ΚΥΠΕ
Στόχος είναι όπως, μέχρι το 2035, οι συνολικές ποσότητες αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής μειωθούν στο 10% των συνολικών ποσοτήτων που παράγονται, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι στόχος είναι η υλοποίηση, εντός του 2023, προγράμματος, το οποίο θα καλύπτει τον σχεδιασμό και την καθιέρωση συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστή συλλογή σε Δήμους και Κοινότητες για όλα τα ρεύματα δημοτικών αποβλήτων, καθώς και την εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής μέσω των συστημάτων Πληρώνω Όσο Πετώ με προπληρωμένη σακούλα.
Σε χαιρετισμό του τη Δευτέρα στην εκδήλωση «Pay as you throw, η επόμενη μέρα των αποβλήτων και η δημιουργία μιας πράσινης Κύπρου», κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Διαχωρίζω και Κερδίζω» που εφαρμόζει ο Δήμος Αγλαντζιάς, ο κ. Καδής είπε ότι το γενικότερο θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προώθησης της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν προτεραιότητες για την Κυβέρνηση και την Πολιτεία.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση από το ΓΤΠ, ο Υπουργός στην ομιλία του πρόσθεσε ότι «τα απόβλητα αποτελούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, αφού η ορθολογική διαχείρισή τους, θα συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς και στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής στον τομέα αυτό».
«Προτεραιότητα αποτελούν τα οικιακά απόβλητα, η διαχείριση των οποίων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη λόγω της μικτής τους σύνθεσης και απαιτεί τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διαλογής και χωριστής συλλογής, την ενεργό συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας, κατάλληλες υποδομές και επαρκή χρηματοδότηση», σημείωσε.
Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ακόμη ότι για επίτευξη του στόχου της όσο το δυνατό ταχύτερης μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία, στη βάση των πολιτικών και μέτρων που προωθούνται σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων ρευμάτων, όπως είπε, «θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά στην Κύπρο, αφού η προετοιμασία για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των δημοτικών αποβλήτων, θα πρέπει να ανέλθει σε ποσοστό 55% μέχρι το 2025, 60% μέχρι το 2030 και 65% μέχρι το 2035».
«Οι στόχοι αυτοί καθιστούν τη λήψη μέτρων, όπως η διαλογή στην πηγή και η χωριστή συλλογή, άμεση προτεραιότητα του κράτους, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω Όσο Πετώ, αφού αυτό είναι που θα παρέχει τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα στους πολίτες για τη μείωση και την αποτελεσματική διαλογή στην πηγή των δημοτικών αποβλήτων», υπογράμμισε.
Ανέφερε ότι η καθολική εφαρμογή τέτοιου είδους προγραμμάτων σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Γεωργίας και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας έχει ήδη αρχίσει την υλοποίηση προγράμματος στήριξης των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης με συγχρηματοδότηση τους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, με προϋπολογισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι το πρόγραμμα θα καλύπτει τον σχεδιασμό και την καθιέρωση συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστή συλλογή σε Δήμους και Κοινότητες για όλα τα ρεύματα δημοτικών αποβλήτων, καθώς και την εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής μέσω των συστημάτων Πληρώνω Όσο Πετώ με προπληρωμένη σακούλα.
«Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις τοπικές αρχές, με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος εντός του 2023», κατέληξε.