Του Απόστολου Τομαρά
Με χαρακτηρισμούς που αφορούσαν τις σχέσεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη κύλησε η δεύτερη μέρα αντεξάτασης του πρώτου μάρτυρα στην αίτηση παύσης του Γενικού Ελεγκτή. Όπως προκύπτει από τις ερωτήσεις, οι δικηγόροι του Γενικού Ελεγκτή προσπάθησαν να δείξουν πως η σχέση των δυο αξιωματούχων ήταν προβληματική εξ αρχής και πως ο Γενικός Εισαγγελέας στόχο είχε να παρεμποδίσει το έργο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του Χρίστου Κληρίδη, εκ των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή, σε «πάθος» και «μανία» του Γενικού Εισαγγελέα κατά του Γενικού Ελεγκτή και πως ο Γιώργος Σαββίδης «έβαλε πλώρη» από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, να εκδιώξει τον Γενικό Ελεγκτή. Ο μάρτυρας απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της νομικής πλευράς του Γενικού Ελεγκτή αποκαλύπτοντας μάλιστα πως στο παρελθόν είχε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινήσει τη διαδικασία παύσης και δεν το έκανε. Ο κ. Σαββίδης δεν διευκρίνισε σε ποιον Πρόεδρο αναφέρεται. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που υπήρχαν την έναρξη διαδικασίας παύσης του Γενικού Ελεγκτή φέρεται να είχε ζητήσει ο Νίκος Αναστασιάδης, το Νοέμβριο του 2020 μετά και την δημοσιοποίηση έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα μεσούσης της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου.
Σύγκρουση συμφέροντος
Από τα ενδιαφέροντα σημεία της αντεξέτασης του Γιώργου Σαββίδη και οι αναφορές της πλευράς του Γενικού Ελεγκτή σε ένα από τα ζητήματα που εγείρονται στην αίτηση παύσης. Της σύγκρουσης συμφέροντος για τις αμοιβές δικηγόρων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Όπως προκύπτει από την διαδικασία ο Γενικός Ελεγκτής χρησιμοποίησε στο παρελθόν εξωτερικούς δικηγόρους για την προσφυγή του στο θέμα με τους τίτλους αξιωματούχων. Όπως ανάφερε ο Γενικός Εισαγγελέας μέχρι σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει απαντήσει σε σχετική επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών αν η αμοιβή των δικηγόρων του καταβλήθηκε από τον ίδιο. Ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως υπάρχουν εγκύκλιοι που λένε ότι δεν μπορείς να δεχθείς δωρεά από οποιονδήποτε χωρίς έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το 2019 ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε δημιουργήσει τεράστιο θέμα με την Επίτροπο Διοικήσεως επειδή η Μαρία Στυλιανού – Λοττίδου πλήρωσε από την τσέπη ένα ευτελές ποσό που δεν υπερέβαινε τα 40 ευρώ για την εκτύπωση της ετήσιας έκθεσης του γραφείου της. Μάλιστα σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών την εποχή εκείνη είχε υποστηρίξει «πως η Δημοκρατία δεν θέλει δωρεές και πως η όποια δωρεά χρειάζεται την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών». Θέση που δεν φαίνεται να ασπάζεται στην περίπτωση την δική του με τις αμοιβές εξωτερικών δικηγόρων.
Δύσκολη απόφαση
Απέναντι στα περί προσωπικής εμπάθειας στο πρόσωπο του Γενικού Ελεγκτή που υποστήριξε η ομάδα δικηγόρων του, ο Γενικός Εισαγγελέας ανάφερε πως για τον ίδιο ήταν μια δύσκολη απόφαση να καταθέσει την αίτηση και πως για το πράξει πίστευε και πιστεύει ότι όλα αυτά τα οποία έχει θέσει ενώπιον του Συμβουλίου και όλα όσα αναφέρει στην ένορκη του δήλωση και μαρτυρία, «δυστυχώς ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». «Αυτά που έγραψα στη δήλωση μου τα επαναλαμβάνω», πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης. Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας εξέφρασε την ενόχληση της Νομικής Υπηρεσίας από τις επικρίσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, και είπε ότι εξακολουθούν να τους καταλογίζουν κακοπιστία και συγκάλυψη, σημειώνοντας ότι, όλα όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο «είναι εκείνα που κρατούσαμε μέσα μας» ως Νομική Υπηρεσία και ότι, ο ίδιος, υπεύθυνα ως Γενικός Εισαγγελέας, οδήγησε αυτή την υπόθεση στο Δικαστήριο γιατί πιστεύει ότι ήταν εκείνο που έπρεπε να κάνει για το δημόσιο συμφέρον.
Σχέσεις με Κληρίδη
Ο δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα επικαλέστηκε τις άριστες σχέσεις του Γενικού Ελεγκτή με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη υποστηρίζοντας πως ο προκάτοχος του κ Σαββίδη αναγνώρισε τον ρόλο του Γενικού Ελεγκτή και με γνωματεύσεις. Αντικρούοντας τα όσα είπε ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε σε «αυστηρή επιστολή» του Κώστα Κληρίδη όταν ήταν Γενικός Εισαγγελέας προς τον κ. Μιχαηλίδη για τη συμπεριφορά του. Έξι χρόνια μετά σημείωσε ο μάρτυρας «που νιώθει ότι εδραιώθηκε η θέση του, κάνει τα ίδια πράγματα που προσπάθησε να κάνει τότε και δεν τα κατάφερε». Πρόσθεσε ότι τώρα ο κ. Μιχαηλίδης προχωρεί ένα βήμα παραπάνω προσπαθώντας να αλλάξει το Σύνταγμα, να πολιτικοποιηθεί, και να αποδίδει στον Γενικό Εισαγγελέα ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. Ο Χρίστος Κληρίδης ανάφερε πως έγινε προσπάθεια φίμωσης του Γενικού Ελεγκτή και ότι ο μάρτυρας τον εμπόδισε να κάνει τη δουλειά του σε θέματα, όπως των διαβατηρίων, σε θέματα του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου των Οικονομικών, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του πρώην Επίτροπου Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, και σε πολλά άλλα θέματα.
Η συνέχεια
Η αντεξέταση του κ. Σαββίδη θα συνεχιστεί την Παρασκευή - η ακρόαση ξεκινά στις 09.30 - και την μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει ο Γενικός Ελεγκτής. Ο νομικός σύμβουλος του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδης, ζήτησε από το Συμβούλιο, επειδή θα απουσιάζει ο κ. Μιχαηλίδης, όπως η κατάθεσή του διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου για να έχει χρόνο να προετοιμαστεί. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος, είπε ότι αυτό θα το δουν την Παρασκευή.