Του Απόστολου Τομαρά
Σαράντα και πλέον ημέρες παρουσίας του τουρκικού γεωτρύπανου δυτικά του Ακάμα, και η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πως ο Πορθητής διεξάγει ήδη εργασίες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ. Συγκεκριμένα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού υποστήριξε πως το γεωτρύπανο πραγματοποιεί γεώτρηση στην περιοχή. «Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερο μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει σε εκείνη την περιοχή», είπε. Ο ισχυρισμός του τούρκου ΥΠΕΞ δεν επιβεβαιώνεται στη Λευκωσία. Πηγές με τις οποίες μίλησε η «Κ» δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Καθεστώς Ταϊβάν
Εκτός από την έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε και σε ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού. Αναφερόμενος στα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων, καθώς και στην αρνητική, κατά τον ίδιο, στάση της ε/κ πλευράς προέβει σε ένα παραλληλισμό κατεχομένων με Ταϊβάν υποδεικνύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να υπερπηδηθούν οι όποιες ανησυχίες για κινήσεις προς τους Τ/κ, στο θέμα του ΦΑ που θα εκλαμβάνονταν ως αναγνώριση του καθεστώτος των κατεχομένων. «Σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της ΕΕ», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
Καμία ανησυχία για Α. Μεσόγειο
Ο τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίσθηκε να μην ανησυχεί από το κλίμα έντασης, που η ίδια η Τουρκία έχει προκαλέσει στην περιοχή. Ερωτηθείς εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας απάντησε ότι κατά την άποψή του «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα μπουν στη θέση τους». Βάζοντας στο κάδρο και τις παράνομες διεκδικήσεις της χώρας του, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε για πολλοστή φορά πως χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην περιοχή. Μόλις, πρόσθεσε, «διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Όπως ανάφερε οι ενστάσεις της Τουρκίας είναι για τα βήματα που γίνονται μονομερώς. «Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν. Δηλαδή θα συμφωνήσει και η ε/κ πλευρά, και η Ελλάδα, και η ΕΕ και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».
Η θέση του ΥΠΕΞ
Μόλις την περασμένη Πέμπτη πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζαν, πως η Λευκωσία δεν είναι πεπεισμένη ότι ξεκίνησαν εργασίες. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν επίσης πως υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, υπάρχου ενδείξεις ότι δεν έχουν ξεκινήσει. Πέρα από το ζητούμενο της παρουσίας του τουρκικού γεωτρύπανου, σε διπλωματικό επίπεδο ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο υπόβαθρο, νομικό και διπλωματικό, αντιμετώπισης των τουρκικών παραβιάσεων.
Με εξαίρεση το γενικότερο ζήτημα των προκλητικών κινήσεων, που εκ των πραγμάτων προκαλούν ανησυχία τα βήματα που έχουν γίνει, κυρίως σε νομικό επίπεδο κρίνονται ικανοποιητικά. Ο τούρκος ΥΠΕΞ σχολίασε και την έκδοση ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να κρύψει την ενόχληση της Άγκυρας. «Εμείς σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε καμιά υποχώρηση και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Επομένως ας μην επιχειρήσουν αυτού του είδους τις διόδους, το έχουμε δηλώσει και αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να αποδεχτούμε τη σύλληψη πολιτών μας από την ε/κ πλευρά».