Της Μαρίνας Οικονομίδου
Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη θα ανακοινώσει η Δημοκρατική Παράταξη ποιόν υποψήφιο θα στηρίξει τελικά στις προεδρικές εκλογές για το 23. Είναι προφανώς μία παράταση που εγείρει ερωτήματα, για το τι ακριβώς κάνει τον Μάριο Καρογιάν να καθυστερεί να λάβει τις όποιες τελικές αποφάσεις. Και αυτό δεδομένου ότι ήδη στελέχη που βρίσκονται κοντά στην παράταξη όπως είναι ο Βασίλης Πάλμας και ο Κυριάκος Κενεβέζος, έχουν ήδη συνταχθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Το πάθημα με τον Χριστόφια
Για τον Μάριο Καρογιάν ωστόσο τίποτα δεν είναι δεδομένο ούτε η στήριξη των δύο συναγωνιστών του φαίνεται να τον δεσμεύσουν. Η εκτίμηση στην ΔΗΠΑ είναι πως όσο καθυστερήσει η όποια επίσημη απόφαση, τόσο πιο καλό είναι για το ίδιο το κόμμα και τις δεσμεύσεις που θα λάβει από τους υποψηφίους όσο και για τον ίδιο τον Μάριο Καρογιάν. Αυτό έδειξε άλλωστε και η στάση του το 2008, όταν ενώ έδωσε τα χέρια με τον Ιωάννη Κασουλίδη για την β’ Κυριακή, άλλαξε σε μία νύχτα στρατόπεδο, όταν αντιλήφθηκε πως στην πολύωρη κρίσιμη κεντρική επιτροπή στελέχη του ΔΗΚΟ ετοίμαζαν «πραξικόπημα» υπέρ της υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια.
Έμαθε συνεπώς πως όσο περισσότερο χρόνο λάβει τόσο καλύτερο θα είναι για τον ίδιο, καθώς όσες φορές έκανε βεβιασμένες κινήσεις δεν του βγήκε σε καλό και δεν θέλει να θεωρηθεί δεδομένος, είτε για τον ΔΗΣΥ είτε για το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Μπορεί βεβαίως η Δημοκρατική Παράταξη να στηρίξει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου; Υπάρχουν οι κομματικές πηγές που εκτιμούν πως ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι το ενδεχόμενο ανατροπής ή απόσυρσης υποψηφιοτήτων που είναι τώρα στο τραπέζι. Ο Μάριος Καρογιάν είχε στο παρελθόν συναντήσεις με τον Συναγερμικό Πρόεδρο και ιδιαίτερα όταν έθεσε στο τραπέζι ο πρώτος την ιδέα για υποψηφιότητα κοινής αποδοχής. Αν και η Πινδάρου αρνείται αναφανδόν ότι συζήτησε ποτέ το ενδεχόμενο ενός δεύτερου πλάνου πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψηφίου, εγκυρότατες πηγές από την ΔΗΠΑ σημειώνουν πως υπήρξε μία υποτυπώδης συζήτηση με ενδεχόμενη υποψήφια την Ζέτα Αιμιλιανίδου. Πρόταση που δεν αρνήθηκε όπως λένε στην ΔΗΠΑ ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Με δεδομένο ωστόσο ότι αυτή η ιδέα της υποψηφιότητας κοινής αποδοχής έχει απομακρυνθεί, ζήτημα είναι αν Αβέρωφ Νεοφύτου και ΔΗΠΑ θα τα βρουν. Αναμφίβολα η σχέση των δύο ανδρών έχει βελτιωθεί κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν, με αφορμή και τη συνεργασία τους κατά την προεδρία της βουλής. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν μπορεί η ΔΗΠΑ να στηρίξει τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Πηγές της ΔΗΠΑ σημειώνουν πως θα ξανασυναντηθούν με την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, ούτως ώστε να συζητήσουν τα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Στο θέμα του κυπριακού και των γεωπολιτικών, φέρεται να διαφωνούν στις γεωπολιτικές τους εκτιμήσεις. Οι δύο, δεν αποκλείεται να βρουν κοινό έδαφος στα της εσωτερικής διακυβέρνησης.
Το σίγουρο πάντως είναι πως την Παρασκευή ο Μάριος Καρογιάν θα συναντηθεί για δεύτερη φορά με το επιτελείο Χριστοδουλίδη, σε μία προσπάθεια να συζητήσουν εκτενέστερα το κυπριακό. Το περιβάλλον Καρογιάν, είδε με επιφύλαξη τους κοινούς άξονες Χριστοδουλίδη- ΔΗΚΟ και ιδιαίτερα την έκφραση περί αναθεώρησης της στρατηγικής που έθεσαν. Αυτό παραπέμπει σύμφωνα με τη ΔΗΠΑ στα περί «νέας στρατηγικής» που είχε θέσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος το 2018. Η ΔΗΠΑ θέλει και πιο σαφείς τοποθετήσεις για το Κραν Μοντανά και τις θέσεις του υποψηφίου. Στη ΔΗΠΑ, βλέπουν με ενδιαφέρον την δυναμική που έχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης όμως αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη σύμπλευσή του με το ΔΗΚΟ. Όχι μόνο γιατί οι υποψηφιότητες που στηρίζονται συνήθως από τον ενδιάμεσο χώρο δεν έχουν θετική κατάληξη, αλλά και λόγω της αντιπαλότητας που υπάρχει με το κόμμα του Κέντρου. Μία συνύπαρξη ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ, ενδεχομένως να αναιρέσει τον λόγο ύπαρξης ενός εκ των δύο κομμάτων και αυτό είναι κάτι που δεν αγνοεί η Δημοκρατική Παράταξη. Το ποιος από τους δύο είναι ηττημένος, είναι βεβαίως σχετικό, καθώς στελέχη της ΔΗΠΑ που θεωρούν πως από όλο αυτό βγαίνει χαμένος ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος αναιρείται. Τόσο και σε ο,τι αφορά τις φιλοδοξίες του για το 2028, αλλά και για την μετωπική επίθεση που ακολουθούσε μέχρι και πριν λίγους μήνες απέναντι στην κυβέρνηση που περήφανο μέλος της ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Από το κάδρο της Δημοκρατικής Παράταξης βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Μάριος Καρογιάν έχει προσωπικά εξαιρετικές σχέσεις με τον τέως διαπραγματευτή και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Θα πρέπει ωστόσο να απαντηθεί, για ποιο λόγο, ενώ η ΔΗΠΑ μέχρι τώρα αποτελεί κόμμα συγκυβέρνησης στην ουσία, θα διαφοροποιηθεί σήμερα απορρίπτοντας και τον Συναγερμικό Πρόεδρο και τον υποψήφιο που δηλώνει Συναγερμικός και συνεχιστής του Νίκου Αναστασιάδη.
Υπάρχει ο χρόνος, εκτιμούν στην ΔΗΠΑ για τις τελικές αποφάσεις, καθώς ο Σεπτέμβρης θα είναι ο μήνας που θα ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα. Αν δηλαδή θα είναι οι υποψήφιοι που βλέπουμε σήμερα, αν θα αποσυρθούν κάποιοι και ποια δυναμική θα έχει ο καθένας. Εκείνη όπως διαφαίνεται θεωρείται και η καλύτερη περίοδος για πυρετώδεις διαβουλεύσεις και πάρε δώσε.