ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισπανός Πρωθυπουργός: Πρωτοβουλία για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό

«Η Κύπρος μπορεί να βασιστεί σε εμάς», είπε ο κ. Σάντσεθ

ΚΥΠΕ

Στηρίζουμε σθεναρά την αναζήτηση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς δικαίου και θα είναι βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με εγγυήσεις για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών, δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, προσθέτοντας πως «θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών».

«Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, με τη βοήθεια της Κύπρου. Η Κύπρος μπορεί να βασιστεί σε εμάς», είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Σάντσεθ, στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες, που είχε στη Λευκωσία την Τρίτη το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο περιοδείας του σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενόψει της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και σε συνέχεια της παρουσίας του στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «για την επιθυμία μιας για μια πιο ενισχυμένη, και πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από εκεί που έμειναν».

«Αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι σημαντικός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και το γεγονός ότι η Ισπανία διατηρεί πάρα πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει και την προσπάθειά μας αυτή για την πιο ενεργό, πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου», ανέφερε.

Άρα συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενό συντονισμό και συνεννόηση, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ισπανό Πρωθυπουργό για τη θέση της Ισπανίας όσον αφορά το Κυπριακό.

Υπογράμμισε ακόμη πως η Ισπανία έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία.

Κατά τις συνομιλίες τους Χριστοδουλίδης και Σάντσεθ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θέματα που θα απασχολήσουν την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ όπως η Ενέργεια, η Μετανάστευση, και η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του διαβεβαίωσε πως η Κύπρος θα είναι στο πλευρό της Ισπανίας στη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ «για να πετύχουμε τους στόχους μας που είναι κοινοί».

Σημείωσε πως αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη από αρχηγό κράτους μέλους της ΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ επεσήμανε πως η Κύπρος και η Ισπανία συμπληρώνουν φέτος 55 χρόνια δημιουργικών διπλωματικών σχέσεων.

"Οι σχέσεις μας βασίζονται σε κοινές ιστορικές καταβολές, ως χώρες της Μεσογείου με μεγάλη παράδοση επαφών και ανταλλαγών, αλλά συνεχίζονται και σήμερα με την ιδιότητά μας ως κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και πολύ περισσότερο στο πλαίσιο των 9 μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, είτε εντός του πλαισίου των 5 μεσογειακών που συζητούν συγκεκριμένα το πολύ σοβαρό και για τις δυο χώρες πρόβλημα της μετανάστευσης", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τις διαχρονικά πολύ θερμές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Ισπανία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό ότι ο Ισπανός Πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί και την Κύπρο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ισπανίας για ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ.

Ανέφερε πως ενημερώθηκε για τις προτεραιότητες της Ισπανίας το επόμενο εξάμηνο, για να σημειώσει πως στα πλείστα των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Σάντσεθ έχουν κοινές προσεγγίσεις και αντιλήψεις.

Επεσήμανε πως η Κύπρος συμφωνεί απόλυτα με την ανάγκη οριστικής απεξάρτησης της ΕΕ και των κρατών μελών της από τρίτες χώρες στο θέμα της Ενέργειας, με την αξιοποίηση εναλλακτικών οδών, τις διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών και την πράσινη μετάβαση που θα είναι στις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας. Είναι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ευελπιστούμε κάτω από την καθοδήγηση της Ισπανικής Προεδρίας να υπάρξει πρόοδος στα θέματα αυτά, ανέφερε.

Συνεχάρη εξάλλου τον Ισπανό Πρωθυπουργό γιατί αποφάσισε να περιλάβει στις προτεραιότητες της Προεδρίας την ανάγκη η ΕΕ να είναι στρατηγικά αυτάρκης «χωρίς φυσικά να αποκλείουμε τη συνεργασία με τους εταίρους μας».

Είπε ακόμη πως δεν υπάρχει πιο κατάλληλο κράτος μέλος της ΕΕ που να αναδείξει τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική, λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικά ιστορικές και ισχυρές σχέσεις της Ισπανίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Για το Μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ήρθε επιτέλους η ώρα να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση». Ανέφερε πως θεωρεί πως υπό την καθοδήγηση μιας χώρας της πρώτης γραμμής όπως είναι η Ισπανία, που αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά τις προκλήσεις που προκύπτουν μέσα από το Μεταναστευτικό, θα έχουμε εξελίξεις.

Εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ισπανική Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας, που είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την Ένωση, όπως είπε. «Χαίρομαι που η Ισπανία αποφάσισε να συγκληθεί μια Σύνοδος Κορυφής τον Δεκέμβριο με τις χώρες αυτές στις Βρυξέλλες», είπε.

Από την πλευρά του, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Σάντσεθ ανέφερε στις δηλώσεις πως η τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Κύπρο Πρωθυπουργός της Ισπανίας ήταν το 2009, ενώ σημείωσε πως "βρισκόμαστε στην αρχή ενός καινούργιου σταδίου με την Ισπανική Προεδρία που ξεκινάει την 1η Ιουλίου».

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός ανέφερε πως θέλησαν να ενημερωθούν για την άποψη της Κύπρου για θέματα της ημερήσιας διάταξης της ΕΕ που θα τους απασχολήσουν. Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογράμμισε «θα πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητά μας και να δηλώνουμε συνεχώς την αποφασιστικότητά μας για μια μόνιμη και δίκαιη λύση, που θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική κρίση είπε πως στην Ισπανία έδωσαν πάνω από 45 δις ευρώ για να μειώσουν τον πληθωρισμό και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και πως σήμερα δημοσιεύτηκαν τα καλύτερα στοιχεία για την ανεργία στην Ισπανία των τελευταίων 20 ετών, με πάνω από 206 χιλιάδες καινούργιες θέσεις εργασίας. Είπε ακόμη πως τον Μάρτιο μειώθηκε η ανεργία κατά 49 χιλιάδες άτομα.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός επεσήμανε πως συζήτησαν για τρία πολύ σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν την Ισπανική Προεδρία: την Ενέργεια, τη Μετανάστευση και τη Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ.

Για την Ενέργεια είπε πως οι δυο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο «να εξασφαλίσουμε ενεργειακό εφοδιασμό ασφαλή και με λογικές τιμές για τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας». Πρόσθεσε πως η Ισπανία θεωρεί ως απόλυτη προτεραιότητα να γίνει μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, με μείωση της κατανάλωσης άνθρακα και με δίκαιη κατανομή κόστους μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Για τη Μετανάστευση είπε πως είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, να αυξήσουν τη συνεργασία τους με τις χώρες προέλευσης, τις ενδιάμεσες χώρες και κυρίως να εξασφαλίσουν την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Ανέφερε πως «η Ισπανία και η Κύπρος είναι δυο χώρες που γνωρίζουν πολύ καλά το φαινόμενο της Μετανάστευσης. Είμαστε χώρες πρώτης άφιξης και νομίζω ότι είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε και τους υπόλοιπους, δημιουργώντας γέφυρες, κτίζοντας σχέσεις και αφήνοντας πίσω την πόλωση μεταξύ διαφορετικών μπλοκ», είπε.

Υπογράμμισε, εξάλλου, πως «είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι η Μεσόγειος θα είναι θάλασσα ειρήνης, ευημερίας». Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική τη συμμετοχή της Κύπρου στις ομάδες των 9 και των 5 τη Μεσογείου» και ζήτησε τη στήριξη της Λευκωσίας στη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Νότιας Γειτονίας.

Ο κ. Σάντσεθ είπε ακόμη πως «εμείς επιμένουμε για μια Ευρώπη στρατηγικά αυτόνομη. Θα πρέπει να είμαστε πιο αυτάρκεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσουμε τις οικονομίες μας, δεν σημαίνει ότι θα περάσουμε σε προστατευτισμό, αλλά θα πρέπει να επαναβιομηχανοποιήσουμε την ήπειρό μας, είπε, ώστε να υπάρχει λιγότερη εξάρτηση σε κλάδους όπως η άμυνα, η Ενέργεια, οι πρώτες ύλες", σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως θα εργαστούν επίσης για να εντείνουν τις σχέσεις της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Είπε πως συμφωνούν με την ιδέα ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μια πολύ περίπλοκη και κρίσιμη στιγμή και θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα ορίσουν την Ευρώπη των επόμενων γενιών που θα πρέπει να είναι πιο κοινωνική, πιο γεωστρατηγική, πιο αυτόνομη και πιο κυρίαρχη.

«Θα πρέπει να είμαστε επικεφαλής της πράσινης μετάβασης, της ενεργειακής μετάβασης, και ελπίζω ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία μιας τέτοιας Ευρώπης και ιδιαίτερα κατά τους έξι μήνες της Ισπανικής Προεδρίας για να πετύχουμε τους στόχους μας», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση