ΚΥΠΕ
Την υπερηφάνεια της για τους ηγέτες που ανήκουν ή πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της ενώπιον της ολομέλειας του συνεδρίου του ΕΛΚ, το οποίο αναμενόταν να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε διαδοχικά στα επιτεύγματα μιας σειράς ηγέτων από το ΕΛΚ για να καταδείξει πως «αυτή είναι η ηγεσία του ΕΛΚ», ως «κόμματος του λαού» το οποίο «φέρνει αποτελέσματα στα θέματα που απασχολούν τον κόσμο».
Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως είναι περήφανη για τον κ. Χριστοδουλίδη «για τον ηγετικό του ρόλο στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και για το ότι φέρνει οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο».
Όπως τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, είναι περήφανη μεταξύ άλλων για τον Ντόναλντ Τουσκ «που φέρνει πίσω το κράτος δικαίου στην Πολωνία», για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που έφερε πίσω την Ελλάδα στον δρόμο της επιτυχίας», και τον Αντρέι Πλένκοβιτς για την είσοδο της Κροατίας στην ευρωζώνη και στον χώρο Σένγκεν.
Ακόμα, δήλωσε περήφανη μεταξύ άλλων για τον Καρλ Νεχάμερ για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στην Αυστρία, τον Πέτερι Όρπο για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και για τη Ρομπέρτα Μέτσολα για την ικανή ηγεσία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην ομιλία της η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε εκτενώς στις αξίες της ΕΕ, σημειώνοντας πως το ΕΛΚ προώθησε το ευρωπαϊκό όραμα από την αρχή.
Αναφερόμενη στις συνθήκες διεθνώς, έκανε λόγο για ένα επικίνδυνο κόσμο, όπου βρίσκεται σε άνοδο μια «συμμαχία δικτατόρων», και όπου η Ρωσία συνεχίζει την προσπάθεια της να εξαλείψει την Ουκρανία σε ένα πόλεμο που παραμένει πιο έντονος από ποτέ, και αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στη Γάζα, την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, και την παραποίηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας από την Κίνα και άλλους, τη στιγμή που εντός της ΕΕ «οι φίλοι του Πούτιν» προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και εξαπλώνουν το μίσος.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για προκλήσεις από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά και πρόσθεσε πως το ΕΛΚ θα σταθεί υπέρ μιας ισχυρής και ασφαλούς, ειρηνικής και ευημερούσας Ευρώπης.
Αναφέρθηκε στις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας, της απειλής της οικονομικής ύφεσης και της κλιματικής αλλαγής και το πώς η ενότητα βοήθησε την ΕΕ να προχωρήσει.
Σε σχέση με τη μετανάστευση, είπε πως η ΕΕ έφερε αποτελέσματα ενισχύοντας τα σύνορα της Ευρώπης, και πρόσθεσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πως οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν ποιος έρχεται στην Ευρώπη και όχι τα οργανωμένα δίκτυα των διακινητών.
Όπως είπε, αντιλαμβάνεται γιατί οι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον, όμως τόνισε πως μετά από διαδοχικές κρίσεις η ΕΕ κατέφερε να αντεπεξέλθει, σημειώνοντας πως η κοινή αγορά είναι το ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε μια οικονομική, κοινωνική και βιομηχανική συμφωνία.
Ειδικότερα για την ενέργεια, σημείωσε πως η ΕΕ αντιστάθηκε στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν, παράγοντας πλέον περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές παρά από αέριο. Τόνισε ότι «σε αντίθεση με άλλους, στηρίζουμε πραγματιστικές λύσεις, όχι ιδεολογικές», καθώς, όπως υπογράμμισε «δεν υπάρχει ανταγωνιστική οικονομία χωρίς προστασία του κλίματος και δεν υπάρχει προστασία του κλίματος χωρίς ανταγωνιστική οικονομία». Η ανταγωνιστικότητα, συνέχισε, περνά μέσα από τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και αυξημένη προσοχή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ.
Αναφερόμενη στη γεωργική πολιτική, σημείωσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς οι τιμές αυξάνονται και είναι ευμετάβλητες. «Ένας νεαρός μου είπε πως κάποτε αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής» προσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό είναι απαράδεκτο.
Σε σχέση με την Ουκρανία, επανέλαβε πως πρόκειται για το πιο επείγον ζήτημα ασφάλειας και αναφέρθηκε στα εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα, στις απαγωγές παιδιών και στον θάνατο του Ναβάλνι, τονίζοντας πως ο Πούτιν θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και ότι τον περιμένει δικαστήριο στη Χάγη.
Υπογράμμισε πως η Ρωσία καταστρέφει υποδομές, αλλά δεν καταστρέφει το όνειρο της ελεύθερης και ευημερούσας Ουκρανίας εντός της ΕΕ, το οποίο ζει επίσης στη Γεωργία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια.