ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίδοση στην ΠτΒ ψηφίσματος για διάνοιγμα διόδου Πυροΐου

«Η μόνη λύση είναι η ίδια η λύση»

ΚΥΠΕ

Τη συμβολή της για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου, όπως και για την προστασία της εκκλησίας του χωριού, η οποία είναι του 14ου αιώνα, ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου και του προσφυγικού σωματείου «Το Πυρόι», οι οποίοι της επέδωσαν ψήφισμα με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την κατάληψη του χωριού από τα κατοχικά στρατεύματα.

Η κ. Δημητρίου, η οποία δέχτηκε την αντιπροσωπεία στο γραφείο της στη Βουλή, ανέφερε ότι είναι θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας η διάνοιξη του Πυροΐου, σημειώνοντας «να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» τώρα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η μόνη λύση είναι η ίδια η λύση. Πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό για να σταματήσουν όλα αυτά», γιατί μόνο έτσι μπορεί πραγματικά να αναχαιτιστεί μια Τουρκία η οποία είναι προκλητική περισσότερο από ποτέ, είπε η κ. Δημητρίου.

Η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πυροΐου, Γεωργία Ιωάννου, αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση στο ψήφισμα και ότι ζητούν τη διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας- Αθηαίνου/Λάρνακος.

Έθεσε ακόμη το θέμα της εκκλησίας του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αντύπα και προστατευόμενη από την ΟΥΝΕΣΚΟ και στην οποία, όπως είπε, δεν μπορούν να πάνε για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν, έχει αρχίσει και καταρρέει.

Ο Πρόεδρος του προσφυγικού σωματείου «Το Πυρόι», Παναγιώτης Σαββίδης, χάρισε στην κ. Δημητρίου ένα βιβλίο για το χωριό τους, με τίτλο «Το Πυρόι, Πυρωμένη Γη», του Ανδρέα Μπότσαρη. Είπε ότι το Πυρόι κατελήφθη στις 17 Αυγούστου 1974 εν μέσω εκεχειρίας, επειδή ήθελαν να ενώσουν οι Τούρκοι τις υπόλοιπες περιοχές που κατέλαβαν με τη Λουρουτζίνα.

Είπε ακόμη ότι είναι «πολύ ανήσυχοι» όσον αφορά το θέμα της εκκλησίας του 14ου αιώνα η οποία είναι στα πρόθυρα να καταρρεύσει, όπως ανέφερε. «Δεν μας επιτρέπουν να πάμε», είπε ο κ. Σαββίδης και ζήτησε όπως παρέμβει η κ. Δημήτριου, για να πάει εκεί ένας ειδικός έστω με τη συνοδεία Τούρκων αξιωματικών για να εξετάσει την κατάσταση της εκκλησίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση που είναι αδιάλλακτη η Τουρκία όσον αφορά τα προστατευόμενα μνημεία και εκκλησίες.

Είπε ότι ως Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας, προσδίδουν ιδιαίτερη έμφαση, είτε με ψηφίσματα είτε με την ανάδειξη αυτών των ζητημάτων στα φόρουμ στα οποία συμμετέχουν, είτε και με δραστηριότητες στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας.

«Ευχόμαστε να υπάρξει απεγκλωβισμός του αδιεξόδου για να μπορέσουμε όλα αυτά να τα θέσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων», είπε ακόμη η κ. Δημητρίου.

Σημείωσε ακόμη ότι «δεν εξαρτάται από τη δική μας πλευρά», αλλά ό,τι χρειάζεται να κάνουν για να ασκηθούν πιέσεις, «πρέπει να το κάνουμε». Η Βουλή και η ίδια προσωπικά, είπε, θα δουν σε ποιες ενέργειες μπορούν να προβούν για να επιλυθούν τα πράγματα.

Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι Πυρογιάτες απαιτούν την απαγκίστρωση όλων των στρατευμάτων από το Πυρόι με στόχο τη διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας - Λάρνακας «που θα βοηθήσει στα μέγιστα το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας και θα ενώσει τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας μέσω του Πυροίου».

Η αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα χθες και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ενώ όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ, θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 23 Αυγούστου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση