ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί αποκτά πολέμιους η woke agenda

Ο ακαδημαϊκός Χαρίδημος Τσούκας αναλύει το τι είναι τελικά η woke agenda

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο ακαδημαϊκός Χαρίδημος Τσούκας καλεσμένος στον ΣΠΟΡ FM 95.00 και την εκπομπή «90' Πολιτικά Αλλιώς» ανέλυσε το τι είναι τελικά η woke agenda και πως εμπλέκεται στην πολιτική σκηνή. Μπορεί ο όρος να έχει κυριαρχήσει στη δημόσια σφαίρα τα τελευταία χρόνια, αλλά η ιστορία του είναι μακρά και οι ρίζες του βρίσκονται στο κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική. Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στον Τύπο ήταν το 1962, σε ένα άρθρο του συγγραφέα Ουίλιαμ Μέλβιν Κέλι, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό των New York Times, αλλά φαίνεται να χρησιμοποιούνταν και νωρίτερα από μέλη του κινήματος. Το 1938, ο Αφροαμερικανός τραγουδιστής Λιντ Μπέλι είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «stay woke» σε ένα τραγούδι που μιλούσε για μαύρους εφήβους που είχαν κατηγορηθεί ψευδώς για τον βιασμό δύο λευκών γυναικών στην Αλαμπάμα το 1931.

Όπως εξήγησε, ο όρος προέρχεται από το ρήμα «wake» που σημαίνει ξυπνώ, δηλαδή να είμαι αφυπνισμένος, ξύπνιος για τις ανισότητες και τα όσα συμβαίνουν σε μια κοινωνία.  Σε ερώτηση γιατί αποκτά πολέμιους η woke agenda, εξήγησε ότι λόγος που έρχεται στην επιφάνεια με αρνητικούς τρόπους, είναι γιατί υπάρχει ιδεολογικοποίηση του όρου. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπως τον Κυβερνήτη της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις και την επίμαχη δήλωση του «δεν θα υποκύψουμε στο woke», εξηγώντας ότι οι υπερσυντηρητικοί κατασκευάζουν ένα ρητορικό/ιδεολογικό αντίπαλο που είναι η woke agenda, προκειμένου οι ίδιοι να ομοιογενοποιήσουν το δικό τους μέτωπο και να αντιπαρατεθούν και διευκολύνονται από τις υπερβολές που υπάρχουν στην woke agenda.

H κουλτούρα της ακύρωσης

Μεταξύ άλλων των υπερβολών της «woke agendas» είναι και η κουλτούρα της ακύρωσης, το cancel culture όπως λέγεται στα Αγγλικά. Σύμφωνα με τον ορισμό, είναι μια σύγχρονη μορφή λογοκρισίας/εξοστρακισμού κατά την οποία κάποιος απομακρύνεται από τους κοινωνικούς ή επαγγελματικούς κύκλους – είτε διαδικτυακά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε στην πραγματική ζωή. Όπως εξήγησε ο κ. Τσούκας, διαφωνεί με την εν λόγω πρακτική, αφού ακυρώνει την ελευθερία του λόγου, προσθέτοντας ότι δίνει τροφή στους υπερσυντηρητικούς.

Ακούστε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τσούκας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση