ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίκεντρο το Ακρωτήρι για την Γάζα

Δημοσίευμα του βρετανικού ιστότοπου Declasiffied UK επαναφέρει το ζήτημα της χρήσης των Βάσεων από τις ΗΠΑ

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ο γνωστός για τις αναλύσεις του σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας βρετανικός ιστότοπος Declassified UK επανέρχεται με δημοσίευμα του, στις 17 Νοεμβρίου, για την χρήση εκ μέρους των Αμερικανών των Βρετανικών Βάσεων στη Κύπρο (BSA) και δη της αεροπορικής βάσης της RAF, στο Ακρωτήρι, για την διοικητική και λογιστική στήριξη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με φόντο την χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Στο αναλυτικό δημοσίευμα παρατίθενται, από ανοικτές πηγές (OSINT), πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (US Air Force) από νατοϊκές βάσεις (σ.σ. σε Τουρκία, Ισπανία και Γερμανία) προς το Ακρωτήρι -από όπου και παραδίδουν, σύμφωνα πάντα με τον ιστότοπο, οπλισμό προς το Ισραήλ.

Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσης παρατίθενται η πτυχή της ασφάλειας -μέσω Κύπρου- και δη η αυξημένη παρουσία ξένων ειδικών δυνάμεων στη Κύπρο καθώς και οι ενέργειες παρακολούθησης στη περιοχή (μέσω Signals Intelligence ή Measurement & Signature Intelligence) από τις ΗΠΑ. Το declassified UK επικαλείται, όπως σε πολλά δημοσιεύματά του που ανά καιρούς ασχολούνται με το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων στη Κύπρο, τις αμφιλεγόμενες αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν της αμερικανικής NSA, από το 2003, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την αμερικανική παρουσία εντός των βάσεων του Ακρωτηρίου.

Ο σταθμός του Αγίου Νικολάου που από το 1999 μετονομάστηκε σε Joint Service Signals Unit. Η παρουσία του ΗΒ για σκοπούς SIGINT & ELINT στη Κύπρο είναι γνωστή δημοσίως τουλάχιστον από το 1948 και τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ ενώ οι ΗΠΑ βάσει της στρατηγικής συμφωνίας UKUSA έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις των Βρετανών. Ως εκ τούτου, οι αποκαλύψεις του Declassified UK δεν προσφέρουν κάτι νέο επί τούτου. 

Η μεγάλη εικόνα

Η Κύπρος όπως και εν γένει η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται, γεωγραφικά και πολιτικά, όντως στο επίκεντρο των εξελίξεων μετά την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η παρουσία μάλιστα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή μετά τις αρχές Νοεμβρίου με τον πολεμικό στολίσκο Carrier Strike Group 12 (σ.σ. επικεφαλής του οποίου είναι το αεροπλανοφόρο “Ford”) συνδέεται άρρηκτα με την αποτροπή επέκτασης του πολέμου στο Ισραήλ πέραν της Γάζας με την απευθείας εμπλοκή ιρανικών proxies (Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σιιτικές πολιτοφυλακές της Συρίας, Χούθι της Υεμένης) σε ολόκληρη την επικράτεια του Ισραήλ και δη στο τριεθνές με τον νότιο Λίβανο και την Συρία.

Η παρουσία, δε, ξένων ειδικών δυνάμεων στη Κύπρο, που μάλιστα δεν αποτελούν αντικείμενο κάποιου «αποκαλυπτικού δημοσιεύματος», από την Γερμανία, το ΗΒ, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ συνδέονται αμιγώς με ζητήματα ασφάλειας ανθρωπιστικών εκκενώσεων (“Resevac”) από το Ισραήλ και τον Λίβανο δεδομένης τόσο της παρουσίας ξένων υπηκόων σε αυτές τις χώρες όσο και του σεναρίου υπερχείλισης της σύγκρουσης εκτός Γάζας. Η πρόσφατη εμπειρία της κρίσης στο Σουδάν ανέδειξε, εξάλλου, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρο σε τέτοιες επιχειρήσεις εκκενώσεων στην ευρύτερη περιοχή των χωρών ΜΕΝΑ. Η παρουσία των εν λόγω αποσπασμάτων ειδικών δυνάμεων δεν συνδέεται επουδενί με τις πολεμικές επιχειρήσεις του IDF στη Γάζα ή το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατάει η Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου. Το πρόσφατο ατύχημα εξάλλου με το αμερικανικό ελικόπτερο της Central Command των ΗΠΑ, ανοικτά της Κύπρου, συνδέθηκε από κύκλους διάδοσης ψευδών ειδήσεων (fake news) με φόντο τον πληροφοριακό πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς με «διάσωση ομήρων» από την Γάζα ενώ εκτελούσε αμιγώς εκπαιδευτική πτήση και επιβεβαιώθηκε, κι επίσημα από τις ΗΠΑ, πως βρίσκονταν σε πτήση ρουτίνας. Σε κάθε περίπτωση οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Γάζα αυξάνουν το στρατιωτικό αποτύπωμα πέριξ της Κύπρου τόσο δυτικών δρώντων/του ΝΑΤΟ όσο και της Ρωσίας (λόγω της παρουσίας της στη βάση Ταρτούς στη Συρία) αυξάνοντας, όπως επισήμανε η «Κ» στο παρελθόν τόσο α. διενέργεια επιχειρήσεων τύπου SIGINT όσο και β. τις διαδικασίες παρεμβολών μέσω spoofing ή jamming που, διαχρονικά, παρατηρούνται στη περιοχή.

Η άφιξη του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ στις 17 Οκτωβρίου, για επίσημη επίσκεψη, έθεσε σε υψηλό συναγερμό την RAF και την USAF.

Το αφήγημα

Το αφήγημα του Declassified UK για την αποστολή οπλισμού των ΗΠΑ στο Ισραήλ μέσω των Βρετανικών Βάσεων στη Κύπρο δεν τεκμαίρεται με αδιάσειστα στοιχεία ενώ σε μεγάλο βαθμό ενισχύεται με επίκληση δημοσιευμάτων του ισραηλινού Τύπου και δη της εφημερίδας “Haaretz” του Ισραήλ. Έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν στην «Κ» πάντως πως το Declassified UK επανέρχεται συχνά στο θέμα της δημοσιογραφικής κάλυψης των Βρετανικών Βάσεων για σκοπούς άσκησης κριτικής στην εξωτερική και αμυντική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και δη στη χρήση των εν λόγω υποδομών από τις ΗΠΑ -η οποία τεκμαίρεται από ανοικτές πηγές από τα μέσα της δεκαετίας του 70’. Το σάιτ από το 2019 που ιδρύθηκε από δύο έμπειρους Βρετανούς δημοσιογράφους του αμυντικού ρεπορτάζ θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, ως μη αντικειμενικό ως προς τα αφηγήματα του υιοθετώντας συχνά θέσεις του κόμματος των Εργατικών (Labour Party) και δη κριτικές θέσεις για την εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση