τιμητική διάκριση και εκ μέρους όλων εκείνων των χιλιάδων Εβραίων προσφύγων.

Απηύθυνε τέλος πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί το Ισραήλ εκφράζοντας την επιθυμία να του απονέμει παρόμοια τιμητική διάκριση, επισημαίνοντας παράλληλα τις αρχές με τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διάγει τη θητεία του.

Μετά την τελετή παρασημοφόρησης ακολούθησε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου του Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X