Kathimerini.com.cy
Χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της άρνησης του Λιβάνου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, η επιχείρηση των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για άμεση επιστροφή 116 Σύρων μεταναστών.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις προσπάθειες για επιστροφή τους, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα που πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε πληροφορία χθες από τις Αρχές του Λιβάνου ότι υπήρχε βάρκα σε διεθνή θαλάσσια ύδατα, η οποία ενδεχομένως να διατρέχει κίνδυνο.
Οι κυπριακές αρχές πραγματοποίησαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, υπήρξε επικοινωνία με τον Λίβανο για επιστροφή των προσώπων αυτών στη χώρα και ακολούθησε επιχείρηση με τη συνοδεία τριών σκαφών της Λιμενικής Αστυνομίας.
Όταν τα σκάφη πλησίασαν τον Λίβανο, ενημερώθηκαν ότι δεν θα τους επιτρεπόταν η αποβίβαση, με αποτέλεσμα να προγραμματιστεί η επιστροφή τους στην Κύπρο και η μεταφορά τους στο Πουρνάρα.
Σημειώνεται ότι μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου υπάρχει μια άτυπη συμφωνία για επιστροφή μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο δια θαλάσσης από τη γειτονική χώρα.
Η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου, εξήγησε στην «Κ» ότι η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική και ότι ανάλογα με τα δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα, ο Λίβανος μπορεί να αρνηθεί να δεχθεί μετανάστες.
Η κα Κυριάκου διευκρίνισε ότι ο λόγος που η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε την άμεση επιστροφή των μεταναστών είχε να κάνει κυρίως με το ότι το σκάφος που τους μετέφερε ήταν εγγεγραμμένο στο λιβανικό νηολόγιο και επειδή οι επιβαίνοντες ανέφεραν ότι ζούσαν για πολύ καιρό στον Λίβανο.
Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας για θέματα επικαιρότητας στο περιθώριο της επίσκεψης του Γερμανού Πρόεδρου κ. Frank-Walter Steinmeier στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου και ακολούθως στα Λεύκαρα, ρωτήθηκε εάν πιστεύεται πως η άρνηση του Λιβάνου είναι συνέπεια της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Μέση Ανατολή.
Ο ο κ. Ιωάννου είπε ότι πρόκειται για συνέπεια πολλών παραγόντων. Επανέλαβε ότι ο Λίβανος έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με το μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι το όλο ζήτημα θα τύχει χειρισμού σε πολιτικό επίπεδο. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις Αρχές του Λιβάνου, λέγοντας ότι η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη.