ΚΥΠΕ
Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και δυνατοί, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και άλλων χωρών, τόνισε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ενωμένη, ελεύθερη και ευημερούσα.
Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Αυγόρου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, ο κ. Φωτίου είπε πως η κοινότητα «πλήρωσε βαρύ τίμημα από τη συμμετοχή της σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία της ιδιαίτερης πατρίδας μας και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της. Σήμερα, 48 χρόνια μετά το Αυγόρου μνημονεύει όλους αυτούς που ρίχτηκαν με αυταπάρνηση, θάρρος και γενναιότητα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ελευθερία και που αψηφώντας την αριθμητική υπεροπλία του εχθρού, έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους για την προάσπιση των πατρογονικών μας εστιών».
Στην ομιλία του ο κ. Φωτίου έκανε αναφορά και στο θέμα των αγνοουμένων και είπε πως «αυτό είναι η πιο τραγική πτυχή, καθώς ο κατάλογος με τα ονόματα τους εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Οι μισοί και πλέον Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες που περιλήφθηκαν στον θλιβερό κατάλογο εξακολουθούν να αγνοούνται».
Πρόσθεσε ότι «48 χρόνια πέρασαν από τότε και η κατάσταση παραμένει τραγική προκαλώντας πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες συμπατριωτών μας.Παρά τις προσπάθειες της δικής μας πλευράς, το πρόβλημα αυτό δεν έχει ακόμη επιλυθεί γιατί η Τουρκία προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και αρνείται να πάρει τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την επίλυση του». Σημείωσε πως «εμείς έχουμε χρέος απέναντι τους και απέναντι στους συγγενείς των αγνοουμένων να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας».
Αυτές τις μέρες, συνέχισε «ξαναζούμε τις στιγμές εκείνες της προδοσίας και της καταστροφής που έζησε όλη η Κύπρος. Διακαής πόθος μας παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας, ο τερματισμός της κατοχής και η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών με την εμπέδωση συνθηκών ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας. Αυτός είναι και ο δρόμος που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η δική μας πλευρά, ο δρόμος της ευθύνης και της συνέπειας, ο δρόμος της συνεννόησης και της συνεργασίας, ο δρόμος της δυναμικής και της προοπτικής για μια νέα και περισσότερα υποσχόμενη εποχή για όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».
Όπως είπε ο Επίτροπος Προεδρίας «δυστυχώς, η άλλη πλευρά και ειδικά η ηγεσία της Τουρκίας ακολουθεί έναν άλλο δρόμο». Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της έξαρσης της τουρκικής αδιαλλαξίας, είπε και πρόσθεσε ότι «η απαράδεκτη και προκλητική αξίωση της τουρκικής πλευράς για αποδοχή της λύσης δύο χωριστών κρατών ως προϋπόθεσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τα νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, η απόρριψη των τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδεικνύοντας την καλή βούληση και θέληση μας για επιδίωξη λύσης προς το συμφέρον και των δύο Κοινοτήτων».
Σημείωσε ακόμα ότι «όλα αυτά, μαζί με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, αλλά και εις βάρος άλλων χωρών, υπογραμμίζουν την ανάγκη να σταθούμε ενωμένοι και δυνατοί για προάσπιση της ισχυρής μας θέσης υπέρ της επικράτησης, επιτέλους, του διεθνούς δικαίου. Όποιες και όσες δυσκολίες υπάρχουν οφείλουμε όμως να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, για την υλοποίηση του οποίου είμαστε χρεωμένοι από την ιστορία: να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ενωμένη, ελεύθερη και ευημερούσα».
Αυτό, ανέφερε «είναι το ανεξόφλητο χρέος μας προς την πατρίδα και τους ήρωες και μάρτυρες μας, στη δικαίωση αυτή του αγώνα βρίσκεται και η δικαίωση της δικής τους θυσίας». Σήμερα μνημονεύουμε ξανά τους γενναίους υπερασπιστές της κυπριακής ελευθερίας και τα τραγικά θύματα της τουρκικής εισβολής, είπε και πρόσθεσε ότι «η μνήμη τους διαρκεί ως ασίγαστη φωνή της συλλογικής μας συνείδησης, για να μείνουμε άγρυπνοι στις επάλξεις του αγώνα για σωτηρία της μικρής μας πατρίδας και για τη λύτρωση του προδομένου και αδικημένου λαού μας».